Erasmus+ -akkreditointi ja kansainvälisyysstrategia

Erasmus+ -akkreditointi
Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja rahoitusta kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Siuntion kunnan kansainvälisyystoiminta on ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin Erasmus+-akkreditoinnin myötä. Yleissivistävän koulutuksen akkreditointi myönnettiin Siuntion kunnalle loppuvuodesta 2023. Akkreditointi mahdollistaa systemaattisen ja laadukkaan kansainvälisyystoiminnan kaikille varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen yksiköille Siuntiossa. Akkreditoinnin myötä Siuntion kunta on varmistanut itselleen vuosittaisen Erasmus+-rahoituksen kansainvälisyys- ja liikkuvuustoimintaan vuosille 2024–2027.
Erasmus-rahoituksella toteutetaan sekä yksilö- että ryhmäliikkuvuuksia kunnan Erasmus-suunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Oppilaat voivat osallistua liikkuvuusjaksoihin tai projekteihin, ja henkilökunnan edustajat voivat käydä kursseilla tai job shadowing -jaksoilla (työnvarjostus). Liikkuvuuksien toteutuminen riippuu aina vuosittaisesta myönnetystä rahoituksesta ja yhteistyökoulujen suunnitelmista. Kansainvälisen liikkuvuuden hyödyt ovat molemminpuolisia, sillä myös ulkomailta tulevat vierailijat tuovat mukanaan uusia näkemyksiä ja toimintamalleja.
Kansainvälisyysstrategia

Keväällä 2024 Siuntion kunnan sivistysosasto sai Opetushallitukselta erillisen hankeavustuksen esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen kansainvälisen toiminnan kehittämiseen. Avustuksella luodaan kuntatason strategia (ns. kansainvälisyyspolku) varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen kansainväliselle toiminnalle. Yhtenäinen strategia ohjaa kunnan päiväkotien ja koulujen kansainvälistä toimintaa ja varmistaa, että kaikilla siuntiolaisilla lapsilla ja nuorilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua toimintaan omaan ikätasonsa mukaisesti.
Kansainvälisyyspolussa kuvataan kunnan kansainvälisyyskasvatusta varhaiskasvatuksessa, esi- ja alkuopetuksessa, vuosiluokilla 3–6 sekä vuosiluokilla 7–9. Kansainvälisyyskasvatus alkaa paikallisen ja lähialueiden kulttuurin sekä kotikansainvälisyyden tuntemuksesta ja etenee oppilaiden kasvaessa kansalliseen kansainvälisyyteen ja aina kansainväliseen liikkuvuuteen asti. Kansainvälisyyspolun on tarkoitus valmistua vuoden 2025 aikana.