Siir­ry si­säl­töön

Palk­ka­tu­ki

Palk­ka­tu­ki on työt­tö­män työn­ha­ki­jan työl­lis­ty­mi­sen edis­tä­mi­sek­si tar­koi­tet­tu tuki, jonka työ­voi­ma­vi­ran­omai­nen voi myön­tää työ­nan­ta­jal­le palk­ka­kus­tan­nuk­siin. Palk­ka­tue­tun työn tar­koi­tuk­se­na on edis­tää työt­tö­män työn­ha­ki­jan työl­lis­ty­mis­tä avoi­mil­le työ­mark­ki­noil­le ja pa­ran­taa hänen am­ma­til­lis­ta osaa­mis­taan. Palk­ka­tu­ki edis­tää myös alen­tu­nees­ti työ­ky­kyi­sen sekä 60 vuot­ta täyt­tä­neen pit­kään työt­tö­mä­nä ol­leen mah­dol­li­suuk­sia saada työtä ja osal­lis­tua työ­elä­mään. Tuki myön­ne­tään ja mak­se­taan työ­nan­ta­jal­le, mutta sen myön­tä­mi­nen läh­tee aina työt­tö­män työn­ha­ki­jan pal­ve­lu­tar­pees­ta.

Palk­ka­tu­kea voi­daan myön­tää

  • tois­tai­sek­si voi­mas­sa ole­vaan ko­koai­kai­seen työ­suh­tee­seen
  • mää­rä­ai­kai­seen ko­koai­kai­seen työ­suh­tee­seen
  • op­pi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­seen
  • osa-​aikaiseen työ­suh­tee­seen, jos tuen myön­tä­jä pitää tukea tar­koi­tuk­sen­mu­kai­se­na ja tuki edis­tää työn­ha­ki­jan mah­dol­li­suuk­sia työl­lis­tyä.

Työ­voi­ma­vi­ran­omai­nen ar­vioi, onko tuki tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sin keino edis­tää työt­tö­män työn­ha­ki­jan työl­lis­ty­mis­tä ja päät­tää erik­seen jo­kai­sen tu­ki­jak­son kes­ton ja mää­rän. Tieto palk­ka­tues­ta on kir­jat­tu työt­tö­män työn­ha­ki­jan työl­lis­ty­mis­suun­ni­tel­maan tai palk­ka­tu­ki­kort­tiin.

Palk­ka­tu­ki­jak­son pi­tuu­teen vai­kut­taa esi­mer­kik­si pal­kat­ta­van hen­ki­lön työt­tö­myy­den kesto ja alen­tu­neen työ­ky­vyn vai­ku­tus työ­suo­ri­tuk­seen. Tuki myön­ne­tään useim­mi­ten vii­dek­si tai kym­me­nek­si kuu­kau­dek­si riip­puen palk­ka­tu­kea edel­tä­vän työt­tö­myy­den kes­tos­ta. Tuki myön­ne­tään enin­tään työ­suh­teen kes­ton ajak­si. Tuki voi­daan myön­tää 60 vuot­ta täyt­tä­neen pit­kä­ai­kais­työt­tö­män palk­kaa­mi­seen enin­tään 24 kuu­kau­dek­si ker­ral­laan.

Työ­nan­ta­ja­na si­tou­dut mak­sa­maan tuel­la pal­ka­tul­le työn­te­ki­jäl­le vä­hin­tään työ­suh­tee­seen so­vel­let­ta­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen mu­kais­ta palk­kaa tai ta­van­omais­ta ja koh­tuul­lis­ta palk­kaa, jos so­vel­let­ta­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei ole. Palk­ka­tu­kea ei myön­ne­tä, jos tuel­la pal­kat­ta­van palk­ka mää­räy­tyi­si yk­si­no­maan työn tu­lok­sen pe­rus­teel­la.

