Gå till in­ne­hål­let

Dag- och av­lopps­vat­ten


Vatten rinner ur en stupränna i en regnvattenbrunn.

Dag­vat­ten

Dag­vat­ten är regn- och smält­vat­ten som sam­las på bygg­da om­rå­den på marky­tan, på bygg­na­ders tak och på andra ytor. Dag­vat­ten sam­las på grund av att ytor­na på tä­tor­ter­na ofta är ma­te­ri­al som inte släp­per ige­nom vat­ten, så som ex­em­pel­vis as­falt.

Dag­vat­ten bil­das sär­skilt på våren när snön smäl­ter, vid som­mar­regn samt under hös­tens reg­ni­ga pe­ri­o­der. Om dag­vatt­net inte kan ab­sor­be­ras kan det leda till över­sväm­ning­ar på gator och gårds­pla­ner samt i av­lopps­nät­ver­ket. 

Dag­vat­ten borde för­drö­jas, ut­nytt­jas redan på plats och stäl­le eller ab­sor­be­ras i jord­må­nen för att de skad­li­ga ämnen som dag­vatt­net in­ne­hål­ler ska fil­tre­ras. Genom bra dag­vat­ten­pla­ne­ring kan man för­hind­ra både över­sväm­nings­o­lä­gen­he­ter och att skad­li­ga ämnen sam­las i vat­ten­dra­gen.

Om fas­tig­he­ten lig­ger på ett om­rå­de där det finns en dag­vat­ten­led­ning bör fas­tig­he­ten an­slu­ta sig till sy­ste­met.

Markbädd för rening av avloppsvatten.
Mark­bädd för re­ning av av­lopps­vat­ten.

Av­lopps­vat­ten i gles­byg­den

Äga­ren till en fas­tig­het som inte är an­slu­ten till av­lopps­nät­ver­ket ska se till att av­lopps­vatt­nen inte har skad­li­ga ef­fek­ter för om­giv­ning­en. Med fun­ge­ran­de av­lopps­vat­ten­sy­stem för­säk­rar man sig om rent brunns­vat­ten och ren närmil­jö samt skyd­dar när­lig­gan­de vat­ten­drag. Be­hand­lan­det av av­lopps­vat­ten fast­ställs i na­tur­vårds­la­gen och -​förordningen 157/2017. Dessa be­stäm­mel­ser har dess­utom pre­ci­se­rats med Sjun­deås mil­jö­skydds­be­stäm­mel­ser som tar hän­syn till de lo­ka­la för­hål­lan­de­na.

Re­for­men av för­ord­ning­en gäl­lan­de be­hand­ling­en av av­lopps­vat­ten som ge­nom­för­des våren 2017 fast­slog en tids­frist för att få av­lopps­vat­ten­sy­ste­met i skick som grun­da­de sig på pla­ce­ring­en.

  • Om fas­tig­he­ten lig­ger på högst 100 me­ters av­stånd från ett vat­ten­drag eller ett grund­vat­ten­om­rå­de, ska sa­ne­ring­en göras se­nast 31.10.2019.
  • På öv­ri­ga om­rå­den kan fas­tig­hets­ä­ga­ren själv av­gö­ra, när de be­höv­li­ga änd­ring­ar­na i av­lopps­vat­ten­sy­ste­met görs. Av­lopps­vat­ten­sy­ste­mets till­räck­lig­het ska kon­trol­le­ras se­nast i sam­band med nästa stora re­no­ve­ring eller då det byggs en vat­ten­klo­sett eller görs så­da­na till­stånds­plik­ti­ga re­pa­ra­tio­ner eller änd­ring­ar som gäl­ler vatten-​ och av­lopps­an­lägg­ning­ar.

Ansök om lov för att bygga ett nytt av­lopps­sy­stem eller att re­pa­re­ra ett gam­malt sy­stem via Lu­pa­pis­te.fi tjäns­ten.

Råd­giv­ning om av­lopps­vat­ten i gles­byg­den

Sjun­deå kom­mun del­tar i det sam­ar­be­te kring av­lopps­vat­ten i gles­byg­den som ko­or­di­ne­ras av Väst­ra Ny­lands vat­ten och miljö rf (LUVY). Sam­ar­be­tet ut­förs i form av ett pro­jekt kring av­lopps­vat­ten i gles­byg­den.

Inom ramen för LINKKI-​projektet er­bjuds hus­hål­len rådgivnings-​ och kart­lägg­nings­be­sök, där man går ige­nom si­tu­a­tio­nen med be­hand­ling­en av av­lopps­vatt­net. Under be­sö­ket ges en upp­skatt­ning om be­ho­vet av att för­nya av­lopps­vat­ten­sy­ste­met.

Kon­takt­upp­gif­ter via län­ken Gles­byg­dens av­lopps­vat­ten­pro­jekt.

Bygg­nads­till­sy­nen

Ym­pä­ri­stön­su­o­jelu

Vat­ten­för­sörj­nings­ver­ket