Gå till in­ne­hål­let

Kom­mu­nens re­sul­tat sämre än pla­ne­rat – in­ve­ste­ring­ar i kom­mu­nal­tek­nik, par­ker och pla­ner

I förgrunden ett vattenhinder till en golfbana, i bakgrunden bakom gräsmattan mörka tvåvåningshus med stora fönster och solpaneler på taken med skog bakom.
En be­svär om de­talj­pla­nen för Pic­ka­la Rock Re­sort sköt upp un­der­teck­nan­det av mar­kan­vänd­nings­av­ta­let och in­täk­ter­na för det till i år.

Sjun­deå kom­muns bok­slut för rä­ken­skaps­å­ret 2024 visar ett un­der­skott på -739 116,15 euro, vil­ket är cirka 771 000 euro sämre än den ur­sprung­li­ga bud­ge­ten. Kom­mu­nens ba­lans­räk­ning visar dock ett ac­ku­mu­le­rat över­skott på cirka 4,98 mil­jo­ner euro. Det visar att kom­mu­nens eko­no­mi fort­fa­ran­de är håll­bar.

Kom­mun­sty­rel­sen be­hand­la­de och god­kän­de bok­slu­tet på mån­da­gen. Den nu­va­ran­de kom­mun­full­mäk­ti­ge kom­mer att be­hand­la bok­slu­tet den 26 maj.

Det ne­ga­ti­va re­sul­ta­tet för­kla­ras av för­änd­ring­ar i stat­san­de­lar­na, utan vilka kom­mu­nen skul­le ha lyc­kats nå nära sin bud­get.

– Verk­sam­hets­mäs­sigt gick förra året som pla­ne­rat, stort tack till per­so­na­len för det, säger kom­mun­di­rek­tör Juha-​Pekka Iso­tu­pa.

Han be­kla­gar att re­sul­ta­tet blev ne­ga­tivt. Det beror på ett fel i be­skatt­ning­en som på­ver­ka­de stat­san­de­lar­na.

– När vi fick in­for­ma­tion om felet efter att bud­ge­ten god­känts, antog vi att vi skul­le kunna nå bud­get­må­let genom att hålla oss till den pla­ne­ra­de verk­sam­he­ten och mar­kan­vänd­nings­in­täk­ter­na. Över­kla­gan­det av de­talj­pla­nen för Pic­ka­la Rock Re­sort sköt dock upp un­der­teck­nan­det av mar­kan­vänd­nings­av­ta­let till detta år och in­täk­ter­na syns först i år.

Eko­no­min på håll­bar grund

Trots det ne­ga­ti­va re­sul­ta­tet är kom­mu­nens eko­no­mi på håll­bar grund.

– Kom­mu­nens ba­lans­räk­ning har varit över­skotts­mäs­sig sedan 2016, och ett en­skilt rä­ken­skaps­års ne­ga­ti­va re­sul­tat or­sa­kar inga stör­re för­änd­ring­ar, säger eko­no­mi­chef Antti Loisa.

Iso­tu­pa säger att kom­mu­nen fram­ö­ver måste öka in­täk­ter­na eller mins­ka kost­na­der­na, eller båda.

– Kom­mu­nen har mo­digt be­slu­tat att satsa på kom­mu­n­ut­veck­ling och strä­var efter att på detta sätt på­skyn­da in­täkt­sök­ning­en. Dock får inte kost­na­der­na skena iväg. Detta krä­ver nog­grann eko­no­misk styr­ning och kon­ti­nu­er­lig ut­veck­ling av verk­sam­he­ten, säger Iso­tu­pa.

Han kon­sta­te­rar att Fin­land är i en svag låg­kon­junk­tur, vil­ket också syns i kom­mu­nens eko­no­mi. Ar­bets­lös­he­ten har ökat, vil­ket mins­kar skat­tein­täk­ter­na och or­sa­kar kost­na­der.

– För när­va­ran­de be­står Sjun­deås skat­tein­täk­ter mer av in­komst­skat­ter än andra kom­mu­ner, vil­ket är över ge­nom­snit­tet. Det är klokt att åt­minsto­ne upp­rätt­hål­la eller främ­ja detta om möj­ligt. Det är myc­ket vik­tigt att bred­da skat­te­ba­sen när det gäl­ler sam­funds­skat­ter och fas­tig­hets­skat­ter. Detta krä­ver till ex­em­pel mer nä­rings­verk­sam­het och pro­duk­tion av för­ny­bar ener­gi, på­pe­kar Iso­tu­pa.