Palk­ka­tuen määrä on useim­mi­ten 50 pro­sent­tia tuel­la pal­kat­ta­vas­ta ai­heu­tu­vis­ta palk­ka­kus­tan­nuk­sis­ta. Alen­tu­nees­ti työ­ky­kyi­sen palk­kaa­mi­seen myön­net­tä­vän tuen määrä on 70 pro­sent­tia palk­ka­kus­tan­nuk­sis­ta. Yh­dis­tyk­sel­le, sää­tiöl­le tai re­kis­te­röi­dyl­le us­kon­nol­li­sel­le yh­dys­kun­nal­le tuen määrä voi olla 100 pro­sent­tia palk­ka­kus­tan­nuk­sis­ta. Tukea mak­se­taan 1260–2020 euroa kuu­kau­des­sa tuen myön­tö­pe­rus­teen mu­kaan. Tuel­la ka­tet­ta­vil­la palk­ka­kus­tan­nuk­sil­la tar­koi­te­taan työn­te­ki­jäl­le työ­ajan tai ura­kan suo­rit­ta­mi­sen pe­rus­teel­la mak­set­ta­vaa en­na­kon­pi­dä­tyk­sen alais­ta palk­kaa.

Toimi näin

Hae tukea hy­vis­sä ajoin ennen työ­suh­teen al­ka­mis­ta. Työ­suh­de voi alkaa vasta, kun tues­ta on an­net­tu pää­tös.
Jos haet palk­ka­tuel­le jat­koa, jätä jat­ko­ha­ke­mus ennen uuden tu­ki­jak­son al­ka­mis­ta. Työ­suh­teen täy­tyy jat­kua vä­lit­tö­mäs­ti edel­li­sen tu­ki­jak­son päät­ty­mi­ses­tä.

Myön­net­ty palk­ka­tu­ki mak­se­taan jäl­ki­kä­teen niin, että mak­sa­tus­jak­soon si­säl­ly­te­tään yhden ka­len­te­ri­kuu­kau­den ai­ka­na päät­ty­neet pal­kan­mak­su­kau­det. Voit hakea tukea mak­suun useam­man mak­sa­tus­jak­son ajal­ta. Tuki mak­se­taan kui­ten­kin mak­sa­tus­jak­soit­tain.

Toi­mi­ta mak­sa­tus­ha­ke­mus työ­voi­ma­vi­ran­omai­sel­le kol­men kuu­kau­den ku­lues­sa sen ka­len­te­ri­kuu­kau­den päät­ty­mi­ses­tä, jonka ai­ka­na vii­mei­nen tu­ki­jak­soon kuu­lu­va mak­sa­tus­jak­so päät­tyy. Tu­ki­jak­so on se ajan­jak­so, joka on mää­ri­tet­ty pää­tök­ses­sä tuen kes­tok­si.

Hae tukea ja sen mak­sa­tus­ta asioin­ti­pal­ve­lus­sa

Hae tukea ja sen mak­sa­tus­ta säh­köi­sel­lä lo­mak­keel­la asioin­ti­pal­ve­lus­sa. Kir­jau­du asioin­ti­pal­ve­luun hen­ki­lö­koh­tai­sel­la pank­ki­tun­nis­teel­la, mo­bii­li­var­men­teel­la tai var­men­ne­kor­til­la.

Täytä ha­ke­mus asioin­ti­pal­ve­lus­sa ja lisää sii­hen tar­vit­ta­vat liit­teet. Pal­ve­lun si­säi­set oh­jeet aut­ta­vat ha­ke­muk­sen täyt­tä­mi­ses­sä. Asioin­ti­pal­ve­lus­sa voit jät­tää ha­ke­muk­sen, vas­ta­ta ha­ke­mus­ta kos­ke­viin täy­den­nys­pyyn­töi­hin, täy­den­tää ha­ke­mus­ta­si ja vas­taa­not­taa asi­aa­si kos­ke­vat pää­tök­set.

Asioin­ti­pal­ve­lus­sa ha­ke­muk­sen voi jät­tää val­tuu­tet­tu hen­ki­lö. Or­ga­ni­saa­tion puo­les­ta voi­vat asioi­da ilman erik­seen an­net­tua val­tuut­ta hen­ki­löt, joil­la on asioi­den hoi­ta­mi­seen ole­mas­sa oleva val­tuus tai re­kis­te­ri­tie­toi­hin pe­rus­tu­va oi­keus. Asioin­ti­pal­ve­lu tar­kis­taa hen­ki­lön asioin­tioi­keu­den kir­jau­tu­mi­sen yh­tey­des­sä.

Tues­sa käy­tet­tä­vä val­tuus­asia on ni­mel­tään Palk­ka­tuen ha­ke­mi­nen.

