Siirry sisältöön

Kulttuuripäivät Miinasta Aleksikseen


Kulttuuripäivät Miinasta Aleksikseen järjestetään 1.10.–10.10.2024, jolloin tarjoamme monipuolista kulttuuriohjelmaa Sivistyskampus Siuntion sydämessä.

Kulttuuripäivien ohjelma

PERUTTU: ti 1.10. Reijo Vähälän Aleksis Kivi -runomatinea

Muistoissa Reijo Vähälä 7.3.1946-27.9.2024 

Kulttuuripäivien esitykset tiistaina 1.10. on peruttu Reijo Vähälän poismenon vuoksi. 

“Runot ovat tehneet elämästä löytöretken” (Reijo Vähälä, Mäntsälän Uutiset 5.5.2017) 

Reijo Vähälä oli suomalainen korkeushyppysuuruus, jonka uran tähtihetki oli EM-hopean saavuttaminen Ateenassa v. 1969. Urheilu-uransa jälkeen hän toimi Aamulehden atk-päällikkönä. Runojen lausunnan taiteilijanimellä Runomies Vähälä aloitti vuonna 2011. 

Reijo Vähälältä on julkaistu muistelmateos Elämäni hyppy (1981). 

Lämmin osanotto omaisille surussa. 

Reijo Vähälä, kuvaaja Pirkko Kanervisto 2016

ke 2.10. Teatteri Taimine: Kalas på riktigt

Vuoripeikko Berta täyttää 100 vuotta. Kotona Berta on harjoitellut juhlien järjestämistä. Hänen ensimmäiset juhlansa koskaan. Isä on kertonut, kuinka tärkeää on, että kaikki kutsutaan mukaan. Muuten joku voi tulla surulliseksi. Sen Berta ymmärtää. Mutta mitä jos ei halua railakkaita juhlia?

Vuoripeikot ovat juhlineet samalla tavalla tuhansia vuosia, mutta ehkä kuitenkin voisi saada juhlia niin kuin itse haluaa?

Kalas på riktigt -​esityksen teemana on uskaltaa olla oma itsensä juuri sellaisena kuin on.
Esitys sopii 2–6-​vuotiaille.
Kesto: 30 minuuttia
Esityksen kieli: ruotsi

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:

2.10. klo 10 Sivistyskampus Siuntion sydän, auditorio

Teatteri Taimine: Kalas på riktigt

to 3.10. Kirjailijavieras Catariina Salo

“Olen kirjailija ja journalisti. Kirjailijana käsittelen uskontoa, psyykkisen terveyden ongelmia, vanhemmuutta ja HLBTQ+-kysymyksiä. Journalistina käsittelen etenkin aiheita, jotka koskevat ihmisoikeuksia, vähemmistöjä ja politiikkaa. Puhun mielelläni näistä aiheista kaikkien kanssa ikään katsomatta.”

Tuotanto:
Parasit, 2024, Schildts & Söderströms
En liten queer bok, 2020, Ett litet förlag

Kirjailijavierailu on ruotsiksi.
Kohderyhmä: aikuiset

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka
3.10 klo 18 Sivistyskampus Siuntion sydän, auditorio

Catariina Salo. Kuvaaja: Silja Viitala

pe 4.10. Vauvapäivä

Siuntion vauvapäivää vietetään 4.10. Päivä alkaa hyvinvointiohjaaja Satu Lindbergin ohjaamalla vauvajumpalla klo 10 kirjastossa ja huipentuu klo 10.30 Sivistyskampuksen auditoriossa näytettävään Teatteri Hevosenkengän esitykseen “Näin unessa”. Lisäksi mukana vauvakirjallisuutta sekä mm. Siuntion suomalaisen seurakunnan aistinurkka ja MLL:n kasvomaalauspiste isommille sisaruksille.

Näin unessa -vauva ja taaperoteatteriesitys
Esitys johdattaa pienet perheineen taikaportin läpi musiikin täyttämään tilaan, jossa laskeudutaan nukke- ja esineteatteriesityksen pariin. Näytelmässä jumpataan, rakennetaan isoista palikoista juna ja hämmästellään luonnon ääniä. Matka kuljetaan yhdessä suloisen dinosauruksen kanssa. Satu tulee pienin askelin lähelle.

