Sjundeå å

Sjundeå å är ett av södra Finlands mest särskild vattendrag och får sin början i Enäjärvi i Vichtis, varifrån vattendraget rinner via Pickala å till Östersjön. Ån har bevarats så gott som i naturligt tillstånd och dess unikhet framhävs av det havsöringsbestånd som stiger upp i ån. Dessutom finns längs ån den i Finland sällsynta kungsfiskaren och den lekfulla uttern med små siffror.
Sjundeå ås avrinningsområde är spräckligt med små sjöar, små bäckar med rask ström, leråkrar med liten yta och branta klippväggar. Det unika avrinningsområdet som Sjundeå å är bildar ett nationellt värdefullt landskapsområde.
Du får mer information om projektet Sjundeå å 2030:
- Sjundeå å 2030 (Västra Nylands vatten och miljö rf, luvy.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Vattendragsvisionen En livskraftig och hinderfri Sjundeå å 2030 (på finska, Västra Nylands vatten och miljö rf, pdf) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Sjundeå å vision 2030 (du flyttas till en annan tjänst)
Sjundeå ås historia
Sjundeås naturlandskap kan förstås bättre då man klättrar upp på ett backkrön för att från tallskogen se på det åkerlandskap som öppnar sig, och föreställa sig hav i stället. För 3 000 år sedan var Sjundeå skärgård och havet täckte de nuvarande öppna åkrarna. Bronsålderns människor begravde sina döda på skärgårdens tallkobbar vid vattnet och man hittar fortfarande gravrösen från bronsåldern på Sjundeås område.
I och med landhöjningen har havsranden därefter dragit sig tillbaka till nuvarande läge. Havet lämnade efter sig stora lerfält samt västra Nylands otaliga bäckar och sjöar.
Den makligt strömmande Sjundeå å har under hundratals år verkat som en viktig färdrutt. det var inte en händelse att Sjundeås medeltida stenkyrka, och kyrkbyn som uppstod runt den byggdes i korsningen av Sjundeå å och Kyrkån.
Lermarkerna byggdes ut kring tusen år sedan till de åkerfält som Sjundeås landskap nu är känt för. De bördiga åkrarna kräver dock sitt: för att man från åkrarna skulle få bort överflödigt vatten rensades många bäckar och diken raka i Sjundeå, vilket gjorde att de lermarker och raka djupa diken som vattnet har svårt att ta sig igenom blev utsatt för översvämning. Översvämningarna å sin sida sköljer näringsämnen och löst material till Sjundeå å och Östersjön, och konsekvensen är att vattendragen eutrofieras och det lösa materialet blockerar oersättliga lekplatser för havsöringen.
Täckdikningen som blev populär efter krigen har för sin del minskat ytrinningen på åkrarna och på så sätt minskat att näringar sköljs ned i vattendrag.

Sjundeå ås skick
Sjundeå å strömmar genom vida lerterrasser och är således naturligt en lergrumlig å. Sjundeå å är dock inte i perfekt skick.
Sjöarna längs ån växlar mellan bra och dåligt ekologiskt skick. En del av avrinningsområdets sjöar är dåligt eutrofierade och det syns även i Sjundeå å. Till sitt ekologiska skick har ån dock hållits som nöjaktig.
Skydd av Sjundeå å
Västra Nylands vatten och miljö r.f. (LUVY), WWF Suomi och Vårdförening för strömvatten r.f. har tillsammans med Sjundeås kommuninvånare längs ån byggt otaliga vårmarker och tvåstegsdiken för att hålla näringsämnen och fast material borta från ån och Östersjön.
Havsöringens förökningsmöjligheter har höjts med otaliga reparationer av strömvatten, som att riva hinder för att stiga uppströms och genom att skyffla nya lekplatser.
Kommuninvånarnas villighet att skydda Sjundeå å är en oersättlig resurs för att skydda ån. Sjundeå kommun har finansierat reparationsprojekt och byggt en egen våtmark som samlar och saktar ner dagvatten för att naturligt rengöra dagvatten.
Sjundeå å 2030
Västra Nylands vatten och miljö r.f. (LUVY) har utarbetat en vattendragsvision om att höja Sjundeå ås skick till ett bra ekologiskt skick. Visionen har godkänts och undertecknats av alla kommuner i avrinningsområdet och Sjundeå kommun är en viktig stödjare av projektet. Projektet startade med ett sexårigt avtal i början av 2019 och fick 2024 fortsättning för åren 2025–2030.
Avsikten med projektet Sjundeå å 2030 är att med ändamålsenligt samarbete bland områdets aktörer förbättrar man vattendragets skick och främjar rekreationsanvändningen. En följd av de redan slutförda åtgärderna är att Sjundeå ås vattendrag med avrinningsområden är i ett bra ekologiskt tillstånd, man har tryggar öringens naturliga livscykel och vattendragens rekreationsmöjligheter har utvidgats.
Största delen av vattendragsområdet hör till Natura 2000 området. Dessutom har det även som områdets enda föreslagits att särskilt skyddas enligt den av miljöministeriet tillsatta arbetsgruppen för särskilt skydd av vattendrag i Nyland.
Sjundeå ås vattendragsområde hör till Kymmene älvs-Finska vikens vattenförvaltningsområde och du hittar mer information om det på Miljöförvaltningens webbsidor.
Den lergrumliga ån är till sitt mående i nöjaktigt skick och dess sjöars tillstånd varierar från bra till dåligt. Till Sjundeå ås vattendragsområde hör utöver åsträckan även flera sjöar, som till exempelvis Vichtis Enäjärvi och Poikkipuoliainen, Sjundeås Björnträsk, Tjusträsk och Vikträsk samt Kyrkslätts Bakträsk, Hepari och Petäjärvi.


Sjundeå å i kommuninvånarnas vardag
Sjundeå å erbjuder kommuninvånarna ett fint friluftsmål. Ån kan lätt paddlas och bland paddlare känns Sjundeå å igen som Finlands Amazonas. Därtill har man i Sjundeå kommuncentrum grundat Åparken som är i fritt rekreationsbruk för kommuninvånarna.
Att bekanta sig med Sjundeå å hör till Sjundeås båda skolors, Sjundeå svenska skolas och Aleksis Kiven koulus miljölära för lågstadiet.


Bekanta dig med Sjundeå å
- Sjundeå å (Miljöförvaltning) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Sjundeå å och skärgården (SE-Action) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Sjundeå å rutten genom en paddlares ögon (på finska, Retkipaikka) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Joen Lumo – imagenations film om Sjundeå å (på finska, YouTube) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Guidade turer i Sjundeå (Kom till Sjundeå) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)