Val­tuu­den li­säk­si asioin­ti­pal­ve­lun käyt­tö edel­lyt­tää yh­tei­sö­asiak­kail­ta Y-​tunnusta.

Saat neu­von­taa asioin­ti­pal­ve­lun käyt­töön ja val­tuut­ta­mi­seen Yritys-​Suomi-neuvonnasta.

Ke­nel­le pal­ve­lu on tar­koi­tet­tu

Palk­ka­tu­kea voi hakea yri­tys, kunta, kun­tayh­ty­mä tai hy­vin­voin­tia­lue tai muu yh­tei­sö, kuten yh­dis­tys, sää­tiö, re­kis­te­röi­ty us­kon­nol­li­nen yh­dys­kun­ta tai seu­ra­kun­ta.

Tukea ei voida myön­tää työ­suh­tee­seen, joka on al­ka­nut jo ennen kuin tuen myön­tä­mi­ses­tä on tehty pää­tös. Poik­keuk­se­na tähän on uuden tu­ki­jak­son myön­tä­mi­nen, kun jakso alkaa vä­lit­tö­mäs­ti edel­li­sen tu­ki­jak­son päät­ty­mi­ses­tä.

Tukea ei myön­ne­tä, jos
• tuki vää­ris­tää kil­pai­lua suh­tees­sa mui­hin, jotka tar­joa­vat sa­mo­ja tuot­tei­ta tai pal­ve­lu­ja
• työ­nan­ta­ja on olen­nai­ses­ti lai­min­lyö­nyt pal­kan­mak­su­vel­vol­li­suut­taan tai vel­vol­li­suuk­si­aan suo­rit­taa ve­ro­ja tai la­ki­sää­tei­siä mak­su­ja
• edus­ta­ma­si or­ga­ni­saa­tio on EU:n val­tion­tu­kien ylei­ses­sä ryh­mä­poik­keus­a­se­tuk­ses­sa tar­koi­tet­tu vai­keuk­sis­sa oleva yri­tys tai sitä kos­kee Eu­roo­pan ko­mis­sion pää­tök­seen pe­rus­tu­va mak­sa­ma­ton pe­rin­tä­mää­räys, jossa tuki on ju­lis­tet­tu sään­tö­jen vas­tai­sek­si tai si­sä­mark­ki­noil­le so­vel­tu­mat­to­mak­si.

Tukea on mah­dol­lis­ta saada ir­ti­sa­no­mi­sis­ta tai lo­mau­tuk­sis­ta huo­li­mat­ta, kun työ­suh­tees­sa ole­vien työn­te­ki­jöi­den määrä palk­ka­tuen ha­ke­mi­sen het­kel­lä on vä­hin­tään yhtä suuri kuin työ­te­ki­jöi­den ir­ti­sa­no­mi­sen tai lo­maut­ta­mi­sen ajan­koh­ta­na. Tuki ei saa hei­ken­tää pal­ve­luk­ses­sa­si ole­vien työn­te­ki­jöi­den ase­maa.

Jos tuel­la pal­kat­tu siir­tyy liik­keen luo­vu­tuk­sen, yh­tei­sön su­lau­tu­mi­sen tai ja­kau­tu­mi­sen taik­ka yh­tei­sö­jen yh­dis­ty­mi­sen takia toi­sen työ­nan­ta­jan pal­ve­luk­seen kes­ken palk­ka­tu­ki­jak­son, palk­ka­tu­ki työn­te­ki­jän vas­taa­not­ta­val­le työ­nan­ta­jal­le voi­daan myön­tää ajak­si, joka luo­vut­ta­val­le työ­nan­ta­jal­le myön­ne­tyn palk­ka­tu­ki­jak­son kes­tos­ta on jäl­jel­lä. Vas­taa­not­ta­van työ­nan­ta­jan on toi­mi­tet­ta­va palk­ka­tu­ki­ha­ke­mus työ­voi­ma­vi­ran­omai­sel­le kuu­kau­den ku­lues­sa tuel­la pal­ka­tun siir­ty­mi­ses­tä luo­vu­tuk­sen­saa­jan tai vas­taa­not­ta­van yh­tei­sön pal­ve­luk­seen.

