Gå till in­ne­hål­let

Lö­ne­sub­ven­tion

Lö­ne­sub­ven­tion är ett stöd som är av­sett för att främ­ja sys­sel­sätt­ning­en av ar­bets­lö­sa ar­bets­sö­kan­de och som ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten kan be­vil­ja ar­bets­gi­va­ren för lö­ne­kost­na­der. Syf­tet med lö­ne­sub­ven­tio­ne­rat ar­be­te är att främ­ja sys­sel­sätt­ning­en av ar­bets­lö­sa ar­bets­sö­kan­de på den öppna ar­bets­mark­na­den och för­bätt­ra deras yr­kes­kom­pe­tens. Lö­ne­sub­ven­tio­nen främ­jar också möj­lig­he­ter­na för per­so­ner med ned­satt ar­bets­för­må­ga och lång­tids­ar­bets­lö­sa som fyllt 60 år att få ar­be­te och delta i ar­bets­li­vet. Lö­ne­sub­ven­tio­nen be­vil­jas och be­ta­las till ar­bets­gi­va­ren, men be­vil­jan­det utgår all­tid från den ar­bets­lö­sa ar­bets­sö­kan­dens ser­vice­be­hov.

Lö­ne­sub­ven­tion kan be­vil­jas för

  • hel­tids­an­ställ­ning som gäl­ler tills vi­da­re
  • an­ställ­nings­för­hål­lan­de som gäl­ler för en viss tid på hel­tid
  • läro­av­tals­ut­bild­ning eller
  • del­tids­an­ställ­ning, om den som be­vil­jar stö­det anser det vara än­da­måls­en­ligt och det främ­jar den ar­bets­sö­kan­des möj­lig­he­ter att få sys­sel­sätt­ning.

Ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten be­dö­mer om lö­ne­sub­ven­tio­nen är det mest än­da­måls­en­li­ga sät­tet att främ­ja sys­sel­sätt­ning­en av den ar­bets­lö­sa ar­bets­sö­kan­den och be­slu­tar se­pa­rat om varje stöd­pe­ri­ods längd och om­fatt­ning. Upp­gif­ten om lö­ne­sub­ven­tio­nen har an­teck­nats i den ar­bets­lö­sa ar­bets­sö­kan­dens sys­sel­sätt­nings­plan eller hens lö­ne­sub­ven­tions­kort.

Läng­den på lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­o­den på­ver­kas till ex­em­pel av hur länge per­so­nen som an­ställs har varit ar­bets­lös och hur den ned­sat­ta ar­bets­för­må­gan på­ver­kar ar­bets­pre­sta­tio­nen. Lö­ne­sub­ven­tio­nen be­vil­jas of­tast för fem eller tio må­na­der be­ro­en­de på läng­den på ar­bets­lös­he­ten som fö­re­gick lö­ne­sub­ven­tio­nen. Lö­ne­sub­ven­tio­nen be­vil­jas för högst den tid som an­ställ­nings­för­hål­lan­det varar. Lö­ne­sub­ven­tion kan be­vil­jas för an­ställ­ning av en lång­tids­ar­bets­lös som fyllt 60 år för högst 24 må­na­der åt gång­en.

Lö­ne­sub­ven­tio­nens be­lopp är of­tast 50 pro­cent av lö­ne­kost­na­der­na för den som an­ställs med sub­ven­tio­nen. Be­lop­pet av den lö­ne­sub­ven­tion som be­vil­jas för att an­stäl­la en per­son med ned­satt ar­bets­för­må­ga är 70 pro­cent av lö­ne­kost­na­der­na. För en för­e­ning, stif­tel­se eller ett re­gi­stre­rat re­li­gi­ons­sam­fund kan sub­ven­tio­nen ut­gö­ra 100 pro­cent av lö­ne­kost­na­der­na. Lö­ne­sub­ven­tion be­vil­jas till ett be­lopp av 1260–2020 euro i må­na­den en­ligt grun­der­na för be­vil­jan­de av stöd. Med lö­ne­kost­na­der som täcks med lö­ne­sub­ven­tio­nen avses lön på basis av ar­bets­tid eller ent­re­pre­nad som om­fat­tas av för­skotts­in­ne­håll­ning.

Gör så här

Ansök om lö­ne­sub­ven­tion i god tid innan an­ställ­nings­för­hål­lan­det in­leds. An­ställ­nings­för­hål­lan­det kan in­le­das först när man har fått be­slu­tet om lö­ne­sub­ven­tion.
Om du an­sö­ker om fort­sätt­ning på lö­ne­sub­ven­tio­nen ska du lämna in en an­sö­kan om fort­sätt­ning innan den nya lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­o­den bör­jar. An­ställ­nings­för­hål­lan­det bör fort­sät­ta ome­del­bart efter att för­gå­en­de lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­o­den har upp­hört.