Bok­slu­tets nyc­kel­tal20242023
In­komst­skatt14 354 14615 076 984
Fas­tig­hets­skatt2 590 4362 579 989
Sam­funds­skatt548 696781 821
Stat­san­de­lar4 228 5904 038 292
Ex­ter­na verk­sam­hets­in­täk­ter4 839 4524 691 670
Verk­sam­hets­ut­gif­ter24 751 68023 364 113
Verk­sam­hets­bi­drag-19 726 315-18 561 330
Fi­nan­sie­rings­in­täk­ter och -​utgifter-610 000-417 793
Års­bi­drag1 385 0003 497 962
Rä­ken­skaps­pe­ri­o­dens av­skriv­ning­ar2 124 0681 989 705
Rä­ken­skaps­pe­ri­o­dens re­sul­tat-739 116,15408 257,75
Net­to­in­ve­ste­ring­ar3 320 9773 261 986

De störs­ta verk­sam­hets­kost­na­der­na i Sjun­deå kom­mun var per­so­nal­kost­na­der på cirka 11,288 mil­jo­ner euro och inköp av tjäns­ter på cirka 8,862 mil­jo­ner euro.

Lå­ne­stoc­ken ökade

Ef­tersom års­bi­dra­get var mind­re än av­skriv­ning­ar­na och net­to­in­ve­ste­ring­ar­na var kom­mu­nen tvung­en att öka sin lå­ne­stock med 2,75 mil­jo­ner euro. Vid ut­gång­en av 2024 var lånet per in­vå­na­re 4 255 euro, vil­ket är 898 euro mer än fö­re­gå­en­de år.

Kom­mu­nen har en be­ty­dan­de lå­ne­stock och dess­utom har skat­tein­täk­ter­na va­ri­e­rat år­li­gen.

– För att eko­no­min ska för­bli i ba­lans måste kom­mu­nen fram­ö­ver ägna ännu mer upp­märk­sam­het åt att öka in­täk­ter­na, säger Loisa.

Sjun­deå kom­mun har dess­utom stora in­ve­ste­rings­be­hov, var­för ut­veck­ling­en av skuld­sätt­ning­en måste föl­jas nog­grant.

– När fram­ti­da in­ve­ste­ring­ar be­slu­tas, bör man an­vän­da om­dö­me och strä­va efter att ef­fek­ti­vi­se­ra verk­sam­he­ten så att det har po­si­ti­va ef­fek­ter på drifts­bud­ge­ten, fort­sät­ter Loisa.

Människor, tält och ballonger på sommargården.
Sjun­deå­bor fi­ra­de Sjun­deå­da­gen på Som­mar­går­den.

Be­folk­ning­en ökade något

Sjun­deå kom­muns be­folk­ning ökade under 2024 och var vid årets slut 6 181 in­vå­na­re, jäm­fört med 6 159 vid slu­tet av 2023. Ar­bets­lös­he­ten ökade med 0,1 pro­cen­ten­he­ter från fö­re­gå­en­de år och var 6,2 pro­cent. Sjun­deå kom­muns ar­bets­lös­hets­grad är be­tyd­ligt lägre än riks­ge­nom­snit­tet.

I de­cem­ber 2024 var var ar­bets­lös­he­ten 6,2 pro­cent i Sjun­deå, något högre än 2023 (6,1 pro­cent). Ar­bets­lös­hets­gra­den be­räk­nas med hjälp av arbets-​ och nä­rings­mi­ni­s­te­ri­ets siff­ror ef­tersom de ba­se­ras på fak­tis­ka jobbsöknings-​ och ar­bets­lös­hets­da­ta, medan Sta­tistik­cen­tra­lens siff­ror är sta­tis­tis­ka upp­skatt­ning­ar. Ar­bets­lös­hets­gra­den pre­sen­te­ras en­ligt de­cem­ber må­nads siff­ror.

Ar­bets­plats­suf­fi­ci­en­sen i Sjun­deå för 2024 var inte till­gäng­lig vid tid­punk­ten för bok­slu­tets upp­rät­tan­de. År 2023 och 2022 var ar­bets­plats­suf­fi­ci­en­sen 43,6 pro­cent.

