Siirry sisältöön

Joustava perusopetus

Joustavaan perusopetukseen (JOPO) voivat hakea vähintään 14-vuotiaat 7.–9. -luokkalaiset, jotka ovat vaarassa jäädä ilman päättötodistusta. Hakijalla on oltava peruskoulua jäljellä vähintään yksi vuosi ja hänen on oltava motivoitunut ja hyödyttävä toiminnallisista työtavoista. Mikäli samana lukuvuotena useampi oppilas suorittaa oppivelvollisuutensa loppuun joustavan perusopetuksen mukaisesti, koulu voi muodostaa heistä oman opetusryhmän. Opetuksen järjestämisessä tehdään yhteistyöstä kunnan nuorisotoimen ja tarvittavin osin sosiaalitoimen kanssa. Joustavassa perusopetuksessa opiskellaan vuorotellen koulussa ja työpaikalla. Luokkamuotoisessa JOPO-toiminnassa opiskeluun voi sisältyä myös mahdollisuuksien mukaan retkiä, opintokäyntejä ja leirikouluja. Ryhmissä on 10 oppilasta. Opiskelu tapahtuu sekä lähiopiskeluna että työpaikkaopiskeluna. Lähiopiskelujaksoilla opiskellaan koulussa ja muissa oppimisympäristöissä, esimerkiksi opintokäynneillä. Oppitunteja pitävät myös aineenopettajat. Jopo-oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma, jonka toteutumista seurataan oppilaan ja huoltajien kanssa. Jopo-oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma, jonka toteutumista seurataan oppilaan ja huoltajien kanssa. Työpaikkaopiskelu jakautuu neljään jaksoon, joista kaksi on syys- ja kaksi kevätlukukaudella. Työpaikkaopiskelua on noin 60 päivää lukuvuodessa. Työpaikkaopiskelujakson aikana oppilaat ovat työpaikalla kahtena päivänä ja koulussa kolmena päivänä viikossa. Opinto-ohjaaja auttaa työpaikkojen hankkimisessa ja pitää yhteyttä ohjaajiin työpaikoilla. Työpaikkaopiskelujaksolla oppilas osallistuu ohjatusti työpaikan tehtäviin, oppii työelämän pelisääntöjä, saa kokemusta eri aloilta ja samalla suorittaa itsenäisiä opiskelutehtäviä työpaikkaansa ja omaan oppimissuunnitelmaansa liittyen. Jakson päätteeksi oppilas, opettaja tai Jopo-ohjaaja ja työpaikkaohjaaja käyvät arviointikeskustelun ja oppilas saa työtodistuksen. Joustavassa perusopetuksessa tehdään yhteistyötä muun muassa toisen asteen oppilaitosten ja nuorisotoimen kanssa. Tiivis yhteydenpito koulun ja kodin välillä kuuluu joustavaan perusopetukseen

Toimi näin

JOPO-toimintaan hakeudutaan kerran lukuvuodessa kevätlukukaudella erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Hakija täyttää hakulomakkeen, jonka liitteeksi tarvitaan oppilashuoltohenkilöstön suositus. Opettaja, koulukuraattori ja nuoriso-ohjaaja haastattelevat hakijat. Koulun rehtori päättää oppilaskohtaisesti joustavaan perusopetukseen ottamisesta. Opiskelussa noudatetaan perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Kenelle palvelu on tarkoitettu

Perusopetuksen oppimäärän suorittamisen varmistamiseksi yksittäinen oppilas voi suorittaa huoltajan anomuksesta opintojensa loppuvaiheen (7.-9. vuosiluokat) joustavan perusopetuksen mukaisesti.

Asiointi ja yhteydenotto

Sijainti

Aleksis Kiven koulu

Aleksis Kiven koulussa on osaava henkilökunta, pienet opetusryhmät sekä riittävät tukitoimet mahdollistavat laadukkaan opetuksen järjestämisen Aleksis Kiven koulussa. Koulun opetussuunnitelmallisina painopistealueina ovat yrittäjyys, kansainvälisyys ja kestävä kehitys.

Käyntiosoite
Palveluajat:

Maanantai–perjantai 8.00–16.00

Sivistystoimisto

Sivistystoimistossa on sivistysosaston hallinnollisia palveluita. Sivistystoimistossa käsitellään muun muassa esiopetus- ja koulukuljetushakemuksia, esiopetus- ja varhaiskasvatushakemuksia sekä iltapäivätoiminta- ja varhaiskasvatusmaksuja.

Käyntiosoite
Palveluajat:

Lisätieto

Perusopetuksen oppilashuoltopalvelut

Oppilashuolto on osa koulujen toimintaa. Kunnan sivustoille on koottu oppilashuollon yhteystiedot.

Perusopetuksen oppilashuoltopalvelut