Gå till in­ne­hål­let

Fö­re­byg­gan­de av från­va­ron


Tom pulpet i ett klassrum.

Vi in­gri­per ak­tivt mot från­va­ron. En ny mo­dell för att följa upp från­va­ron hand­le­der sko­lan och hem­met i ti­digt age­ran­de. Ex­em­pel­vis är an­ta­let (från­va­ro)tim­mar efter vilka sko­lan tar kon­takt med hem­met är be­tyd­ligt mind­re än ti­di­ga­re. Från­va­ron grans­kas all­tid för de se­nas­te 12 vec­kor­na och alla ele­vers från­va­ro­tim­mar grans­kas av lä­ra­ren fyra gång­er under läså­ret. Till från­va­ro­tum­mar räk­nas alla från­va­ron, även på för­hand an­sök­ta samt sjuk­från­va­ron.

Ele­ver­nas från­va­ro har ökat efter pan­de­min. Även forsk­nings­da­ta om från­va­rons in­verk­ning­ar har ökat. Det har vi­sats att redan en från­va­ro på 10 pro­cent, som mot­sva­rar en tim­mängd på en och en halv vecka, under 12 vec­kor bil­dar en risk till bar­nets eller den ungas kopp­ling till sko­lan. Kopp­ling­en till sko­lan om­fat­tar alla käns­lo­er­fa­ren­he­ter ele­ven som an­kny­ter till sko­lan, in­lär­nings­ut­ma­ning­ar, so­ci­a­la för­hål­lan­den och ele­vens möj­lig­he­ter att på­ver­ka den egna var­da­gen. An­knyt­ning till sko­lan, vore det sedan genom vänkret­sen eller un­der­vis­ning­en, är en grund för all väl­må­en­de och in­lär­nings­för­må­ga. Sam­ar­be­tet mel­lan hem­met och sko­lan är i nyc­kel­po­si­tion i detta ären­de.

In­gri­pan­de be­ty­der inte till­rätta­vi­san­de. Ett förs­ta in­gri­pan­de är att grans­ka att allt är bra. Det är inte för­bju­det att åka på se­mester­re­sa med fa­mil­jen, men då man kom­mer till­ba­ka finns det all­tid skäl att kolla upp att an­knyt­ning­en till sko­lan sker pro­blem­fritt. Där­för är man från sko­lan i kon­takt med hem­met om den ti­di­ga­re nämn­da 10 pro­cent över­skrids, trots att man vet or­sa­ken till från­va­ron.

Ett ti­digt in­gri­pan­de i från­va­ron är ett tec­ken på att man bryr sig. Man ska tala om från­va­ron med låg trös­kel. Syf­tet är all­tid att ta reda på hur bar­net eller den unga mår och om hen möj­ligt­vis be­hö­ver stöd. Det är all­tid lät­ta­re att i ett ti­digt skede in­gri­pa i spi­ran­de pro­blem. Då det finns hund­ra­tals tim­mar av från­va­ro är det myc­ket ut­ma­nan­de att kor­ri­ge­ra si­tu­a­tio­nen.

Lag­stift­ning gäl­lan­de in­gri­pan­de i skol­från­va­ron för­ny­a­des i bör­jan av au­gusti 2023. Efter re­for­men ska sko­lor­na plan­mäs­sigt fö­re­byg­ga ele­vers från­va­ro, följa upp an­sam­ling­en av från­va­ron och in­gri­pa i dem. Sjun­deå kom­mun är med i Väst­ra Ny­lands kom­mu­ners ge­men­sam­ma pro­jekt Skol­Skick, vars fokus är att fö­re­byg­ga skol­från­va­ron samt in­gri­pa i skol­från­va­ron.

Pro­jek­tets mål är att öka ele­ver­nas väl­må­en­de och möj­lig­he­ter att lära sig så att än fler ele­ver mo­ti­ve­ras och för­bin­der sig till skol­gång­en bätt­re än förr. I pro­jek­tet ut­nytt­jar man om­rå­dets ex­i­ste­ran­de ar­bets­sätt och för­en­het­li­gar prin­ci­per i att ge­nom­fö­ra fö­re­byg­gan­de verk­sam­het, i ti­digt in­gri­pan­de och i star­ka stöd­tjäns­ter. Ele­ver­nas an­knyt­ning till sko­lan stärks genom att er­bju­da kon­kre­ta lös­ning­ar samt verk­sam­hets­mo­del­ler som kan ut­nytt­jas i sko­lor­nas var­dag. Skol­Skicks från­va­ro­mo­dell är ma­te­ri­al som är rik­tad till sko­lans per­so­nal. Från­va­ro­mo­del­len er­bju­der in­for­ma­tion och verk­sam­hets­di­rek­tiv för från­va­ro­si­tu­a­tio­ner på olika ni­vå­er.