Störs­ta ut­gif­ter­na inom bild­nings­sek­torn

Kom­mu­nens verk­sam­hets­kost­na­der för­de­la­des en­ligt föl­jan­de: 2 270 430 euro för för­valt­nings­av­del­ning­en, 836 740 euro för ut­veck­lings­av­del­ning­en, 8 014 773 euro för tek­nis­ka av­del­ning­en och 13 581 563 euro för bild­nings­av­del­ning­en.

Inom bild­nings­av­del­ning­en för­de­la­des kost­na­der­na en­ligt föl­jan­de: 1,5 mil­jo­ner euro för stöd­tjäns­ter, 6,48 mil­jo­ner euro för un­der­vis­ning, 3,95 mil­jo­ner euro för små­barnspe­da­go­gik, 554 818 euro för bibliotek-​ och kul­tur­ser­vice och 1,1 mil­jo­ner euro för väl­färds­tjäns­ter, in­klu­si­ve idrotts-​ och ung­doms­tjäns­ter.

Kom­mu­n­ut­veck­lings­av­del­ning­en star­ta­de

Kom­mu­n­ut­veck­lings­av­del­ning­en in­led­de sin verk­sam­het i bör­jan av 2024 för att yt­ter­li­ga­re ef­fek­ti­vi­se­ra kom­mu­nens ut­veck­lings­ar­be­te. Under 2024 för­be­red­de Sjun­deå sig också för AN2025-​reformen, där pro­duk­tio­nen av sys­sel­sätt­nings­tjäns­ter­na över­för­des till kom­mu­ner­na från bör­jan av 2025. Kom­mu­n­ut­veck­lings­av­del­ning­en bör­ja­de själv pro­du­ce­ra fö­re­tags­råd­giv­ning ef­tersom Fö­re­tags­ut­veck­ling No­va­go Ab av­veck­la­des. Kom­munt­veck­lings­av­del­ning­en slut­för­de planstom­men för kom­mun­cent­ret och för­be­red­de det mark- och bo­stads­po­li­tis­ka pro­gram­met samt det nä­rings­po­li­tis­ka pro­gram­met. Ut­veck­lings­av­del­ning­en an­sva­rar också för kom­mu­nens mark­nads­fö­ring.

I bör­jan av som­ma­ren fi­ra­des in­vig­ning­en av den nya Som­mar­går­den i sam­band med Sjun­deå­da­gar­na. Kvälls­torg ord­na­des också på Som­mar­går­den.

Bananer, vindruvor, äpplen och päron på ett fat.
Som re­sul­tat av den förs­ta del­ta­gan­de bud­ge­te­ring­en ser­ve­ra­des ele­ver­na på Bild­ningscam­pu­set Sjun­deå hjär­ta frukt till mel­lan­mål.

Förs­ta del­ta­gan­de bud­ge­te­ring­en

Kom­mu­nen ge­nom­för­de sitt förs­ta del­ta­gan­de bud­ge­te­rings­pro­jekt. Temat var att främ­ja barns och ung­do­mars väl­be­fin­nan­de i Sjun­deå. Alla fick lämna in sina idéer, varav kom­mu­nens led­nings­grupp valde ut ge­nom­för­ba­ra för­slag för en om­röst­ning bland grund­sko­le­e­le­ver­na. Sats­ning på skol­mat vann om­röst­ning­en. Ele­ver­na på Bild­ningscam­pu­set i Sjun­deå hjär­ta fick också rösta om ge­nom­fö­ran­det. Denna om­röst­ning seg­ra­de al­ter­na­ti­vet frukt­mel­lan­mål, som bör­ja­de er­bju­das till ele­ver­na på hös­ten.

Det fanns 422 ele­ver i grund­sko­lan i års­kur­ser­na 1–6, 179 ele­ver i Alek­sis Kiven koulu i års­kur­ser­na 7–9 och to­talt 88 ele­ver i Käll­ha­gens skola och Wi­nell­s­ka sko­lan i års­kur­ser­na 7–9. Dess­utom stu­de­ra­de 34 ele­ver från Sjun­deå i andra kom­mu­ners sko­lor. Av de Sjun­deå­e­le­ver som gick i skola i Sjun­deå fick 48 pro­cent skol­skjuts.

