Varhaiskasvatus

Siuntiossa varhaiskasvatusta järjestetään suomeksi ja ruotsiksi. Voit valita myös yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelillä Siuntion kunnan hyväksymillä palveluntuottajilla. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.
Jokaisella alle kouluikäisellä lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta. Vanhemmat päättävät lapsensa osallistumisesta varhaiskasvatukseen.
Varhaiskasvatuksella tarkoitamme lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka huomioiden lasten eri ikä- ja kehitysvaiheet. Toteutamme varhaiskasvatusta valtakunnallisen ja kuntatason suunnitelmien sekä toimintayksikkö- ja lapsiryhmätason suunnitelmien pohjalta.
Laadimme jokaiselle lapselle oman varhaiskasvatussuunnitelma yhteistyössä lapsen ja huoltajien kanssa. Toimintayksiköt laativat Siuntion varhaiskasvatussuunnitelmaan pohjautuen yksikkökohtaisen toimintasuunnitelman. Huomioimme huoltajien ja lasten näkemykset ja toiveet, kun laadimme yksikkökohtaisen toimintasuunnitelman.
Varhaiskasvatuspaikkaa haetaan sähköisesti eAsioinnin kautta
Jätä hakemus viimeistään neljä kuukautta (4 kk) ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Jos tarvitset paikan varhaiskasvatuksesta kiireellisesti, esimerkiksi työllistymisen takia, jätä hakemus viimeistään kaksi viikkoa (2 viikkoa) ennen kuin lapsesi tarvitsee paikan.
Päätös lapsen varhaiskasvatuspaikasta lähetetään perheille sähköisesti viimeistään kuukausi ennen hoidon tarvetta. Akuuteissa päätöksissä käsittelyaika on lyhyempi.
Varhaiskasvatuksen tavoitteena on:
1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia;
2) tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista;
3) toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset;
4) varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö;
5) turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä;
6) antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa;
7) tunnistaa lapsen yksilöllisen tuen tarve ja järjestää tarkoituksenmukaista tukea varhaiskasvatuksessa tarpeen ilmettyä tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä;
8) kehittää lapsen yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, edistää lapsen toimimista vertaisryhmässä sekä ohjata eettisesti vastuulliseen ja kestävään toimintaan, toisten ihmisten kunnioittamiseen ja yhteiskunnan jäsenyyteen;
9) varmistaa lapsen mahdollisuus osallistua ja saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin;
10) toimia yhdessä lapsen sekä lapsen vanhemman tai muun huoltajan kanssa lapsen tasapainoisen kehityksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi sekä tukea lapsen vanhempaa tai muuta huoltajaa kasvatustyössä.
Varhaiskasvatussuunnitelma
Varhaiskasvatussuunnitelma on velvoittava ja sen tehtävä on ohjata kunnassa järjestettävää varhaiskasvatusta. Siuntion varhaiskasvatussuunnitelma koskee kaikkia kunnallisia ja yksityisiä varhaiskasvatuksen toimintayksiköitä Siuntion kunnassa. Varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu saman sisältöisenä sekä suomen- että ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle.
Varhaiskasvatussuunnitelma sisältää myös digitaitotavoitteita. Niiden saavuttamiseksi olemme kehittäneet varhaiskasvatuksen opetusta sekä digipassit ja niihin kuuluvaa materiaalia. Oheisella videolla lapset esittelevät digiprojekteja, joita he ovat luoneet.
Siuntion kielipolussa yhdistyvät sekä kieli- että kulttuurikasvatus. Siuntion kielipolku on varhaiskasvatuksesta aina perusopetukseen asti ulottuva kielikasvatuksen jatkumo.
Kulttuuripolku on Siuntion varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen oma kulttuurikasvatussuunnitelma.
Kulttuurikasvatussuunnitelma vahvistaa siuntiolaisten lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin
muodostumista ja kehittymistä. Se antaa mahdollisuuden itseilmaisuun ja kulttuuri- ja taide-elämysten kautta kehittää omaa kulttuuri- ja taidesuhdetta. Kulttuurikasvatussuunnitelmaan sisältyy varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen tavoitteita ja oppimisen alueita.

Kehityksen ja oppimisen tuki 2022-2024
Varhaiskasvatuslain uudistuksen myötä kehitämme tuen kolmitasoisuuden toteuttamiseksi uudenlaisia toimintamalleja inklusiivisen varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi. Tuen kolmitasoisuutta kehitetään pedagogiikan osaamista lisäämällä ryhmiin. Varhaiskasvatuksen kehityksen ja oppimisen tuen lastenhoitajien myötä pystytään suunnittelemaan monipuolisempia tukimuotoja lapsiryhmiin, joissa tuen tarvetta esiintyy. Inklusiivisen toimintaperiaatteiden mukaan toiminnalla pyritään mahdollistamaan ja vahvistamaan jokaisen lapsen osallisuus omassa ryhmässään ja vertaisena ikätovereidensa ryhmässä. Hankkeen aikana on tarkoitus kehittää erilaisia joustavia malleja ja ratkaisuja tukea tarvitseville lapsille.
Tasa-arvokasvattaja 2023-2024
Tasa-arvo kasvattajan avulla saadaan kasvattajan kohdennettua enemmän aikaa niille lapsille, jotka tarvitsevat vähän enemmän tukea oppimiseen. Hankkeen avulla pystytään tukemaan varhaisessa vaiheessa lapsen hyvinvointia ja varmistamaan lasten tasavertaiset mahdollisuudet yksilöllisellä oppimispolulla.