Elämys on suunnattu 6–24 kk ikäisille vauvoille ja taaperoille sekä heidän aikuisilleen. Kesto on noin 20 minuuttia. Esityksen jälkeen on yleisön leikki- ja olohetki, kokonaiselämys kestää 40 min. Esitys on suomeksi.

Tekijät
Ohjaus: Kirsi Siren
Rooleissa: Outi Haaranen-Halme ja Sanna Hallen / Eero Ahre
Ideointi: Fanni Lieto, Kirsi Siren, Sanna Hallen, Outi Haaranen-Halme
Lavastus, nuket ja tarpeisto: Fanni Lieto
Musiikki ja äänimaailma: Tommi Lindell
Laulujen sanat: Kirsi Siren
Valosuunnittelu: Jani Salmi
Puutyöt ja tekniikka: Thomas Bäckmann
Valokuvat: Pekka Elomaa

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:

Vauvajumppa 4.10. klo 10 Sivistyskampus Siuntion sydän, kirjasto
Teatteri Hevosenkenkä: Näin unessa 4.10. klo 10.30 Sivistyskampus Siuntion sydän, auditorio

Teatteri Hevosenkenkä: Näin unessa, vauva- ja taaperoteatteria. Kuvaaja: Pekka Elomaa

ma 7.10. OSIRIS-teatteri: Minun elämäni -pienoisesitykset

“Tositarinoita elämästä ukrainan sodan varjossa”

Oksana Mariupolin kellarissa – merkintöjä 15-16-vuotiaan ukrainalaistytön päiväkirjasta

Oksana (nimi on muutettu turvallisuussyistä) pakeni kotimaastaan Ukrainasta maalis-huhtikuun vaihteessa 2022. Oksanaa pakoon auttanut ukrainalainen avustustyöntekijä Vira Khvust kuunteli häntä ja auttoi tätä kirjoittamaan tarinansa. Oksana oli valmis jakamaan sen, mitä hän oli kokenut. Hän halusi, että kaikki saavat tietää mitä Mariupolissa tapahtuu. Kuunnelma.

Kuunnelman tekijät
Käännös: Denis Pertsev
Dramaturgia ja ohjaus: Liisa Isotalo
Sävellys ja musiikin esitys nauhalla: Kaisa Siirala
Äänitys ja äänitehosteet: Lasse Turunen/ PihkaStudio
Esiintyjät nauhalla: Olga Sergeyeva, Sunja Hyde, Olavi Koivisto, Denis Pertsev
Tuotanto: OSIRIS teatteri

Anastasiia kahden maan välillä

Nuori lahjakas näyttelijä Anastasiia joutui jättämään kotinsa  ja monet haaveensa paetessaan kotikaupungistaan Harkovasta Helsinkiin. Elämä turvassa ei ole pelkästään helppoa: kuinka nukkua rauhassa ja jatkaa elämää kun kotimaassa toiset vaarantavat henkensä maan puolesta? Monen muun nuoren ukrainalaispakolaisen tavoin Anastasiia on päättänyt palata kotiin. Esitys n. 10 min.

Näyttämöllä: Anna Murtola ja Lasse Turunen
Tekninen toteutus: Lasse Turunen
Valokuvat ja videot: Ahmed Alalousi
Ohjaaja: Liisa Isotalo

Olgan tarina
“Minä olen muuttunut. Ajatukseni ja pelkoni ovat olleet hyvin vahvoja, mutta rakkaus perhettäni kohtaan on vahvempi.”

Olga oli 13-vuotias, kun hän tuli perheensä kanssa Suomeen, jo ennen Venäjän aggressiivista hyökkäyssotaa. Hänen vanhempansa päättivät, että Ukrainasta lähteä Krimin valtauksen alettua. Kaikki sanoivat että ulkomaille muutto oli unelma, mutta Olga tunsi olevansa vankilassa. Hän ei osannut suomen kieltä eikä hänellä ollut yhtään ystäviä. Olga myös kaipasi Ukrainaan jäänyttä isäänsä, jota hän lähti tapaamaan vaikka matka oli pitkä ja täynnä vaaroja. Esitys n. 10min.