Be­vil­jad lö­ne­sub­ven­tion be­ta­las i ef­ter­hand så att de lö­ne­be­tal­nings­pe­ri­o­der som av­slu­tats under en ka­len­der­må­nad in­klu­de­ras i ut­be­tal­nings­pe­ri­o­den. Du kan an­sö­ka om ut­be­tal­ning av stöd för flera ut­be­tal­nings­pe­ri­o­der. Sub­ven­tio­nen be­ta­las dock per ut­be­tal­nings­pe­ri­od.

Lämna in an­sö­kan om ut­be­tal­ning till ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten inom tre må­na­der från ut­gång­en av den ka­len­der­må­nad under vil­ken den sista ut­be­tal­nings­pe­ri­o­den som ingår i sub­ven­tions­pe­ri­o­den upp­hör. Sub­ven­tions­pe­ri­on­den är den pe­ri­od som har fast­ställt som sub­ven­tio­nens var­ak­tig­het.

Ansök om lö­ne­sub­ven­tion och ut­be­tal­ning i e-​tjänsten

Ansök om lö­ne­sub­ven­tion och ut­be­tal­ning med en elektro­nisk blan­kett i e-​tjänsten. Logga in i e-​tjänsten med per­son­li­ga bank­ko­der, mo­bil­cer­ti­fi­kat eller cer­ti­fi­kat­kort.

Fyll i an­sö­kan i e-​tjänsten och bi­fo­ga nöd­vän­di­ga bi­la­gor. Tjäns­tens in­ter­na an­vis­ning­ar hjäl­per dig att fylla i an­sö­kan. I e-​tjänsten kan du lämna in an­sö­kan, svara på be­gä­ran om kom­plet­te­ring av an­sö­kan, kom­plet­te­ra din an­sö­kan och ta emot be­slut som gäl­ler ditt ären­de.

I e-​tjänsten kan an­sö­kan läm­nas in av en be­full­mäk­ti­gad per­son. Per­so­ner som har en full­makt eller en rätt att sköta ären­den som grun­dar sig på re­gis­ter­upp­gif­ter kan ut­rät­ta ären­den för en or­ga­ni­sa­tions räk­ning utan en se­pa­rat full­makt. E-​tjänsten kon­trol­le­rar per­so­nens rätt att ut­rät­ta ären­den i sam­band med in­logg­ning­en.

Det full­makt­sä­ren­de som an­vänds i stö­det heter An­sö­kan om lö­ne­sub­ven­tion.

Ut­ö­ver full­mak­ten för­ut­sät­ter an­vänd­ning­en av e-​tjänsten ett FO-​nummer av sam­fundskun­der.

Du får råd­giv­ning om an­vänd­ning­en och be­full­mäk­ti­gan­det av e-​tjänsten via Fö­re­tags­Fin­land råds­giv­ning­tjänst.

Vem är tjäns­ten av­sedd för

Lö­ne­sub­ven­tion kan sökas av fö­re­tag, kom­mu­ner, sam­kom­mu­ner eller väl­färds­om­rå­den eller andra sam­fund, såsom för­e­ning­ar, stif­tel­ser, re­gi­stre­ra­de re­li­gi­ons­sam­fund eller för­sam­ling­ar.

Lö­ne­sub­ven­tion kan inte hel­ler be­vil­jas för ett an­ställ­nings­för­hål­lan­de som har bör­jat redan innan be­slu­tet om be­vil­jan­de av stöd fat­ta­des. Ett un­dan­tag till detta är be­vil­jan­det av en ny lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­od när den nya pe­ri­o­den bör­jar ome­del­bart efter att den fö­re­gå­en­de sub­ven­tions­pe­ri­o­den upp­hör.

Som ar­bets­gi­va­re för­bin­der du dig att be­ta­la lön minst en­ligt det kol­lek­tivav­tal som tilläm­pas på an­ställ­nings­för­hål­lan­det eller sed­van­lig och skä­lig lön till en ar­bets­ta­ga­re som an­ställts med sub­ven­tio­nen, om det inte finns något tillämp­ligt kol­lek­tivav­tal. Lö­ne­sub­ven­tion kan inte be­vil­jas, om lönen för den som an­ställs med sub­ven­tio­nen en­bart be­stäms ut­i­från ar­bets­re­sul­ta­tet.

Lö­ne­sub­ven­tion be­vil­jas inte om
• sub­ven­tio­nen för­vri­der kon­kur­ren­sen i för­hål­lan­de till andra som er­bju­der samma pro­duk­ter eller tjäns­ter
• ar­bets­gi­va­ren vä­sent­ligt har för­sum­mat sin lö­ne­be­tal­nings­skyl­dig­het eller sina skyl­dig­he­ter att be­ta­la skat­ter eller lagstad­ga­de av­gif­ter
• or­ga­ni­sa­tio­nen du re­pre­sen­te­rar är ett fö­re­tag i svå­rig­he­ter en­ligt EU:s all­män­na gruppun­dan­tags­för­ord­ning om stat­ligt stöd eller om­fat­tas av ett obe­talt be­tal­nings­krav som grun­dar sig på ett be­slut av Eu­ro­pe­is­ka kom­mis­sio­nen och där stö­det har för­kla­rats stri­da mot reg­ler­na eller vara olämp­lig för den inre mark­na­den.

