Gå till innehållet

100 dagar till start: Arbetskraftstjänsterna blir en del av kommunernas basservice i början av 2025

Bilden har texten Arbetskraftsservicen överförs till kommunerna 1.1.2025. Reformen för tjänsterna närmare dig.

Ansvaret för ordnandet av offentliga arbetskraftstjänster övergår från staten till kommunerna i början av 2025 och då inleder också Kyrkslätts, Vichtis och Sjundeå sysselsättningsområde sin verksamhet. I början av 2025 träder även den nya lagen om främjande av integration i kraft och i och med den tar kommunen helhetsansvaret också när det gäller främjandet av integration.

I dag 23.9 är det 100 dagar kvar till starten och överföringen av organiseringsansvaret. Tidtabellen för beredningen har varit stram, men beredningen har framskridit i kommunerna och på områdena i gott samarbete och enligt tidtabellen. I kommunerna ses reformen starkt som en möjlighet att främja den lokala livskraften, vilket för sin del gör kommunernas attraktions- och kvarhållningskraft starkare.

Allmänt om AN2025-reformen

I och med reformen blir arbetskraftstjänsterna både för person- och för företagskunder en del av varje kommuns lagstadgade uppgifter. Statens arbets- och näringsbyråer, alltså AN-byråerna, läggs ner. Samtidigt övergår drygt 4000 anställda inom arbetskraftstjänsterna från staten till kommuner eller samkommuner genom affärsöverlåtelse. 

Den här historiska reformen gör kommunernas mångsidiga basservice ännu starkare och ger kommunerna önskade verktyg för främjande av sysselsättning. Dessutom för reformen tjänsterna närmare kommuninvånarna, vilket gör arbetskraftstjänsterna mer tillgängliga och effektiva. Alla dessa faktorer tillsammans stöder målsättningen om snabbare sysselsättning av arbetstagarna och främjar förutom sysselsättningen livskraften på hela området.

Med hjälp av arbetskraftstjänsterna får både personkunder och företagskunder rådgivning och handledning i arbetssökande och rekrytering av arbetstagare samt utveckling av kunskaper. Vi ordnar arbetskraftstjänsterna tillsammans med Vichtis och Kyrkslätt, och vi bildar Kyrkslätts, Vichtis och Sjundeå sysselsättningsområde.

Vad innebär förändringen?

I fortsättningen får såväl arbetssökandena som arbetsgivarna arbetskraftstjänsternas rådgivning och handledning av kommunerna. Alla tre kommuner får en servicepunkt. Oberoende av den administrativa organiseringen av AN-tjänsterna och sysselsättningsområdenas strukturer, kan invånarna alltså i fortsättningen vända sig till sin egen kommun i alla frågor som gäller arbetskraftstjänster.

Om du redan är kund hos arbetskraftstjänsterna, behöver du inte göra något då reformen träder i kraft vid årsskiftet. Vi informerar om eventuella ändringar på kommunernas webbsidor och vid behov personligen.

Varför flyttar AN-tjänsterna till kommunerna?

Reformen sammanför tjänsterna under samma tak, närmare kunderna. Kommunerna känner sina invånare och sitt näringsliv bäst, vilket gör det möjligt att erbjuda tjänster som är lämpliga för de lokala behoven och individuellt skräddarsydda. Reformen är en möjlighet att göra sakerna på ett nytt sätt. 

Överföringen av organiseringsansvaret från staten till kommunerna är en mycket omfattande reform. En viktig målgrupp i reformen vid sidan av personkunderna är också företagskunderna. Målet med reformen är inte bara ett överföra tjänsterna och personalen från staten till kommunerna utan att utveckla arbetskraftstjänsterna så att de blir allt mer effektiva.

Lisätietoja