Gå till innehållet

Magi på biblioteket!

Sagokonstnären Petronella Grahns väggmålning Månskensmagi invigdes i bibliotekets grupprum förra veckan. Grupprummet är öppet under bibliotekets kundservicetider, om det inte är bokat.

Grahn är också känd bland annat för sina sagoböcker om Pomenia (på finska), som kan lånas på biblioteket.

På målningen ser vi bland annat flodvarelsen Siiri Sipsukka och älvan Kikatus. Grahn har sökt inspiration till målningen ur Sjundeå å, som beskriver som sagolikt vacker.

– Världen behöver mer äventyr och fantasi, och vad skulle vara ett bättre ställe än biblioteket där människor kommer för att söka information och kunskap men också äventyr ur böcker, säger Grahn.

Grahn älskar färger och detaljer.

– Med färger kan man skapa nya utrymmen. När man kommer in i det här rummet öppnas här ett helt sagolikt rum med ett fönster till andra vyer, förklarar Grahn.

Öppnar dörrarna till sagornas värld

Grahns verk ger Sjundeå lite till länge efterlängtad bildkonst i det offentliga rummet, säger biblioteks- och kulturservicechefen Maarit Tuomisto.

– Vi har mångsidig verksamhet i grupprummet från sagostunder till minneskafé. Därför ville vi ha ett verk, som passar för alla åldrar och låter fantasin flyga i väg. Verket öppnar dörrarna till sagornas värld och väcker intresse också för läsning, säger Tuomisto.

På Bildningscampuset Sjundeå hjärta finns sedan tidigare bildkonstnärerna Jaakko Niemeläs och Helena Hietanens fasadkonstverk Vykort från Sjundeå, som installertas på fyra av Sjundeå hjärtas ingångar. I biblioteket finns dessutom ett samhällskonstverk som skapats under ledning av bildkonstnärerna Essi Ruuskanens och Anna Enkenbergs ledning med hjälp av bildkonstläraren Mari Sarviaho, skolelever och Sjundeåbor.

Sjundeå kommunbibliotek

Sjundeå kommunbibliotek finns i Bildningscampuset Sjundeå hjärta. Biblioteket är en del av Helle-biblioteken. Biblioteket fungerar också som HRT:s serviceställe under bibliotekets kundbetjäningstider.

Servicetider

Kundbetjäningstider

Måndag–tisdag 13:00–19:00
Onsdag 10:00–16:00
Torsdag 13:00–19:00
Fredag 10:00–16:00

Meröppet bibliotek

Måndag–torsdag 08:00–20:00
Fredag–söndag 08:00–16:00

Telefon

E-post