Siirry sisältöön

Perusopetus

tumma ja vaaleahiuksiset tytöt kävelemässä reput selässä perhekeskuksen edessä aurinkoisella säällä.

Siuntion kunta tarjoaa asukkailleen laadukkaita ja monipuolisia koulupalveluja Aleksis Kiven koulussa ja Sjundeå svenska skolassa, jotka sijaitsevat Sivistyskampus Siuntion sydämessä. Ruotsinkieliset oppilaat käyvät yläluokat Källhagens skolassa Lohjan Virkkalassa tai Winellska skolanissa Kirkkonummella.



Yleistä perusopetuksesta

Siuntion kunta tarjoaa asukkailleen laadukkaita ja monipuolisia koulupalveluja kahdessa peruskoulussa. Suomenkielistä opetusta järjestetään Aleksis Kiven (1-9 lk) koulussa sekä ruotsinkielistä opetusta Sjundeå svenska skolanissa (1-6 lk). Kaikissa kouluissa järjestetään erityisen tuen tarpeessa oleville oppilaille opetusta pienryhmässä. Ruotsinkieliset oppilaat jatkavat yläkouluopiskelua joko Kirkkonummella (Winellska skola) tai Lohjalla (Källhagens skola Virkkalassa).

Perusopetukseen ilmoittautuminen

Siuntion kunnassa ilmoittaudutaan perusopetukseen sähköisesti kunnan oppilashallintojärjestelmän, Wilman kautta.

Kuulutus perusopetuksen ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisesta julkaistaan
kunnan kotisivuilla ja kunnan ilmoitustaululla tammikuussa. Kuulutuksessa on tietoa
ilmoittautumisajankohdasta ja muista kouluun liittyvistä asioista sekä
iltapäivätoimintaan hakemisesta. Niille huoltajille, joilla ei vielä ole Wilma-tunnuksia, ne lähetetään kotiin. Wilmaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä oppilashallintokoordinaattoriin Mari Mettälään.

Kuntaan muuttavia pyydämme olemaan yhteydessä oppilashallintokoordinaattoriin Mari Mettälään kouluun ilmoittautumista varten.

Huoltaja, joka haluaa siirtää lapsensa koulunkäynnin aloittamista vuotta myöhemmäksi tai vuotta aikaisemmaksi, täyttää hakemuksen ”Perusopetuksen aloittaminen poikkeavasti” ja toimittaa sen sivistystoimenjohtajalle. Hakemuksen liitteenä tulee olla psykologin lausunto ja tarvittaessa lääkärin lausunto.

Alla olevalla lomakkeella haetaan oppilaalle oikeutta aloittaa koulu vuotta säädettyä aikaisemmin, vuotta säädettyä myöhemmin tai pidennettyä oppivelvollisuutta.

Suomenkielisen perusopetuksen yläkoululaiset jatkavat koulunkäyntiä Aleksis Kiven koulun yhtenäiskoulussa ilman erillistä ilmoittautumista. Kuudennen vuosiluokan jälkeen ruotsinkieliset siuntiolaiset oppilaat jatkavat koulunkäyntiä Källhagenin koulussa Virkkalassa tai Winellska skolanissa Kirkkonummella.

Oppilaaksiotto

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 13.6.2018 § 64 hyväksynyt Siuntion kunnan esi- ja perusopetuksen oppilaaksiottoperiaatteet. Kunta osoittaa jokaiselle oppilaalle lähikoulun sivistyslautakunnan vahvistamien oppilaaksiottoperiaatteiden mukaisesti.

Oppilas voi pyrkiä oppilaaksi muuhun kuin hänelle osoitettuun lähikouluun.
Huoltajat voivat myös hakea lapsellensa opiskelupaikkaa haluamaansa kouluun
toiselle paikkakunnalle, mikäli kyseinen koulu hänet hyväksyy oppilaaksi. Tällöin
noudatetaan kyseessä olevan kunnan vahvistamia oppilaaksiottoperiaatteita.
Oppilaan käydessä huoltajan anomuksesta koulua vieraassa kunnassa tai muussa kuin
kunnan oppilaalle osoittamassa lähikoulussa, koulukuljetuksia ei järjestetä eikä
korvata.

