Gå till in­ne­hål­let

Plan­lägg­ning­ens för­lopp och del­ta­gan­de


Börja hand­läg­ga

Plan­lägg­nings­pro­jek­tet tas med i kom­mu­nens plan­lägg­nings­pro­gram, som god­känns av kom­mun­full­mäk­ti­ge. Al­ter­na­tiv god­känns pro­jek­tet av kom­mun­sty­rel­sen. Där­ef­ter kun­gör man se­pa­rat om att hand­lägg­ning­en på­bör­jas. Mar­kä­ga­ren kan an­sö­ka om detalj-​ eller strand­de­talj­plan­lägg­ning med en plan­lägg­nings­an­sö­kan.

Plan för del­ta­gan­de och be­döm­ning (PDB)

Plan­pro­jek­tet bör­jar med be­red­ning­en av en plan för del­ta­gan­de och be­döm­ning (PDB) samt med ett start­mö­te. PBD:n kun­görs och man ber om åsik­ter inom en viss tid.

Pla­nut­kast

Pla­nut­kas­tet kan fö­re­slå flera pla­ne­rings­al­ter­na­tiv, eller bara ett. Tek­nis­ka nämn­den fat­tar be­slut om att lägga pla­nut­kas­tet till på­se­en­de. I detta skede ber man om ut­lå­tan­den och med­ver­kan­de kan lämna sin åsikt.

Plan­för­slag

Ett plan­för­slag ut­ar­be­tas med be­ak­tan­de av den in­kom­na re­spon­sen. Ifall pla­nen till sina kon­se­kven­ser är ringa, kan plan­för­sla­get be­re­das di­rekt utan ut­kast­ske­de. Tek­nis­ka nämn­den fat­tar be­slut om att lägga fram plan­för­sla­get. Plan­för­sla­get finns till på­se­en­de minst 30 dagar, eller 14 dagar ifall änd­ring­en är liten. Under tiden för på­se­en­det ber man om ut­lå­tan­den och med­ver­kan­de kan lämna an­märk­ning.

God­kän­nan­de

Kom­mun­full­mäk­ti­ge god­kän­ner plan­för­sla­get, fastän tek­nis­ka nämn­den god­kän­ner plan­för­slag med små kon­se­kven­ser. Man kan be­svä­ra sig över be­sluts­god­kän­nan­det till Helsing­fors för­valt­nings­dom­stol.

Laga kraft

Pla­nen får laga kraft då be­svärs­ti­den har tagit slut och be­slu­tet inte över­kla­gats och be­slu­tet gäl­lan­de god­kän­nan­de har kun­gjorts.

Mer in­for­ma­tion hur plan­lägg­ning­en fram­skri­der på