Gå till innehållet

Säkerhetsenkätens 2024 resultat

Flygbild över Sjundeå kommuncentrum mot Tjusträsk

Sjundeå kommun genomförde i slutet på sommaren en säkerthetsenkät, med vilken man utredde invånarnas åsikter och erfarenheter om kommunens säkerhet. Enkäten är en del av säkerhetsarbetet och utvecklingen av det.

Kommunen upplevs huvudsakligen som trygg – 87% av svarandena upplever sin kommun som en trygg bostadsort. Utav tätorterna ansågs speciellt kyrkbyn som ett väldigt tryggt bostadsområde och majoritet ansåg att det inte fanns områden att undvika i närheten av det egna hemmet. Få av svarandena är oroliga över att t.ex. bli offer för inbrott.

Oroligheten och störningsbeteende på kommuncenrets område oroar invånarna mest. Generellt var svarandena mest oroade över trafiksäkerheten i kommunen, vilket återspeglas i svaren – t.ex. är en fjärdedel oroliga att hamna i en trafikolycka. Samtidigt så upplever 40% att trafiken är ganska säker, om inte väldigt säker.

Enkäten ger en helhetsbild över hur invånarna upplever säkerheten i kommunen. Resulten kommer att användas i förnyelsen av den lokala säkerhetsplanen detta år.

Enkäten var öppen 9.8-1.9.2024. 130 svar kom in från alla åldrar, skolever och uppåt.

Vi tackar för alla svar!