Oppivelvollisuus

Suomessa vakinaisesti asuvan lapsen oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun hän täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Huoltaja hakee pidennettyä oppivelvollisuutta lomakkeella ”Perusopetuksen aloittaminen poikkeavasti”. Hakemuksen liitteenä tulee olla asiantuntijalausunto (neurologi, lastenlääkäri). Huoltajan hakemus toimitetaan sivistystoimistoon. Päätöksen pidennetystä oppivelvollisuudesta tekee sivistystoimen johtaja
asiantuntijalausuntojen perusteella.

Opetussuunnitelma

Siuntion kunnan perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessin lähtökohtana on ollut valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti osallisuus. Tavoitteena on, että sekä oppilaat, opetushenkilöstö, oppilaiden huoltajat ja luottamushenkilöt saavat mahdollisuuden vaikuttaa opetussuunnitelman sisältöön. Sisällön laadinnassa tehdään yhteistyötä perusturvan lisäksi kunnan ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa.  

Opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti Siuntion kunta on laatinut kuntakohtaiset linjaukset ja täsmennykset opetussuunnitelmatekstin oheen siniselle pohjalle. Siuntion kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman ja niihin liittyvät suunnitelmat on hyväksytty sivistyslautakunnassa.

Opetussuunnitelmaa täydentävät suunnitelmat ja ohjelmat

Perusopetuksen kehittämistoiminta

Valtion erityisavustus esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin 2024-2027

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman erityisavustuksen avulla tuetaan oppilaiden hyvinvointia, yhdenvertaista kasvua ja kehitystä sekä tasa-arvoisuutta. Avustuksen avulla palkataan lisähenkilöstöä kasvatus- ja opetusryhmiin sekä jatketaan yhteis- ja samanaikaisopettajuuden kehittämistä ja vahvistamista. Hankkeen tavoitteena on tarjota varhaista tukea kaikille lapsille ja nuorille, mahdollistaen varhaisen puuttumisen oppimisvaikeuksiin.

Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen ja kehittäminen 2024-2025

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Siuntion kunnalle valtion erityisavustuksen yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa kouluviihtyvyyttä ja ennaltaehkäistä kiusaamista sekä luoda toimivia toimintamalleja Sivistyskampukselle. Hankkeen puitteissa on edistetty positiivisen pedagogiikan käyttöä Sivistyskampuksella työskentelevien henkilöiden keskuudessa. Positiivisessa pedagogiikassa korostuu jokaisen lapsen ja nuoren arvostava kohtaaminen, vaikeuksissa auttaminen ja ennen kaikkea hyvän huomaaminen. Lisäksi hankkeen avulla kuntaan on palkattu yhteisöohjaaja, joka toimii erilaisissa kasvatus- ja opetusympäristöissä tukien, ohjaten ja avustaen lapsia ja nuoria ja erityisesti heitä, joiden koulupoissaolot ovat lisääntyneet. Yhteisöohjaajan työnkuvassa näkyy vahvasti koulupoissaolojen puuttumisen mallin jalkauttaminen koulun arkeen, oppilaiden koulupoissaolojen ennaltaehkäiseminen sekä kouluun kiinnittymisen tukeminen.

Erasmus+-akkreditointi 2024-2027

Opetushallitus on myöntänyt Siuntion kunnalle Erasmus+-akkreditoinnin 1.2.2024 alkaen. Akkreditointi mahdollistaa systemaattisen ja laadukkaan kansainvälisyystoiminnan kaikille varhaiskasvatuksen, esi-ja perusopetuksen yksiköille Siuntiossa. Vuosina 2024-2027 toteutetaan säännöllisesti Erasmus-tavoitteiden mukaisia oppilaiden ja henkilöstön liikkuvuustoimintoja, kuten vierailuja muihin ohjelmamaihin ja kehitetään kansainvälisyystoimintaa Siuntiossa.

