Gå till innehållet

Hej ungdom, är du intresserad av att påverka? Ställ upp som kandidat till ungdomsfullmäktige!

På bilden finns texten Kom med i ungdomsfullmäktige och två flickor gör high five med trollet Sipe.

I ungdomsfullmäktige kan du inverka på saker som är viktiga för dig och andra unga, planera ett bättre Sjundeå för unga samt föra fram idéer och förverkliga dem.

Du kan ställa upp som kandidat om du är 12-22 år gammal, bor i Sjundeå, är intresserad av att påverka och är redo att använda din tid för att framföra ungas röst och åsikter. Om över 20 kandidater sökt till ungdomsfullmäktige, ska det ordnas ett ungdomsfullmäktigeval.

Ungdomsfullmäktige är en politiskt och religiöst obunden påverkangrupp för unga och ett officiellt organ i Sjundeå kommun.

Ungdomsfullmäktiges (nuva) uppgifter inkluderar bland annat att lyssna på ungas önskemål och behov och föra dem vidare till kommunens beslutsfattande. Ungdomsfullmäktige gör också initiativ och uttalanden samt ordnar evenemang och kampanjer.

Ungdomsfullmäktiges mandatperiod är ett kalenderår. Ungdomsfullmäktige möts cirka en gång per månad och till medlemmarna betalas ett mötesarvode.

Ungdomsfullmäktige väljer bland sina medlemmar representanter till kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, bildningsnämnden, tekniska nämnden, miljö- och byggnadsnämnden, kommunutvecklingssektionen samt ungdomsfullmäktige i Västra Nylands välfärdsområde.

Elevrådsstyrelserna vid Aleksis Kiven koulu, Sjundeå svenska skola och Källhagens skola kan utse sina egna representanter till ungdomsfullmäktige.

I ungdomsfullmäktige får du

  • bekanta dig med beslutsfattande
  • uttrycka din åsikt i frågor som rör unga
  • lära känna nya människor
  • ordna evenemang
  • göra initiativ och uttalanden

Som stöd för ungdomsfullmäktige verkar ungdomsarbetaren, som hjälper och handleder verksamheten, agerar sammankallare och föredragande under möten samt svarar för praktiska arrangemang inför förverkligandet av fullmäktigeval tillsammans med medlemmarna i ungdomsfullmäktige.

Ytterligare uppgifter