Gå till innehållet

Sjundeå motsätter sig stängning av välfärdsområdets enheter – enda kommunen, där enheter läggs ned

Sjundeå hälsocentral skulle enligt välfärdsområdets planer bli en närhälsostation och bäddavdelningen stängas.

Västra Nylands välfärdsområde (LUVN) planerar att stänga resten av sina egna enheter som erbjuder vård dygnet runt i Sjundeå. Genom ändringar i servicenätet strävar välfärdsområdet efter inbesparingar på 1,5 miljoner euro.

Genom att stänga bäddavdelningen på Sjundeå hälsocentral ska välfärdsområdet spara 1,2 miljoner euro och genom att stänga Villa Charlotta 300 000 euro, enligt uppgifter i offentligheten. Sjundeå skulle därmed vara den enda kommunen där välfärdsområdet stänger enheter.

Sjundeå kommun anser att det är oskäligt att nedskärningarna riktas enbart till Sjundeå och att välfärdsområdet stänger alla sina enheter som erbjuder vård dygnet runt i Sjundeå. Redan tidigare stängde välfärdsområdet boendeenheten Azalea som erbjöd vård dygnet runt i Sjundeå.

Åtgärderna gärderna står i bjärt kontrast till att välfärdsområdet samtidigt eftersträvar 90 nya boendeplatser nästa år.

– Vi motsätter oss absolut dessa nedläggningar. I planerna hänvisas bland annat till byggnadernas dåliga skick trots att Sjundeå kommun redan länge haft full beredskap att bygga en ny vårdcentral bara välfärdsområdet godkänner avtalet, säger kommunstyrelsens ordförande Maria Koroma-Hintikka.

– Trots att välfärdsområdet alltid understryker servicens tillgänglighet i sina servicebeskrivningar tycks detta nu ha glömts bort helt och hållet. Stängningen av bäddavdelningen gör det svårare för anhöriga att besöka patienterna. Alla har inte egen bil och kollektivtrafikförbindelserna i Sjundeå är svaga. Besöken är viktiga både för de anhöriga och för patientens rehabilitering, påminner Koroma-Hintikka.

Nedläggningarna försvårar också för anhörigvårdarna då avståndet till intervallvårdsplatserna blir längre.

Invånarna i Sjundeå är yngre än i landet i medeltal. De största åldersgrupperna är i åldern 49–59 år. De här årskullarna är betydligt större i Sjundeå än de så kallade stora årskullarna.

– Det betyder att seniorernas servicebehov växer senare och det utökade behovet fortsätter längre än på många andra orter, påpekar Koroma-Hintikka.