Erasmus+-ackreditering och internationaliseringsstrategin

Erasmus+-ackreditering
Europeiska unionens program Erasmus+ erbjuder unga, studerande och vuxna möjligheter till internationalisering och finansiering för utbildning, studier eller praktik utomlands. Sjundeå kommuns internationella verksamhet har tagit betydande steg framåt i och med Erasmus+ ackrediteringen. Ackreditering för allmänbildande utbildning beviljades till Sjundeå kommun i slutet av 2023. Ackrediteringen möjliggör en systematisk och kvalitativ internationell verksamhet för alla enheter inom småbarnspedagogiken samt förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen i Sjundeå. I och med ackrediteringen har Sjundeå kommun för sig säkrat årlig Erasmus+ finansiering för internationaliserings- och mobilitetsverksamhet åren 2024-2027.
Med Erasmusfinansering förverkligas mobiliteter för både individer och grupper i enlighet med målsättningarna i kommunens Erasmusplan. Elever kan delta i mobilitetsperioder eller projekt och representanter för personalen kan gå på kurser eller job shadowing -perioder (skugga någon i arbetet). Förverkligandet av mobiliteter beror alltid på den årligen beviljade finansieringen och planerna vid samarbetsskolorna. Nyttan av internationell mobilitet är tvåsidig, eftersom besökare från utlandet hämtar även med sig nya insikter och verksamhetsmodeller.
Internationaliseringsstigen

På våren 2024 beviljades Sjundeå kommuns bildningsavdelning ett separat projektbidrag av Utbildningsstyrelsen för att utveckla den internationella verksamheten i småbarnspedagogik, förskoleundervisning och grundläggande utbildning. Med bidraget skapar man en strategi på kommunnivå (s.k. internationaliseringsstig) för den internationella verksamheten inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. En enhetlig strategi styr kommunens daghems och skolors internationella verksamhet och försäkrar att alla barn och unga från Sjundeå har jämlika möjligheter att delta i verksamhet enligt sin åldersnivå.
I internationaliseringsstigen beskriver man kommunens internationaliseringsfostran inom småbarnspedagogiken, förskole- och nybörjarundervisningen, på årskurserna 3-6 samt årskurserna 7-9. Internationaliseringsfostran börjar med kännedom i lokala och närområdenas kultur samt internationalisering på hemmaplan och fortsätter då eleverna växer med nationell internationalisering ända upp till internationell rörlighet. Internationaliseringsstigen är avsedd att bli färdig under 2025.