SkolPT, ge­men­skaps­hand­le­da­re och mil­jö­pe­da­gog

Ut­veck­lings­pro­jek­tet för Fin­lands mo­dell för hob­by­verk­sam­het, vil­ket möj­lig­gör att er­bju­da mångsidi­ga hob­by­al­ter­na­tiv till kom­mu­nens ele­ver di­rekt efter skol­da­gen, till ex­em­pel genom köp­tjäns­ter. På hös­ten 2024 bör­ja­de också SkolPT sin verk­sam­het med pro­jekt­fi­nan­sie­ring, vars upp­gift är att öka fy­sisk ak­ti­vi­tet under skol­da­gen för ele­ver­na i Alek­sis Kiven skola och Sjun­deå svens­ka skola samt främ­ja fy­sisk ak­ti­vi­tet och ele­ver­nas id­rotts­in­tres­sen.

Tack vare stat­li­ga bi­drag som be­vil­jats kom­mu­nen har sko­lor­na också kun­nat an­stäl­la en ge­men­skaps­hand­le­da­re och en mil­jö­pe­da­gog tids­bun­det. Inom väl­färds­tjäns­ter­na har en tids­bun­den väl­färds­hand­le­da­re ar­be­tat sedan feb­ru­a­ri 2024 och har med pro­jekt­fi­nan­sie­ring star­tat pro­ces­sen för mo­tions­råd­giv­ning i Sjun­deå. Mål­grup­pen för mo­tions­råd­giv­ning­en 2024 var se­ni­o­rer.

Koulun liikuntavalmentaja Viljami Pulli pitää jalkapalloa käsissään koulun pihalla.
SkolPT Vil­ja­mi Pulli har ord­nat mo­tions­stun­der för Sjun­deå­e­le­ver­na sedan i fjol hös­tas.

Lä­ra­re inom små­barnspe­da­go­gik ut­bil­da­de

Kom­mu­nen har stött ut­bild­ning­en av per­so­nal inom små­barnspe­da­go­gik till lä­ra­re inom små­barnspe­da­go­gik. År 2024 tog tre an­ställ­da inom små­barnspe­da­go­gi­ken ex­a­men som lä­ra­re inom små­barnspe­da­go­gik och de blev fast an­ställ­da.

An­ta­let barn som söker sig till fa­mil­je­dag­vård mins­ka­de av­se­värt. På som­ma­ren 2024 bör­ja­de en fa­mil­je­dag­vår­da­re ar­be­ta på ett dag­hem. En annan fa­mil­je­dag­vår­da­re ar­be­ta­de i sitt eget hem fram till slu­tet av 2024, då fa­mil­je­dag­vår­den upp­hör­de.

Inom små­barnspe­da­go­gi­ken har un­der­vis­ning­en i di­gi­ta­la fär­dig­he­ter för­bätt­rats genom pro­jek­ten Di­giä­ven­ty­ret och Di­gi­tu­tor. Inom små­barnspe­da­go­gi­ken har det också fun­nits pro­jekt för stöd för ut­veck­ling och lä­ran­de samt jämställdhets-​ och in­ter­na­tio­na­li­se­rings­pro­jekt.

Det fanns 32 ele­ver i den finsk­språ­ki­ga för­un­der­vis­ning­en och 18 ele­ver i den svensk­språ­ki­ga för­un­der­vis­ning­en. Förra året fanns det 168 barn i den kom­mu­na­la små­barnspe­da­go­gi­ken, fyra barn i fa­mil­je­dag­vår­den och 47 barn i pri­va­ta dag­hem.

Runomies Reijo Vähälä, OSIRIS-teatteri, Catariina Salo, Vesa Haapala, The Shit Kickers, Teater Taimine, Teatteri Hevosenkenkä, Fanjunkars samt Sabrina ja Saarten tyttäret, på bilden texten Kulturdagarna från Miina till Aleksis 1.-10.10.
De förs­ta kul­tur­da­gar­na ord­na­des i bör­jan ok­to­ber.

Förs­ta kul­tur­da­gar­na

Bib­li­o­te­kets verk­sam­het i Sjun­deå hjär­ta har ökat an­vänd­ning­en av bib­li­o­te­ket yt­ter­li­ga­re. Varje dag be­sök­te 316 per­so­ner bib­li­o­te­ket. Före flyt­ten till cam­pus var det dag­li­ga an­ta­let be­sö­ka­re drygt 100 per­so­ner. Även an­ta­let lån och an­vänd­ning­en av e-​material har ökat.