Hankkeen avulla kehitetään ja luodaan tapoja toteuttaa samanaikaisopettajuutta, jolla mahdollistetaan inklusiivinen toiminta lapsiryhmissä. Samanaikaisopettajuuden mallin kehittämisellä voidaan vastata paremmin lapsiryhmän yksilöllisiin tarpeisiin. Toiminnan hyvällä suunnittelulla ja toteuttamisella mahdollistetaan lasten tasa-arvoinen osallistuminen ryhmän toimintaan.
Varhaiskasvatuksen digiseikkailu 2022-2024
Digiseikkailun avulla tuetaan lasten ja henkilöstön digitaalista osaamista. Hankkeen tavoitteena on tukea lasten tasa-arvoista mahdollisuutta oppia vastuullista ja turvallista toimintaa digitaalisessa maailmassa. Digiseikkailu toteutetaan mm. tuottamalla uusia digitaalisia välineitä hoidon aloitukseen ja työskentelemällä lasten kanssa työpajoissa ja eri tapahtumissa.
Varhaiskasvatuksen Digi-tutorit 2022-2024
Varhaiskasvatuksen digitutorit jalkautuvat päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon toteuttamalla lasten kanssa digileikkiprojekteja. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa laaja-alaisen osaamisen tavoitteita; medialukutaitoja ja digitaalisen osaamisentaitoja. Hankkeen aikana kehitetään pedagogisia toimintamalleja ja vahvistetaan lasten turvataitoja digitaalisessa maailmassa.
Kansainvälinen osallisuus varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen 2023-2024
Kansainvälisyyshanke on hieno jatkumo kielirikasteisen toiminnan kehittämiselle. Siuntion esioppilaiden yhteistyö Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun kanssa aloitettiin syksyllä 2023. Lapset pääsevät tutustumaan ja käyttämään toista kotimaista kieltä sekä tutustumaan naapurimaan lasten toimintaan ja elämään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Lasten yhteistyö sujuu mm. digitaalisia välineitä hyödyntäen. Hankkeen avulla tuetaan lasten positiivista käsitystä kielien opiskelusta ja lisätään ymmärrystä eri kulttuureista ja kansainvälisen toiminnan yhteistyön merkityksestä.
Kielirikasteisen varhaiskasvatus 2022-2023
Kielirikasteinen varhaiskasvatus laajenee ja toimintaa kehitetään. Varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa toteutetaan kasvatuksen ja opetuksen kielipolku ohjelmaa tarjoamalla kielisuihkuttavaa toimintaa mm. musiikin ja liikunnan avulla sekä leikkien ja lorutellen. Suomenkielisillä lapsilla suihkutuskieli on ruotsi ja ruotsinkielisillä lapsilla suomi. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kielirikasteinen opetus on luonnollinen osa opetusta ja arjen toimintaa. Viime toimintakauden kehittämistyön tuloksena on tuotettu uusi julkaisu kielirikasteisen toiminnan työn tueksi (julkaisuun linkki). Toimintaa kehitetään edelleen vahvistamalla kielirikasteista toimintaa valituissa pilotti-päiväkodeissa Jukolassa ja Lilla-Alexisissa.
2020-2021
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen. Hyvinvointiopettajan työn kehittäminen varhaiskasvatuksessa.
2021-2022
- Kielirikasteisen opetuksen kehittäminen esiopetuksessa.
- Valtion erityisavustus vakaan koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Varhaiskasvatuksen tukitoimien tehostaminen digitoimintakulttuuria kehittäen ja hyödyntäen.
- Valtion erityisavustus esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittäminen. Kumppanuusopettaja-toiminta.
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittäminen. Hyvinvointiopettajien työn jatkokehittäminen.
- Valtionavustus kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun 2021-2024.
2022-2023
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuslain mukaisen tuen uudistamisen edistämiseksi vuosille. Kehityksen ja oppimisen tuen lastenhoitajat
- Valtionavustukset kaksikielisen opetuksen laajentamiseen varhaiskasvatukseen
- Valtion erityisavustus digitaalisiin taitoihin ja osaamiseen liittyvän hyvän pedagogisen toiminnan kehittämiseen varhaiskasvatuksessa osana Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaa.
2022-2024
- Innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittäminen varhaiskasvatuksessa.
- Valtion erityisavustus kansainvälisen toiminnan käynnistämiseen. Eramus+ Reggio Emilia Institutet kanssa tehtävään yhteistyöhön.
- Kansainvälinen osallisuus varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Yhteistyö Ruotsinsuomalaisen koulun kanssa ja kansainvälisyyden kasvattaminen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.
2024-2025
Opetushallituksen myöntämä avustus kansainvälisyyspolku 2024-2025 kansainvälisyysstrategian laadinta, jolla tuetaan kansainvälisyystoiminnan toteumista päiväkotien ja koulujen arkeen.
Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin vuosille 2024–2027.
Hankkeen avulla on tarkoitus:
- Vahvistaa varhaiskasvatuksessa opettajien yhteis- ja samanaikaisopetusta
- Vahvistaa suomen- ja/tai ruotsin kieltä pienryhmätoiminnan avulla
- Kehittää joustavia ja tehokkaita tapoja ja uusia käytänteitä tukemaan lasten hyvinvointia ja oppimista.
- Kehittää toimintamalleja lapsen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi varhaiskasvatuksessa
Yhteystiedot
-
Mari Mikonaho-Ratia
Varhaiskasvatuspäällikkö
Puistopolku 1, 02580 Siuntio
-
Tuire Rönkkö
Palvelualuevastaava
Puistopolku 1, 02580 Siuntio
-
Nina Isometsä
Varhaiskasvatuksen ruotsinkielinen palvelualuevastaava
Puistopolku 1, 02580 Siuntio
-
Maj-Britt Hellström
Hallintoasiantuntija
Puistopolku 1, 02580 Siuntio