Gå till innehållet

Marktäktsfrågor


En hög med stenkross och grus

Marktäkt av sten, grus, sand, lera, mull, krossad sten och sprängsten inverkar alltid på områdets landskapsvy och nturförhållanden. Därtill får grustäkt till stånd växlingar i grundvattenkvaliteten och ökar nedsmutsningsrisken.

Marktäkt för annat än husbehov kräver huvudsakligen tillstånd. Tillståndet ansöks hos kommunens miljöskyddsmyndighet. För täkt till husbehov krävs i regel inte tillstånd, men man bör göra en anmälan till kommunens miljöskyddsmyndighet.

Förutom ett tillstånd enligt marktäktslagen krävs ett miljötillstånd för marktäkt, då det är fråga om ett stenbrott eller en fast stenkross. Man bör ansöka om miljötillstånd även för verksamhet i mindre skala såvida verksamheten är belägen i ett viktigt grundvattenområde.

Gör så här

Ansök om tillstånd elektroniskt via tjänsten Lupapiste.fi. Lupapiste är en e-​​tjänst där du kan sköta alla ärenden med myndigheter elektroniskt. Tillstånd och anmälningar gällande miljön levereras till miljöskyddsmyndigheterna via Lupapiste.

Ta kontakt ifall du inte kan använda Lupapiste för att uträtta dina ärenden.

Sök tilstånd

Mer information om tillstånd i samband med marktäkt finns på Miljöförvaltningens webbsidor.(du flyttas till en annan tjänst)

Mer information om tillstånd

Guide

Anmälan om årlig mängd

Man bör anmäla årligen mängden substans som tagits och kvaliteten av den årliga täktproduktionen. Anmälningsblanketten hittar du nedan.

Utnyttjande av överskottsjord

Utgångsläget är att överskottsjord klassas som avfall som ska levereras till en mottagningsplats med miljötillstånd. Ifall man vill utnyttja icke-​förorenat överskottsjord på annat ställe än i ett byggobjekt, exempelvis i markbyggnad, ska man innan åtgärden utförs be om ett utlåtande av kommunens miljöskydd. I utlåtandet bedömer man utnyttjandets behov av miljötillstånd och ger vid behov föreskrifter om att utnyttja överskottsjord.

För att utnyttjandet kan tillåtas utan miljötillstånd, måste följande kriterier uppfyllas:

  • Jorden ska vara icke-​förorenad: att jorden inte är förorenad ska visas vid behov med jordmånsanalyser
  • Fortsatt användning ska vara säker: säkerheten påvisas av att jorden levereras från grävplatsen direkt till användningsobjektet eller förvaras enbart en kort stund innan bruk
  • Den fortsatta användningen ska vara planenlig: med planen kan man påvisa att användningen för jorden i syftet i fråga är ett verkligt behov och jorden lämpar sig till det planerade användningssyftet. Dessutom stöds planenligheten av bedömningen av mängden jord som behövs samt hur länge verksamheten tar
  • Jorden ska kunna används för fortsättningen utan ändringsåtgärder: Mekanisk behandling, där jorden sorteras, sållas, blandas eller krossas ses inte som ändringsåtgärder

Vid behov ber miljötillsynen om komplettering och ger ett utlåtande på basis av mottagna utredningar. Handläggningen av ärendet är gratis.

Gör så här

Anmälan ska göras 30 dagar innan man skrider till åtgärden. Anmälan görs i Lupapiste med blanketten ”Utnyttjande av överskottsmark, anmälan för bedömning av krav på miljötillstånd”. Se till att din anmälan i alla fall innehåller följande uppgifter:

  • tydlig planritning över placeringsplatsen för massorna
  • avstånd till vattendrag och närmaste brunnar för hushållsvatten
  • mängden massa som ska placeras
  • skikttjockleken på massan som breds ut
  • utredning över startplats för massorna som utnyttjas
  • plan som utnyttjandet baserar sig på
  • tidtabell för förverkligande

Gör anmälan

Kontakt

Tekniska kansliet

I tekniska kansliets lokaler finns byggnadstillsynen, miljötillsynen, servicecentralen samt kommunutvecklingsavdelningen. På kommunutvecklingsavdelningen kan du också träffa företagsrådgivaren. Du kan träffa personal enligt överenskommelse.

Servicetider

Tills vidare öppet enbart genom tidsbokning

E-post