Siir­ry si­säl­töön

Siun­tion­jo­ki


Siun­tion­jo­ki on yksi Etelä-​Suomen eri­tyi­sim­mis­tä jo­ki­ve­sis­töis­tä, ja se saa al­kun­sa Vih­din Enä­jär­ves­tä, josta se las­kee Pik­ka­lan­joen kaut­ta Itä­me­reen. Joki on säi­ly­nyt lä­hes­tul­koon luon­non­ti­lai­se­na, ja sen ai­nut­laa­tui­suut­ta ko­ros­taa sii­hen nouse­va me­ri­tai­men­kan­ta. Li­säk­si joen var­rel­la esiin­tyy Suo­mes­sa har­vi­nai­nen ku­nin­gas­ka­las­ta­ja ja vä­hä­lu­kui­nen leik­ki­sä sauk­ko.

Siun­tion­joen valuma-​aluetta täplit­tä­vät pie­net jär­vet, vilk­kai­na vir­taa­vat pie­net purot, pie­nia­lai­set sa­vi­pel­lot ja jyl­hät kal­lio­jyr­kän­teet. Ai­nut­laa­tui­nen Siun­tion­joen valuma-​alue muo­dos­taa val­ta­kun­nal­li­ses­ti ar­vok­kaan maisema-​alueen.

Siun­tion­joen his­to­ri­aa

Siun­tion luon­non­mai­se­maa ym­mär­tää pa­rem­min, kun kii­pe­ää mäen­har­jal­le kat­so­maan män­ni­kön lo­mas­ta au­kea­vaa pel­to­mai­se­maa ja ku­vit­te­lee meren sen ti­lal­le. Vielä 3000 vuot­ta sit­ten Siun­tio oli saa­ris­toa ja meri peit­ti ny­kyi­siä pel­toau­kei­ta. Prons­si­kau­den ih­mi­set hau­ta­si­vat kuol­leen­sa saa­ris­ton kau­niil­le män­ty­luo­doil­le veden ää­reen, ja prons­si­kau­ti­sia hau­ta­röyk­kiöi­tä löy­tyy edel­leen Siun­tion alu­eel­ta.

Sit­tem­min maan ko­hoa­mi­sen myötä me­ren­ran­ta on ve­täy­ty­nyt ny­kyi­sil­le si­joil­leen. Jäl­keen­sä meri jätti laa­jat sa­vi­ken­tät sekä Länsi-​Uudenmaan lu­kui­sat purot ja jär­vet.

Verk­kai­se­na vir­taa­va Siun­tion­jo­ki on toi­mi­nut sa­to­jen vuo­sien ajan tär­keä­nä kul­ku­reit­ti­nä.  Siun­tion kes­kiai­kais­ta ki­vi­kirk­koa ja sen ym­pä­ril­le kas­va­nut­ta kir­kon­ky­lää ei ra­ken­net­tu sat­tu­mal­ta Siun­tion­joen ja Kirk­ko­joen ris­teyk­seen.

Sa­vi­maat val­jas­tet­tiin tu­hat­kun­ta vuot­ta sit­ten niik­si pel­toau­keik­si, jois­ta Siun­tion mai­se­ma ny­ky­ään tun­ne­taan. Vil­ja­vat pel­lot vaa­ti­vat kui­ten­kin ve­ron­sa: jotta pel­loil­ta saa­tiin yli­mää­räi­nen vesi pois, pe­rat­tiin monet Siun­tion purot ja ojat suo­rik­si, mikä aset­ti huo­nos­ti vettä lä­päi­se­vät sa­vi­maat ja suo­rat syvät ojat alt­tiik­si tul­vil­le. Tul­vat puo­les­taan huuh­to­vat ra­vin­tei­ta ja ir­toai­nes­ta Siun­tion­jo­keen ja Itä­me­reen, minkä seu­rauk­se­na ve­sis­töt re­he­vöi­tyi­vät ja ir­toai­nes tukki me­ri­tai­me­nel­le kor­vaa­mat­to­mia ku­tuso­raik­ko­ja.

So­tien jäl­keen yleis­ty­nyt sa­lao­ji­tus on osal­taan pie­nen­tä­nyt pel­to­jen pin­ta­va­lun­taa ja siten vä­hen­tä­nyt ra­vin­tei­den huuh­tou­tu­mis­ta ve­sis­töi­hin.

Siun­tion­joen tila

Siun­tion­jo­ki vir­taa laa­jo­jen sa­vi­ta­san­tei­den poik­ki ja on näin luon­nos­taan sa­vi­sa­mea joki. Täy­del­li­ses­sä kun­nos­sa Siun­tion­jo­ki ei kui­ten­kaan ole.

Jär­vet joen var­rel­la vaih­te­le­vat eko­lo­gi­sel­ta ti­lal­taan huo­nos­ta hy­vään. Osa valuma-​alueen jär­vis­tä on pa­has­ti re­he­vöi­ty­nei­tä, mikä näkyy myös Siun­tion­joes­sa. Eko­lo­gi­sel­ta ti­lal­taan joki on kui­ten­kin py­sy­nyt tyy­dyt­tä­vä­nä.

Siun­tion­joen suo­je­lu

Länsi-​Uudenmaan Vesi ja Ym­pä­ris­tö ry (LUVY), WWF Suomi ja Vir­ta­ve­sien hoi­to­yh­dis­tys ry ovat yh­des­sä Siun­tion kun­ta­lais­ten kans­sa ra­ken­ta­neet joen var­rel­le lu­kui­sia kos­teik­ko­ja ja kak­si­ta­sou­o­mia ra­vin­tei­den ja kiin­toai­nek­sen pi­dät­tä­mi­sek­si pois joes­ta ja Itä­me­res­tä.