Det är möj­ligt att få lö­ne­sub­ven­tion trots upp­säg­ning­ar eller per­mit­te­ring­ar när an­ta­let ar­bets­ta­ga­re i an­ställ­nings­för­hål­lan­de vid tid­punk­ten för an­sö­kan om lö­ne­sub­ven­tion är minst lika stort som vid tid­punk­ten för upp­säg­ning­en eller per­mit­te­ring­en av ar­bets­ta­gar­na. Lö­ne­sub­ven­tio­nen får inte för­säm­ra ställ­ning­en för dina an­ställ­da.

Om den som an­ställts med sub­ven­tio­nen över­går i en annan ar­bets­gi­vares tjänst mitt under lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­o­den på grund av över­lå­tel­se av verk­sam­het, fu­sion eller del­ning av en sam­man­slut­ning eller sam­man­slag­ning av sam­man­slut­ning­ar, kan lö­ne­sub­ven­tion be­vil­jas för den ar­bets­gi­va­re som tar emot ar­bets­ta­ga­ren för den tid som åter­står av den lö­ne­sub­ven­tions­pe­ri­od som be­vil­jats den över­lå­tan­de ar­bets­gi­va­ren. Den mot­ta­gan­de ar­bets­gi­va­ren skall lämna in an­sö­kan om lö­ne­sub­ven­tion till ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten inom en månad efter att den som an­ställts med sub­ven­tio­nen har över­gått i an­ställ­ning hos för­vär­va­ren eller den mot­ta­gan­de sam­man­slut­ning­en.

Tjäns­ter och kon­takt

Plats

Ar­bets­kraftstjäns­ter, verk­sam­hets­stäl­let i Sjun­deå

Ser­vice­stäl­le hos ar­bets­kraftstjäns­ter­na i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå med kund­mö­ten med tids­be­ställ­ning.

Be­söks­a­dress
Ser­vice­ti­der:

Ar­bets­kraftstjäns­ter, verk­sam­hets­stäl­let i Vich­tis

Ex­per­ter­na inom ar­bets­kraftstjäns­ter­na ger in­vå­na­re i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå kom­mu­ner hand­led­ning och råd för ut­rät­tan­de av ären­den hos ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten. På verk­sam­hets­stäl­let ord­nas också kund­mö­ten med tids­be­ställ­ning.

Be­söks­a­dress
Ser­vice­ti­der:

Mån­dag–tors­dag 11:00–16:00

Ar­bets­kraftstjäns­ter, verk­sam­hets­stäl­let i Kyrkslätt

Sak­kun­ni­ga inom ar­bets­kraftstjäns­ter­na ger in­vå­na­re i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå kom­mu­ner hand­led­ning och råd för ut­rät­tan­de av ären­den hos ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten. På verk­sam­hets­stäl­let ord­nas också kund­mö­ten med tids­be­ställ­ning.

Be­söks­a­dress
Ser­vice­ti­der:

Mån­dag–tors­dag 11:00–16:00

Yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion

Webb­plat­sen hos ar­bets­kraftstjäns­ter­na i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå

På webb­plat­sen hit­tar du in­for­ma­tion om ar­bets­krafts­myn­dig­he­tens tjäns­ter och an­vis­ning­ar till in­vå­na­re i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå för ut­rät­tan­de av ären­den.

Webb­plat­sen hos ar­bets­kraftstjäns­ter­na i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå(du flyt­tas till en annan tjänst)

Asioi sä­h­kö­i­sesti

E-​tjänster för fö­re­tag och ar­bets­gi­va­re

E-​tjänster för fö­re­tag och ar­bets­gi­va­re sam­lar ihop ar­bets­krafts­myn­dig­he­tens tjäns­ter.

E-​tjänster för fö­re­tag och ar­bets­gi­va­re (du flyt­tas till en annan tjänst)

Te­le­fon­råd­giv­ning­en hos ar­bets­kraftstjäns­ter­na i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå

Ex­per­ter­na inom ar­bets­kraftstjäns­ter­na ger in­vå­na­re i Kyrkslätt, Vich­tis och Sjun­deå kom­mu­ner råd för ut­rät­tan­de av ären­den hos ar­bets­krafts­myn­dig­he­ten.

Ser­vice­ti­der:

Mån­dag–tors­dag 11:00–16:00
Fre­dag 11:00–14:00