Tuel­la pal­kat­tu hen­ki­lö voi­daan siir­tää toi­sen työ­nan­ta­jan (käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen) teh­tä­viin, jos työ­voi­ma­vi­ran­omai­nen on an­ta­nut sii­hen luvan. Ha­ke­muk­seen on lii­tet­tä­vä käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen va­kuu­tus tuen eh­to­jen täyt­ty­mi­ses­tä. Siir­ron edel­ly­tyk­se­nä on, että käyt­tä­jäy­ri­tys täyt­tää tuen myön­tä­mi­sel­le ase­te­tut vaa­ti­muk­set, työ­teh­tä­vät tu­ke­vat palk­ka­tuen ta­voit­tei­ta, ja käyt­tä­jäy­ri­tys mak­saa työn­te­ki­jäs­tä asian­mu­kai­sen kor­vauk­sen. Tuen määrä siir­ron ai­ka­na ei voi ylit­tää käyt­tä­jäy­ri­tyk­sel­le myön­net­tä­vää enim­mäis­mää­rää, eikä se voi olla suu­rem­pi kuin al­ku­pe­räi­sel­le työ­nan­ta­jal­le myön­net­ty palk­ka­tu­ki.

Asioin­ti ja yh­tey­den­ot­to

Si­jain­ti

Työ­voi­ma­pal­ve­lut, Siun­tion toi­mi­pis­te

Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion työ­voi­ma­pal­ve­lui­den asioin­ti­pis­te, jossa jär­jes­te­tään asia­kas­ta­paa­mi­sia ajan­va­rauk­sel­la.

Käyn­tio­soi­te
Pal­ve­lua­jat:

Työ­voi­ma­pal­ve­lut, Vih­din toi­mi­pis­te

Työ­voi­ma­pal­ve­lui­den asian­tun­ti­jat oh­jaa­vat ja neu­vo­vat työ­voi­ma­vi­ran­omai­sen asioin­nis­sa Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion kun­tien asuk­kai­ta. Toi­mi­pis­tees­sä jär­jes­te­tään myös asia­kas­ta­paa­mi­sia ajan­va­rauk­sel­la.

Käyn­tio­soi­te
Pal­ve­lua­jat:

Maa­nan­tai–tors­tai 11.00–16.00

Työ­voi­ma­pal­ve­lut, Kirk­ko­num­men toi­mi­pis­te

Työ­voi­ma­pal­ve­lui­den asian­tun­ti­jat oh­jaa­vat ja neu­vo­vat työ­voi­ma­vi­ran­omai­sen asioin­nis­sa Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion kun­tien asuk­kai­ta. Toi­mi­pis­tees­sä jär­jes­te­tään myös asia­kas­ta­paa­mi­sia ajan­va­rauk­sel­la.

Käyn­tio­soi­te
Pal­ve­lua­jat:

Maa­nan­tai–tors­tai 11.00–16.00

Li­sä­tie­to

Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion työ­voi­ma­pal­ve­lui­den verk­ko­si­vu

Verk­ko­si­vul­ta löy­dät tie­toa työ­voi­ma­vi­ran­omai­sen pal­ve­luis­ta ja oh­jei­ta asioin­tiin Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion asuk­kail­le.

Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion työ­voi­ma­pal­ve­lui­den verk­ko­si­vu(siir­ryt toi­seen pal­ve­luun)

Asioi säh­köi­ses­ti

Oma asioin­ti yri­tyk­sil­le ja työ­nan­ta­jil­le

Oma asioin­ti yri­tyk­sil­le ja työ­nan­ta­jil­le on työ­voi­ma­pal­ve­lui­den verk­ko­asioin­ti­ka­na­va.

Oma asioin­ti yri­tyk­sil­le ja työ­nan­ta­jil­le (siir­ryt toi­seen pal­ve­luun)

Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion työ­voi­ma­pal­ve­lui­den pu­he­lin­neu­von­ta

Työ­voi­ma­pal­ve­lui­den asian­tun­ti­jat neu­vo­vat työ­voi­ma­vi­ran­omai­sen asioin­nis­sa Kirk­ko­num­men, Vih­din ja Siun­tion kun­tien asuk­kai­ta.

Pal­ve­lua­jat:

Maa­nan­tai–tors­tai 11.00–16.00
Per­jan­tai 11.00–14.00