Me­ri­tai­me­nen li­sään­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia on ko­hen­net­tu lu­kui­sil­la vir­ta­ve­si­kun­nos­tuk­sil­la, kuten pur­ka­mal­la nousues­tei­tä ja la­pioi­mal­la uusia ku­tuso­raik­ko­ja. 

Kun­ta­lais­ten ha­luk­kuus suo­jel­la Siun­tion­jo­kea on kor­vaa­ma­ton voi­ma­va­ra joen suo­je­le­mi­sek­si. Siun­tion kunta on ra­hoit­ta­nut kun­nos­tus­hank­kei­ta ja ra­ken­ta­nut oman hu­le­ve­siä ke­rää­vän ja vii­vyt­tä­vän kos­tei­kon hu­le­ve­sien luon­non­mu­kai­sek­si puh­dis­ta­mi­sek­si.

Siun­tion­jo­ki 2030

Länsi-​Uudenmaan Vesi ja Ym­pä­ris­tö ry (LUVY) on laa­ti­nut ve­sis­tö­vi­sion Siun­tion­joen tilan ko­hen­ta­mi­sek­si hy­vään eko­lo­gi­seen ti­laan. Vi­sion ovat hy­väk­sy­neet ja al­le­kir­joit­ta­neet kaik­ki valuma-​alueen kun­nat, ja Siun­tion kunta on vi­sion tär­keä tu­ki­ja. Hanke käyn­nis­tyi kuusi­vuo­ti­sel­la so­pi­muk­sel­la vuo­den 2019 alus­sa ja se sai vuon­na 2024 jat­koa vuo­sil­le 2025-2030.

Siun­tion­jo­ki 2030 -​hankkeen tar­koi­tuk­se­na on alu­een toi­mi­joi­den mää­rä­tie­toi­sel­la yh­teis­työl­lä pa­ran­taa ve­sis­tön tilaa ja edis­tää vir­kis­tys­käyt­töä. Jo teh­ty­jen toi­men­pi­tei­den seu­rauk­se­na Siun­tion­joen ve­sis­tö valuma-​alueineen on hy­väs­sä eko­lo­gi­ses­sa ti­las­sa, tai­me­nen luon­tai­nen elin­kier­to on tur­vat­tu ja ve­sis­tö­jen vir­kis­täy­ty­mis­mah­dol­li­suu­det ovat laa­jen­tu­neet.

Ve­sis­tö­alu­ees­ta suu­rin osa kuu­luu Na­tu­ra 2000 -​alueeseen. Li­säk­si se on myös ainoa ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riön aset­ta­man Ve­sis­tö­jen eri­tyis­suo­je­lu­työ­ryh­män eh­dot­ta­ma eri­tyis­suo­jel­ta­va jo­ki­ve­sis­tö Uu­del­la­maal­la.

Siun­tion­joen ve­sis­tö­alue kuu­luu Kymijoen­-​Suomenlahden ve­sien­hoi­toa­lu­ee­seen, josta löy­dät li­sä­tie­toa ym­pä­ris­tö­hal­lin­non in­ter­net­si­vuil­ta.

Sa­vi­sa­mea joki on voin­nil­taan tyy­dyt­tä­väs­sä ti­las­sa ja sen jär­vien tila vaih­te­lee huo­nos­ta hy­vään. Siun­tion­joen ve­sis­tö­alu­ee­seen kuu­luu jo­kio­suu­den li­säk­si usei­ta jär­viä, kuten esi­mer­kik­si Vih­din Enä­jär­vi ja Poik­ki­puo­liai­nen, Siun­tion Kar­hu­jär­vi, Tjusträsk ja Vikt­räsk ja Kirk­ko­num­men Bakt­räsk, He­pa­ri ja Pe­tä­jär­vi.

Talvinen kuva Sjundbyn kosken alaosasta. Rantavedet ovat hieman jäätyneet, mutta keskellä vesi pääsee vielä virtaamaan. Auringonvalo siivilöityy puiden läpi.
Vesi virtaa Sjundbyn koskessa. Kuva kuvattu suoraan ylhäältä päin. Kuvan yläreunassa näkyy puiden lehvästöjä syysvärissä.

Siun­tion­jo­ki kun­ta­lais­ten ar­jes­sa

Siun­tion­jo­ki tar­jo­aa kun­ta­lai­sil­le hie­non ul­koi­lu­koh­teen. Joki on esi­mer­kik­si hel­pos­ti me­lot­ta­vis­sa, ja me­lo­jien kes­kuu­des­sa Siun­tion­jo­ki tun­ne­taan­kin Suo­men Amazonina. Li­säk­si Siun­tion kun­ta­kes­kus­taan on pe­rus­tet­tu Jo­ki­puis­to, joka on va­paas­ti kun­ta­lais­ten vir­kis­täy­ty­mis­käy­tös­sä.

Siun­tion­jo­keen tu­tus­tu­mi­nen on si­säl­ly­tet­ty Siun­tion mo­lem­pien kou­lu­jen, Sjundeå svens­ka sko­lan ja Alek­sis Kiven kou­lun, ala­kou­lun ym­pä­ris­tö­op­piin.

Kaksi lasta katselee sillalta Siuntionjokeen kesäisenä päivänä. Toinen lapsista osoittaa jotakin vedessä näkemäänsä.
Kuva Siuntionjoelta, kuvan etualalla kajakin keula.