Återvinning hejdar klimatförändringen och minskningen av biologisk mångfald

Bakom klimatförändringen och minskningen av biologisk mångfald ligger inte bara växthusgasutsläppen utan även all sorts överkonsumtion av naturresurser (Sitra 2022).
Detta betyder att man för planetens och på så sätt vårt egna välmåendes del inte kontinuerligt kan utnyttja ens förnybara naturresurser till nya produkter och tjänster (Sitra 2022).
För nuvarande ekonomimodell vore ett bättre alternativ cirkulär ekonomi, där man istället för att producera nya varor utnyttjar produkter som redan finns och till slut återvinner materialen för nytt bruk. (Sitra 2022.)
Till återvinning först i slutet av en lång livscykel
Målet med cirkulär ekonomi är att hålla material i cirkulation så länge som möjligt: produkten borde i sig själv ha en lång användningsålder och man borde kunna reparera den, men då användningsåldern kommer emot borde man återvinna produkten som material för en ny produkt istället för att den blir avfall.
Produktens livscykel kan förlängas genom service och reparation samt genom att återvinna produkten vidare från sitt ursprungliga användningssyfte. Därtill är tanken med cirkulär ekonomi att övergå från att äga produkter till att dela, hyra och låna produkter och på så sätt behöver man producera färre produkter. (Sitra 2022.) Ur konsumentens synvinkel kunde detta betyda att en söndrig telefonskärm repareras eller byts, hela barnkläder som blivit för små säljs eller doneras vidare och man hyr bil oftare än man äger.
Att utveckla den cirkulära ekonomin kräver självklart satsning av företagare och företag, men även konsumenter kan med sin egen verksamhet och egna krav främja en ökning av cirkulär ekonomi.
Återvinning är bekant men man gör ändå för lite av det
I hushållens vardagliga åtgärder syns återvinning tydligast i behandlingen av hushållsavfall: vi för tomma PET-flaskor med pant till butikens automat, vi för plast och kartong till återvinningspunkter och samlar bioavfall i ett separat kärl för bioavfall eller i en kompost. Bekanta saker för oss är även återvinning av batterier, el- och elektronikskrot (SER-avfall), återvinning av avlagda textilier och tjänster för att föra bort gamla hushållsapparater och möbler då vi köper nytt.
HRM utreder med ungefär tre års mellanrum sammansättningen av hushållens blandavfall i huvudstadsregionen och trots hur vanligt och bekant återvinning är skulle över 70 % av blandavfallet från 2024 ha varit möjligt att sortera och återvinna. Enligt utredningen var exempelvis bioavfallets andel av blandavfallet i genom snitt 33,1 % och plastens andel i genomsnitt 15,9 %. (HRM 2025)
Trots att HRM:s utredning gäller huvudstadsregionen ger den en antydan till hur mycket men i hushållen ännu kunde förbättra då det gäller avfallssortering.
Återvinn vid en återvinningspunkt eller avfallsstation
I Sjundeå finns totalt fem Rinki-ekopunkter och Ekopunkter avsedda för avfall som kan återvinnas. Återvinningsbart avfall från hem och stugor, såsom papper, småmetall, kartong samt plastförpackningar kan lämnas gratis till Ekopunkterna. (Rosk´n Roll 2025a)
Återvinning av stora mängder avfall, stora avfall samt t.ex. trädgårdsavfall och farliga ämnen ska dock ske via avfallsstationerna. Sjundeå har ingen egen avfallsstation men Rosk’n Rolls närmaste avfallsstationer finns i Ingå och Lojo. (Rosk´n Roll 2025b)
Avfallsstationerna har sina egna prislistor och de finns på avfallsstationernas webbsidor, men många avfall får man lämna till återvinning gratis. Avgiftsfriheten förutsätter i allmänhet små mängder avfall. Sådant man kan lämna utan avgift för återvinning är i allmänhet bland annat el- och elektroniskrot, batterier och små ackumulatorer samt farligt avfall. (Rosk´n Roll 2025c)
Även skrotbilar kan lämnas avgiftsfritt vid Rosk´n Rolls avfallsstation i Lojo (Rosk´n Roll 2025c) men man kan även beställa en gratis transport av skrotbilen direkt av Kuusakoski, som sörjer för att bilar skrotas och samtidigt raderar den ur Transport- och kommunikationsverket Traficoms register (Kuusakoski 2025).
Varje bananskal är värdefullt
Ur den cirkulära ekonomins synvinkel är återvinningen den sista fasen i produktens livscykel, och återvinning som utförs korrekt nyttjar både naturen och oss människor.
Ur en telefon som inte går att reparera kan man till exempel få metaller som råmaterial till andra produkter och bananskalen kan genom komposten återvinnas till ny livskraft för planteringar i trädgården. Då man inte hela tiden måste gräva efter nya metaller belastar vi naturen kring oss mindre och det komposterade bananskalet år sin sida följer ett mer naturligt kretslopp för näringsämnen som naturen får nytta av, i stället för att det bränns som blandavfall.
Det är med andra ord inte sak samma hur vi upplever och behandlar vårt avfall. Ser vi det verkligen bara som avfall eller kunde vi lära oss se avfall som resurser bakom planetens och miljöns och på så sätt människans välmående?
Läs mer om sorteringen
- Hemmets sorteringsguide (Rosk´n Roll, pdf) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Avfallsguide (Rosk´n Roll, rosknroll.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Guider och publikationer (Rosk´n Roll, rosknroll.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
Källor:
- Sitra 2022: Hållbar tillväxt genom cirkulära affärsmodeller – Handbok för företag (pdf, på finska) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- HRM 2025: Sammansättning av blandavfall i hushåll i huvudstadsregionen 2024 (pdf, på finska) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Rosk´n Roll 2025a – Återvinningspunkter (rosknroll.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Rosk´n Roll 2025b – Välkommen till avfallsstationen (rosknroll.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Rosk´n Roll 2025c – Avfallsstationernas prislista för privathushåll (rosknroll.fi) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)
- Kuusakoski 2025 – Bilåtervinningstjänst (kuusakoski.com, på finska) (öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst)