Gå till innehållet

Planstommen för Sjundeå kommuncentrum till påseende – Bekanta dig med planerna och ta ställning

Markanvändningschefen Teija Liuska-Eloranta presenterar planstommen för kommuncentret.

Framtiden för Sjundeås kommuncentrum beskrivs i förslaget till en planstomme, som är framlagt för påseende till 6.9. Planstommen styr planeringen av markanvändningen på ett strategiskt plan, på ett mer allmänt sätt än en detaljplan.

– Kommuncentret bör prioriteras i planeringen av markanvändningen bland annat med tanke på att möjligheterna att förbättra servicenivån på tågförbindelserna, säger markanvändningschefen Teija Liuska-Eloranta.

Invånarantalet på planstommeområdet är nu cirka 2 700. Det utkast till planstomme som nu är framlagt möjliggör att invånarantalet ökar till cirka 6 600 fram till 2040.

– Befolkningsmålet kommer att preciseras ytterligare, bland annat på basis av responsen på planstommeutkastet, säger Liuska-Eloranta.

Kuntakeskuksen kaavarungon kuvaote
Områden för centrumfunktioner har markerats med rött på planstommekartan, nya bostadsområden med vitt med beige kanter.

Ny vision för centrum

I utkastet har en del av kvarteren i centrum markerats som område för centrumfunktioner som kombinerar bostäder och service. Områdena för centrumfunktioner är markerade med rött på planstommekartan. Enligt planbeteckningen är målet att skapa en mångsidig och grön urban by där det är lätt att röra sig till fots. Den kommersiella kärnan koncentreras kring ett parkaktigt centraltorg på västra sidan av Sjundeåvägen.

– Målet är att skapa ett särpräglat kommuncentrum av Sjundeås storlek och utseende och som bygger på omgivningens historia, en urban by, säger Liuska-Eloranta.

Om planstommen godkänns i sin föreslagna form måste detaljplanen för centrum revideras. Detaljplanen är en planeringsnivå med detaljerade bestämmelser om vad som får byggas var. Enligt den nuvarande detaljplanen skulle Flemingsvägen, som går förbi S-Market, flyttas till gränden bredvid Aktia-huset och den direkta förbindelsen till Brännmalmen skulle brytas av. Rutten till Brännmalmen skulle gå via Bangårdsvägen.

Enligt planstommeutkastet ska Flemingsvägen ligga kvar på sin nuvarande plats. Det förutsätter en noggrannare trafikanalys bland annat av korsningen med Sjundeåvägen eftersom invånarantalet och verksamheterna ökar. Centraltorget som nämns i planbeteckningen har placerats där affärscentret ligger i dag.

– Placeringen av centraltorget diskuteras fortfarande. Förslaget till placering som finns i planstommen kommer från de inledande workshopparna, säger Liuska-Eloranta.

Detaljplanerna i centrum

Klicka på ett område och välj dokumentit i pop-up-rutan för att få fram en enskild detaljplan och dess beteckningar och bestämmelser.

Nya bostadsområden i utkanterna av centrum

I utkastet har nya möjliga bostadsområden placerats längs järnvägen, väster om Brännmalmen, öster och söder om Vargsvängen samt väster och norr om Haga. Av dessa skulle området längs järnvägen vara tättbebyggt i Sjundeåförhållanden. De nya bostadsområdena är markerade i vitt med bruna kanter på planstommekartan.

– Gränserna för de nya bostadsområdena är mycket generella. Det har inte gjorts några utredningar om områdena. Gränserna preciseras i detaljplanerna, förklarar Liuska-Eloranta.

De nya bostadsområdena ska inte byggas fulla med hus, utan där ska även finnas parker och grönområden.

Industriområdet vid Billskogsvägen är också föremål för granskning. I planstommen har industritomterna i detta skede markerats så att området skulle kunna omvandlas till bostadsområde på lång sikt.

– Det beror sedan på om företagen vill eller kan flytta till exempelvis företagsområdena i Sunnanvik, säger Liuska-Eloranta.

Grönstruktur och friluftsleder

I planen ingår också grönområden och friluftsleder. Grönområdena i kommuncentrum bildar ett sammanhängande grönområde, som har studerats i en separat grönstrukturplan. Rekreations- och bevarandevärdet av bland annat Brännmalmsbäckens omgivning har lyfts fram genom beteckningen V/s. Den före detta motocrossbanan har betecknats som jord- och skogsbruksområde med särskilda behov att styra friluftslivet och som rekreationsområde.

När det gäller gång- och cykelförbindelser framhåller planstommeutkastet behovet av en förbindelse mellan den befintliga vårdcentralen, Bildningscampuset Sjundeå hjärt och stationen.

– Av de områden som ingår i planstommeutkastet är revideringen av detaljplanen för stadskärnan och detaljplanen för det nya bostadsområdet Trollskogen, sydost om Vargsvängen, redan med i planläggningsprogrammet, säger Liuska-Eloranta.

Ge respons senast 6.9.

Planstommearbetet för Sjundeå kommuncentrum har inletts 2022. Invånarnas åsikter om framtidens kommuncenter, dess service, funktioner och trivsamhet samlades med i en kartenkät i januari 2022. De mest centrala utvecklingsobjekten enligt enkäten är bland annat dagligvaruaffärerna, rekreantions- och gröntjänster och tillgänglighet.

Planstommeutkastet har utarbetats på grundval av de målsättningar som uppstått i kartenkäten och workshopparna för beslutsfattare. Det är Ramboll Finland Ab som utarbetat planstommen under kommunens styrning.

Planstommen finns till påseende i Sjundeå kommunhus (Parkstigen 1, 02580 Sjundeå) samt på planläggningens webbplats fram till 6.9.2024. Den respons som lämnats in under påseendetiden samlas ihop och behandlas i kommunutvecklingssektionen som beslutar om eventuella ändringar. Planstommen behandlas sedan av kommunstyrelsen och godkänns slutgiltigt av kommunfullmäktige.

Bekanta dig med planstommen

Kommunhuset

Måndag–fredag 09:00–15:00

Ge respons senast 6.9.

kuntakehitys@siuntio.fi

Sjundeå kommun
Kommunutvecklingsavdelningen
Sjundeåvägen 504 A
02580 Sjundeå

Ta kontakt