Gå till innehållet

Kommunen vill tygla hastigheterna på Sjundeåvägen

Höga hastigheter i trafiken innebär alltid kortare reaktionstider och hårdare träffar i krocksituationer. Körhastigheten är en nyckelfaktor när det gäller förekomsten av olyckor och deras allvarlighetsgrad.

På Sjundeåvägen nära Bildningscampuset Sjundeå hjärta hastighetsgränsen satt till 40 kilometer i timmen. Tyvärr är det få som följer hastighetsgränsen när de kör norrut. Enligt uppgifter som samlades in i maj 2023 från NTM-centralens hastighetstavlor överskred 86 procent av bilförarna hastighetsbegränsningen i norrgående riktning. Medelhastigheten var 47 kilometer i timmen.

Arbetsgruppen för trafiksäkerhet i Sjundeå påpekar att det finns många barn och ungdomar på Sjundeåvägen. Barn kan inte alltid rikta sin uppmärksamhet på rätt saker, och därför är det särskilt viktigt att förarna kör lugnt. Studier har visat att sannolikheten för att en fotgängare ska dö i en kollision i hastigheter under 30 kilometer i timmen är mindre än 10 procent. Vid 50 kilometer i timmen är sannolikheten för att en fotgängare dödas så hög som 30 procent. En lägre hastighet ger dig också mer tid att reagera på oväntade situationer.

Resultat av hastighetsmätningarna 2023

Varje år placeras hastighetstavlor på vägarna i Sjundeå för att visa bilarnas hastighet. Dessa mobila hastighetstavlor är en del av uppföljningen av körhastigheterna på Nylands NTM-centrals område. En hastighetsdisplay vid vägkanten får föraren av ett fordon att uppmärksamma sin egen hastighet. Dessutom samlar hastighetstavlorna också in information för trafiksäkerhetsarbete och planering.

Under 2023 genomfördes sammanlagt åtta mätperioder på två veckor på olika platser i Sjundeå. Mätpunkterna placeras på platser där trafiksäkerheten är särskilt viktig, till exempel i närheten av skolor, på tillfartsvägar eller vid korsningar och övergångsställen som upplevs som farliga.

Bekanta dig med resultaten

Diagrammet visar risken för att en fotgängare dör stiger snabbt när bilens kollisionshastighet ökar. Vid 60 kilometer i timmen är risken över 50 procent och vid 80 kilometer i timmen 90 procent.