Siuntionjoen äärellä-seikkailu vesiluonnon monimuotoisuuteen 2024-2025

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt Siuntion kunnalle ympäristökasvatuksen ja- valistuksen hankeavustuksen. Hankkeen avulla tuotetaan kattava kaksikielinen materiaalikokoelma Siuntionjoesta opetuksessa ja oppimisympäristönä sekä vesiensuojelutyöstä. Hankkeeseen palkataan hanketyöntekijä jalostamaan opetusmateriaalia, kouluttamaan opetushenkilöstöä ja suunnittelemaan ulkopedagogisia tapahtumia kouluille.

Kansainvälisyyspolku 2024-2025

Opetushallituksen tukeman hankkeen myötä kuntaan luodaan kansainvälisyysstrategia, ns. kansainvälisyyspolku, jonka suunnitteluun ja kehittämiseen osallistuvat sekä lapset että henkilökunta. Tämä yhtenäinen strategia ohjaa kunnan päiväkotien ja koulujen kansainvälistä toimintaa ja varmistaa, että kaikilla siuntiolaisilla lapsilla ja nuorilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua kansainväliseen toimintaan ikätasonsa mukaisesti. Kansainvälisyyspolussa kuvataan kunnan kansainvälisyyskasvatusta varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa, vuosiluokilla 3-6 sekä vuosiluokilla 7-9.

Kansainvälisyyskasvatus alkaa paikallisen ja lähialueiden kulttuurin sekä kotikansainvälisyyden tuntemuksesta ja etenee oppilaiden kasvaessa kansalliseen kansainvälisyyteen ja aina kansainväliseen liikkuvuuteen asti.

KouluPT 2024-2025

Aluehallintoviraston avustuksen turvin kuntaan on palkattu KouluPT. KouluPT:n ohjauksella pyritään lisäämään ja monipuolistamaan oppilaiden liikkumista koulupäivien aikana. Kohderyhmänä ovat kaikki kunnan perusopetuksen oppilaat, mutta erityistä tukea pyritään kohdentamaan vähän liikkuville oppilaille ja yläkoululaisille. Tavoitteena on vähentää paikallaanoloa koulupäivän aikana, ohjata oppilaita liikkumaan ryhmissä ja yksilöllisesti, monipuolistaa välituntiaktiviteetteja sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kannustavaa ilmapiiriä. KouluPT kehittää kunnan liikuntaneuvontaprosessia, liikuntatuutoritoimintaa ja toimii yhteistyössä koulujen henkilökunnan, opiskeluhuollon, nuorisopalveluiden ja kunnan liikuntaneuvonnan kanssa.

Koulujen kerhotoiminta 2024-2025

Siuntion kunta saa Opetushallitukselta avustusta kerhotoiminnan järjestämiseen. Kunnan peruskouluissa tarjotaan maksutonta ja vapaaehtoista kerhotoimintaa, joka tukee oppilaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä. Toiminnan tavoitteena on lisätä oppilaiden osallisuutta, edistää eettistä kasvua ja tukea yhteisöllisyyteen kasvamista. Kerhotoiminta on suunnattu perusopetuksen 1.-9.-luokkien oppilaille ja sitä voidaan toteuttaa koulujen omina tai yhteisinä kaksikielisinä kerhoina. Kerhotoimintaa järjestetään pääsääntöisesti syyskuun alusta toukokuun loppuun, lukuun ottamatta koulujen loma-aikoja ja arkipyhiä. Kerhot pidetään useimmiten heti koulupäivän jälkeen, mutta niitä voi olla myös ennen koulupäivän alkua.

Harrastamisen Suomen malli 2024-2025

Siuntion kunta saa valtionavustusta Harrastamisen Suomen malli -hankkeelle. Tämä Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintamuoto pyrkii lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisan ja maksuttoman harrastuksen koulupäivän yhteydessä. Kerhot ovat maksuttomia ja ne järjestetään pääosin koululaisille tutuissa paikoissa, kuten koululla tai sen lähiympäristössä. Kerholaisille tarjotaan välipala, joka syödään ennen kerhon alkua. Osa kerhoista on suunnattu alakoululaisille ja osa yläkoululaisille. Harrastukset toteutetaan viikoittain koulun jälkeen, pääsääntöisesti syyskuun alusta toukokuun loppuun, lukuun ottamatta koulujen loma-aikoja ja arkipyhiä.

Katso myös

Sivistystoimisto