Näyttämöllä: Laura Hänninen
Tekninen toteutus: Lasse Turunen
Valokuvat ja videot: Ahmed Alalousi 
Ohjaaja: Liisa Isotalo

Tapahtuman yhteydessä on keskustelu, jossa mukana esiintyjät Anna Murtola, Laura Hänninen ja Lasse Turunen sekä ukrainalainen näyttelijä Ljubov Yanchukevich.

Kohderyhmä: 9.-luokkalaiset ja lukiolaiset
Yhteiskesto keskusteluineen n. 45min.
Esitys on suomeksi.

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:
7.10. klo 11.30 Sivistyskampus Siuntion sydän, auditorio

Poster - Oksana no text horizontal 2
OSIRIS-teatteri: Minun elämäni -pienoisesitykset

ti 8.10. The Shit Kickers: Spoon River

Spoon River-konsertissa kuullaan 11 Edgar Lee Mastersin (1868-1950) kirjoittaman Spoon River-antologian (1915) runoihin sävellettyä laulua. Spoon River on kokoelma vapaamittaisia runoja, joissa amerikkalaisen pikkukaupungin vainajat kertovat itse elämästään niinkuin he itse sen kokivat. Hautakirjoitusten ihannekuvat saavat kyytiä, kun kertomuksista paljastuvat Spoon Riverin asukkaiden toisiinsa kietoutuneet kohtalot. Kuoren alta löytyy niin tekopyhyyttä, katkeruutta, häpeää ja toteutumattomia unelmia, kuin elämänviisautta ja rakkauttakin. Panu Pärssisen on säveltänyt laulut The Shit Kickerseille omalla tyylillään, mutta amerikkalaista perinnemusiikkia kunnioittaen.

Konsertissa laulujen aikana nähtävät valokuvat on skannattu lasilevyistä, jotka löytyivät vanhan talon vintiltä Viinikasta ja ne on ottanut luultavasti Alfred Henrik Lamminen (1908-1965). Spoon Riverin tarinat voisivat olla mistä maailman pikkukaupungista tahansa. Tuntemattomaksi jääneet sukulaiset ja tuttavat 1920-luvun Tampereelta saavat nyt antaa kasvot Spoon Riverin hahmoille.

The Shit Kickersin perustivat kuusi klassisesti koulutettua orkesterimuusikkoa 2019. “Shit Kicker” tarkoittaa maalaisjunttia, cowboybootseja ja tietynlaista häpeilemätöntä asennetta. Vapauden kaipuu ja rakkaus juurimusiikin eri lajeihin on vienyt Shittarit esiintymään moniin eri yhteyksiin baareista ja yksityistilaisuuksista festivaaleille ja konserttisaleihin. The Shit Kickers soittaa kantrin ja bluegrassin lisäksi kansanmusiikkia, brasilialaista choroa ja mitä vaan mikä tuntuu hauskalta ja koskettavalta. Spoon River-kokonaisuudesta ilmestyy levy lokakuun 2024 lopussa.

The Shit Kickersissä soittavat ja laulavat:
Ilkka Hongisto: banjo, käyrätorvi, laulu
Mikko Kujanpää: kontrabasso
Maarit Kyllönen: viulu, laulu
Tiina Paananen: viulu, laulu
Panu Pärssinen: mandoliini, laulu
Heljä Räty: huilu, huuliharppu, laulu

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:
8.10. klo 18 Sivistyskampus Siuntion sydän, auditorio

The Shit Kickers: Ilkka Hongisto (vas.), Maarit Kyllönen, Panu Pärssinen, Tiina Paananen, Mikko Kujanpää ja Heljä Räty.

ke 9.10. Maria Ilvonen: Suunnitelma Fanjunkarsin pihapiiriin

Tervetuloa kuuntelemaan, millaiselta Fanjunkarsin pihapiiri voisi tulevaisuudessa näyttää.