Kul­tur­tjäns­ter­na or­ga­ni­se­ra­de olika kul­tu­re­ve­ne­mang under året, såsom för­fatt­ar­be­sök, fö­re­läs­ning­ar samt musik-​ och te­a­ter­fö­re­ställ­ning­ar. Bib­li­o­te­ket or­ga­ni­se­ra­de också to­talt 16 film­vis­ning­ar. På hös­ten 2024 or­ga­ni­se­ra­des de förs­ta Kul­tur­da­gar­na från Miina till Alek­sis. Under tio dagar hölls eve­ne­mang rik­ta­de till olika mål­grup­per, med to­talt 365 del­ta­ga­re.

In­ten­si­fi­e­rat ung­doms­ar­be­te och ankar­verk­sam­het

Ung­doms­tjäns­ter­na ut­ar­be­ta­de en plan för in­ten­si­fi­e­rat ung­doms­ar­be­te i sam­ar­be­te med Ingå ung­doms­tjäns­ter. För att ge­nom­fö­ra sam­ar­be­tet ingicks ett sam­ar­bets­av­tal mel­lan Sjun­deå och Ingå kom­mu­ner, som träd­de i kraft den 1 de­cem­ber 2024. Sam­ar­be­tet med Ingå ung­doms­tjäns­ter möj­lig­gör till­räck­li­ga re­sur­ser för att ge­nom­fö­ra in­ten­si­fi­e­rat ung­doms­ar­be­te. In­ten­si­fi­e­rat ung­doms­ar­be­te är stöd­jan­de verk­sam­het för ung­do­mar genom ung­doms­ar­be­te som ak­ti­ve­ras i kris­si­tu­a­tio­ner och ef­teråt.

Sjun­deå an­slöt sig till den re­gi­o­na­la ankar­verk­sam­he­ten i väst­ra Ny­land i au­gusti 2024. Sjun­deå till­hör ankar­verk­sam­he­ten inom Kyrkslätts ankar­team. Målet med ankar­verk­sam­he­ten är att fö­re­byg­ga brott bland ung­do­mar under 18 år och främ­ja ung­do­mars väl­be­fin­nan­de genom tvär­sek­to­ri­ellt sam­ar­be­te.

På bilden har två hundar rest sig på bakbenen mot varandra och en tredje hund viftar på svansen bredvid i en hundpark.
Hund­par­ken öpp­na­des i au­gusti 2024.

Kom­mu­nal­tek­nik, lek­park och hund­park

In­ve­ste­ring­ar gjor­des på 3,4 mil­jo­ner euro, varav de störs­ta pro­jek­ten var byg­gan­det av kom­mu­nal­tek­nik för Pic­ka­la Rock Re­sort och för­ny­el­sen av kom­mu­nal­tek­nik i Varg­sväng­en­om­rå­det. Stora in­ve­ste­ring­ar var också pla­ne­ring­en av sta­tio­nens platt­for­mar och par­ke­rings­om­rå­de, byg­gan­det och för­ny­el­sen av ga­tu­be­lys­ning, pla­ne­ring­en och byg­gan­det av Ti­mala­vä­gen, pla­ne­ring­en av kors­ning­en mel­lan Stör­sviks­vä­gen och riks­väg 51 och an­skaff­ning­en av en multi­funk­tions­rink.

På våren fär­dig­ställ­des en lek­park i Bränn­mal­men, i au­gusti öpp­na­des en hund­park bred­vid järn­vä­gen och på hös­ten in­stal­le­ra­des multi­funk­tions­rin­ken bred­vid id­rotts­pla­nen på andra sidan Park­sti­gen.

I slu­tet av året lades pla­nen för Kirstin Horns park fram för gransk­ning, och pla­nen för central­lek­par­ken var också under be­red­ning.

Av­ta­let om fas­tig­hets­sköt­sel för­läng­des inte efter att av­ta­let löpt ut, istäl­let an­ställ­des en egen fas­tig­hets­skö­ta­re till kom­mu­nen. En kom­munträd­gårds­mäs­ta­re an­ställ­des för att pla­ne­ra, ut­veck­la och ge­nom­fö­ra prak­tiskt ar­be­te samt över­va­ka grön­om­rå­den.