Tukea kehitykseen ja oppimiseen

Varhaiskasvatuksen tehtävä on tukea lasten kehitystä ja kasvua. Jokainen lapsi tarvitsee kasvussaan ja kehityksessään tukea. Kehityksen ja oppimisen tuki on osa laadukasta varhaiskasvatuksen toimintaa ja kuuluu kaikille sitä tarvitseville lapsille. Varhaiskasvatuksessa on käytössä tuen kolme tasoa: Yleinen-, tehostettu- ja erityinen tuki.
Tuen toteuttaminen toteutuu pedagogisilla, rakenteellisilla ja hyvinvointia tukevilla ratkaisuilla. Tavoitteena on varhainen ja oikein ajoitettu tuki lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen tukemiseksi.
Kehityksen ja oppimisen tuen järjestämisen lähtökohtana ovat
- lapsen vahvuudet
- oppimiseen ja kehitykseen liittyvät tarpeet
Kehityksen ja oppimisen tuki rakentuu
- lasten yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisesta
- yhteisöllisistä ja oppimisympäristöihin liittyvistä ratkaisuista
Lapsen tuen tarpeen havaitsemisessa sekä tuen suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa yhteistyö lapsen, huoltajan, varhaiskasvatuksen opettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan sekä varhaiskasvatuksen muun henkilöstön kanssa on tärkeää.
Jos varhaiskasvatuksessa herää huoli lapsen kasvusta, kehityksestä tai oppimisesta, asiasta keskustellaan lapsen huoltajan kanssa. Varhaiskasvatuksessa lapsen kehitystä ja oppimista tuetaan lapsen tarpeiden edellyttämällä tavalla. Lapsen kannalta on tärkeää, että tuki muodostaa johdonmukaisen jatkumon varhaiskasvatuksen aikana sekä lapsen aloittaessa esiopetuksen ja koulun.
Esiopetukseen osallistuvat lapset vuotta ennen perusopetuksen alkamista kuuluvat perusopetuslain mukaisen kasvun ja oppimisen tuen piiriin. Lain mukaan lapsilla on oikeus saada riittävää tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lapsen kasvun ja oppimisen tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki.
Siuntion esiopetussuunnitelmaan on kirjattu kasvun ja oppimisen tuki esiopetusvuoden aikana. Lue tarkemmin kasvun ja oppimisen tuesta esiopetusvuotena tästä(avautuu uuteen ikkunaan).
Siuntion kunta on ollut mukana Kasvu vauhdissa hankkeessa, joka on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuen ja inkluusion kehittämistä. Lähtökohtana on, että jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen läpinäkyvästi, suunnitelmallisesti, moniammatillisesti, oikea-aikaisesti ja oikean vahvuisena mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Lapsi kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, jos hänen ei ole mahdollista saavuttaa säädettyjä tavoitteita yhdeksässä vuodessa vaikean vammaisuuden tai sairauden vuoksi. Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tehdään pääsääntöisesti ennen oppivelvollisuuden alkamista. Huoltaja päättää osallistuuko lapsi oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen viisivuotiaana. Kuusivuotiaana lapsi on oppivelvollinen. Huoltaja hakee pidennettyä oppivelvollisuutta perusopetuksen aloittaminen poikkeavasti lomakkeella. Lomakkeeseen tulee liittää tarvittavat asiantuntijalausunnot.
Oppaita huoltajille
Yhteystiedot
-
Anneli Hellgren
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
Puistopolku 1, 02580 Siuntio
-
Wilhelmiina Pekkanen
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
Puistopolku 1, 02580 Siuntio
-
Marjatta Voutilainen
Alueellinen varhaiskasvatuksen sosionomi
-
Maria Sinclair
Alueellinen varhaiskasvatuksen sosionomi
Menneet varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen hankkeet
2020-2021
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen. Hyvinvointiopettajan työn kehittäminen varhaiskasvatuksessa.
2021-2022
- Kielirikasteisen opetuksen kehittäminen esiopetuksessa.
- Valtion erityisavustus vakaan koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Varhaiskasvatuksen tukitoimien tehostaminen digitoimintakulttuuria kehittäen ja hyödyntäen.
- Valtion erityisavustus esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittäminen. Kumppanuusopettaja-toiminta.
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittäminen. Hyvinvointiopettajien työn jatkokehittäminen.
- Valtionavustus kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun 2021-2024.
2022-2023
- Valtion erityisavustus varhaiskasvatuslain mukaisen tuen uudistamisen edistämiseksi vuosille. Kehityksen ja oppimisen tuen lastenhoitajat
- Valtionavustukset kaksikielisen opetuksen laajentamiseen varhaiskasvatukseen
- Valtion erityisavustus digitaalisiin taitoihin ja osaamiseen liittyvän hyvän pedagogisen toiminnan kehittämiseen varhaiskasvatuksessa osana Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaa.
2022-2024
- Innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittäminen varhaiskasvatuksessa.
- Valtion erityisavustus kansainvälisen toiminnan käynnistämiseen. Eramus+ Reggio Emilia Institutet kanssa tehtävään yhteistyöhön.
- Kansainvälinen osallisuus varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Yhteistyö Ruotsinsuomalaisen koulun kanssa ja kansainvälisyyden kasvattaminen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.
2024-2025
Opetushallituksen myöntämä avustus kansainvälisyyspolku 2024-2025 kansainvälisyysstrategian laadinta, jolla tuetaan kansainvälisyystoiminnan toteumista päiväkotien ja koulujen arkeen.
Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin vuosille 2024–2027.
Hankkeen avulla on tarkoitus:
- Vahvistaa varhaiskasvatuksessa opettajien yhteis- ja samanaikaisopetusta
- Vahvistaa suomen- ja/tai ruotsin kieltä pienryhmätoiminnan avulla
- Kehittää joustavia ja tehokkaita tapoja ja uusia käytänteitä tukemaan lasten hyvinvointia ja oppimista.
- Kehittää toimintamalleja lapsen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi varhaiskasvatuksessa