Vuonna 2006 valmistuneen Fanjunkarsin torpan pihapiiriin on suunnitteilla yhteisöllinen sekä paikan tarinoita yhteen kokoava pihasuunnitelma. Tarinoita tuo esille esimerkiksi pieni Kiven polku, jota kenties Aleksiskin olisi voinut kulkea pohtiessaan juonenkäänteitä kertomuksiinsa. Puutarhassa seurataan Charlotta Lönnqvistin sekä vanhojen valokuvien kertomaa tarinaa. Pihapiiristä säilyneissä vanhoissa valokuvissa torppaa reunustavat runsaina kasvavat kasvipenkit, omenapuut sekä herukkapensaat.

Nykypäivänä pihapiirissä kasvaa enimmäkseen luonnonkasveja. Tavoitteena onkin kerätä pihapiiriin kasveja kasvikuulutusten avulla siuntiolaisista vanhoista kasvikannoista. Tulevaisuudessa Fanjunkarsin puutarha voisi siis kertoa paitsi omasta historiastaan, niin myös laajemmin siuntiolaisten vanhojen perinnekasvien historiasta. Löytyykö sinun takapihaltasi esimerkiksi isovanhempiesi istuttama perenna, jonka jakotaimi voisi tulevaisuudessa löytyä Fanjunkarsin pihamaalta?

Esityksen pitää diplomityönä kehittämis- ja hoitosuunnitelmaa Fanjunkarsin pihapiiriin tekevä maisema-arkkitehtiopiskelija Maria Ilvonen. Esitys on suomeksi.

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:
9.10. klo 17.30 Sivistyskampus Siuntion sydän. auditorio

Fanjunkars
Fanjunkars

ke 9.10. Sabrina ja Saarten tyttäret: Sytyttää!

Sabrina ja Saarten tyttäret sytyttää Siuntion sivistyskampuksen auditorion lokakuussa!

Kantelettaren runot osoittautuvat Saarten tytärten käsittelyssä yllättävän ajankohtaisiksi. Ilonaiheet ja kasvukivut ovat samanlaisia vuosisadasta toiseen, rakkaus ja kaipaus tuntuvat sydänalassa samoilta ja #metoo-​kampanjalle olisi ollut tarvetta jo 1800-​luvulla. Ja kaikkina aikoina tuntuu yhtä hienolta se hetki, kun vaikeuksien jälkeen huomaa seisovansa jälleen omilla jaloillaan ja kysyvänsä: ”Mitä me tytöt suremma? Olkaamme, laulakaamme, tanssikaamme!”.

Sabrina ja Saarten tyttäret on parinkymmenen naisen muodostama laulukollektiivi, joka luo uutta musiikkia Kantelettaren ja Kalevalan teksteihin. Yhtyeen musiikki on perustajan Sabrina Ljungbergin, ja lisäksi yhtye luo uutta musiikkia myös yhteisöllisesti. Konsertissa kuullaan musiikkia yhtyeen rakastetusta varhaistuotannosta, lauluja keväällä albumina julkaistusta Ainon tarina -​teoksesta sekä kiinnostavia maistiaisia yhtyeen marraskuussa ensi-​iltansa saavasta Äänetär-​loitsurunokonsertista.

Yhtyeen musiikkia ja lisätietoja:

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:
9.10. klo 19 Sivistyskampus Siuntion sydän. auditorio

Sabrina ja Saarten tyttäret. Kuvaaja: Jesse Pasanen

to 10.10. Vesa Haapala: Matka Aleksis Kiven kieleen ja maailmaan

Esitelmässään Vesa Haapala kertoo romaanistaan Alexis, sen synnystä, keskeisistä teemoista ja kirjallisesta taustasta sekä siitä, mikä innoitti häntä kuvittelemaan Aleksis Kiven elämää vuosina 1866–1870.

Esitelmä on suomeksi, mutta kysymyksiä voi kysyä myös ruotsiksi.

Tapahtuma-ajankohta ja -paikka:
10.10. klo 18 Sivistyskampus Siuntion sydän. auditorio

Vesa Haapala 2015. Kuva Tommi Tuomi.