Gå till innehållet

Kasper Strömman fick Sjundeås nyckel: Kommunen är sin slogan värd

– Ni vet inte hur stor den här dagen är för mig, sade Kasper Strömman när han tog emot Sjundeås nyckel. I bakgrunden personalchef Anders Ahlskog.

Nyckeln till Sjundeå överräcktes till grafikern och mediepersonligheten Kasper Strömman på fredagen.

Nyckeln till en kommun eller en stad är en hänvisning europeiska städers och byars portar på medeltiden då de ofta var omgärdade av skyddande murar. Strömman intresserade sig för kommuners och städers nycklar 2016 då han efterlyste dem i sin blogg(öppnas i en ny flik, du flyttas till en annan tjänst).

– Vi har en alldeles otrolig glädje och ära att få ge dig något som du längtat efter i åratal. Det här är ett helt unikt tillfälle. Sjundeås nyckel har aldrig överlämnats till någon trots att vi är en nyckelkommun, sade kommunfullmäktiges ordförande Merja Laaksonen vid överlämningstillfället.

Laaksonen sade att hon önskar att Strömman öppnar många dörrar under sitt veckoslutsbesök och fortsätter leva i Sjundeåsloganens anda.

– Kanske vi inte ger följande nyckel till den nya kommundirektören som vi söker just nu. Kanske du dyker upp i Sjundeå och köper en tomt eller ett egnahemshus och söker till och med till kommundirektör.

I överräckningstillfället deltog också personalchefen Anders Ahlskog och förvaltningsdirektören Niko Kannisto.

Merja Laaksonen sträcker fram Sjundeås nyckel. I bakgrunden  Anders Ahlskog.
Kommunfullmäktiges ordförande Merja Laaksonen önskar att Kasper Strömman öppnar sitt hjärta för Sjundeå. I bakgrunden personalchef Anders Ahlskog.

Kasper Strömman konstaterade att hans långvariga dröm nu gått till uppfyllelse.

– Ni vet inte hur stor den här dagen är för mig. Jag är intresserad av heraldik och jag har i tiderna manifesterat att jag behöver en kommuns nyckel. När jag inledde det här projektet gissade jag inte att jag i dag 2024 verkligen skulle stå här i Sjundeå centrum med den här ganska lätta replikanyckeln och njuta av att jag är den första personen i Sjundeås långa historia som har tagit emot Sjundeås nyckel.

Strömman sade att han är lyckligt lottad som fått Sjundeås nyckel. Men två gånger mer lyckosamma är de som får bo i den här fina nyckelsocknen.

Lyckligtvis är det möjligt också för andra än de nuvarande Sjundeåborna att bo i Sjundeå eftersom det finns tomter tillgängliga, fortsatte Strömman.

– Fan ta mig, om jag inte tänker prova den här nyckeln i varenda dörr under veckoslutet då jag blivit lovad en liten rundtur här i vackra Sjundeå.

Han uteslöt inte heller att han skulle tillbringa mer tid i Sjundeå någon gång.

– Jag har redan nyckeln och jag är helt säker på att de närmaste dagarna kommer att visa vad det här stället har att erbjuda.

– Jag vill tacka för detta av hela mitt hjärta, drömmar kan gå i uppfyllelse, och tack speciellt till dem som får bo i den här kommunen!

Se hela överräckningstillfället