Siir­ry si­säl­töön

Kun­nan tulos jäi suun­ni­tel­lus­ta – in­ves­toin­te­ja kun­nal­lis­tek­niik­kaan, puis­toi­hin ja suun­ni­tel­miin

Kuvassa etualalla golfkentän vesieste, taustalla nurmen takana tummanvärisiä kaksikerroksisia taloja, joissa isot ikkunat ja aurinkopaneelit katolla, talojen takana havumetsää.
Va­li­tus Pic­ka­la Rock Re­sor­tin ase­ma­kaa­vas­ta siirs­ti maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen al­le­kir­joit­ta­mi­sen ja maan­käyt­tö­tu­lot vuo­del­le 2025.

Siun­tion kun­nan ti­li­kau­den 2024 tulos on ali­jää­mäi­nen, -739 116,15 euroa, mikä on noin 771 000 euroa hei­kom­pi kuin al­ku­pe­räi­nen ta­lous­ar­vio. Kun­nan ta­sees­sa on kui­ten­kin noin 4,98 mil­joo­naa euroa ku­mu­la­tii­vis­ta yli­jää­mää, mikä osoit­taa, että kun­nan ta­lous on edel­leen kes­tä­väl­lä poh­jal­la.

Kun­nan­hal­li­tus kä­sit­te­li ja hy­väk­syi osal­taan ti­lin­pää­tök­sen maa­nan­tai­na. Ny­kyi­nen kun­nan­val­tuus­to kä­sit­te­lee ti­lin­pää­tök­sen 26.5.

Ne­ga­tii­vi­nen tulos se­lit­tyy val­tio­no­suus­las­kel­mien muu­tok­sel­la, jota ilman kunta olisi on­nis­tu­nut pää­se­mään lä­hel­le ta­lous­ar­vio­taan.

– Toi­min­nal­li­ses­ti viime vuosi meni niin kuin oli suun­ni­tel­tu, siitä suu­ret kii­tok­set hen­ki­lös­töl­le, sanoo kun­nan­joh­ta­ja Juha-​Pekka Iso­tu­pa.

Häntä har­mit­taa, että tulos jäi mii­nuk­sel­le. Se joh­tuu ve­ro­tuk­ses­sa ol­lees­ta vir­hees­tä, joka vai­kut­ti val­tio­no­suuk­siin.

– Kun saim­me tie­don vir­hees­tä ta­lous­ar­vion hy­väk­sy­mi­sen jäl­keen, ar­ve­lim­me, että pää­si­sim­me ta­lous­ar­vion mu­kai­seen tu­lok­seen py­sy­mäl­lä suun­ni­tel­lus­sa toi­min­nas­sa ja maan­käyt­tö­tu­loil­la. Pic­ka­la Rock Re­sort -​asemakaavasta tehty va­li­tus kui­ten­kin siir­si maan­käyt­tö­so­pi­muk­sen al­le­kir­joit­ta­mi­sen tälle vuo­del­le ja tulot nä­ky­vät vasta tänä vuon­na.

Ta­lous kes­tä­väl­lä poh­jal­la

Ne­ga­tii­vi­ses­ta tu­lok­ses­ta huo­li­mat­ta kun­nan ta­lous on kes­tä­väl­lä poh­jal­la.

– Kun­nan tase on ollut yli­jää­mäi­nen vuo­des­ta 2016 al­kaen, eikä yk­sit­täi­sen ti­li­kau­den ne­ga­tii­vi­nen tulos ai­heu­ta suu­rem­pia muu­tok­sia, sanoo ta­lous­pääl­lik­kö Antti Loisa.

Iso­tu­pa sanoo, että jat­kos­sa pi­täi­si kui­ten­kin saada tu­lo­ja lisää tai me­no­ja vä­hen­net­tyä tai mo­lem­pia.

– Kunta onkin roh­keas­ti päät­tä­nyt pa­nos­taa kun­ta­ke­hi­tyk­seen ja pyr­kii tällä no­peut­ta­maan tu­lo­jen kas­vat­ta­mis­ta. Tosin ku­lut­kaan eivät saa läh­teä kä­sis­tä. Tämä vaa­tii tark­kaa ta­lou­den oh­jaus­ta ja toi­min­to­jen jat­ku­vaa ke­hit­tä­mis­tä, Iso­tu­pa sanoo.

Hän to­te­aa, että Suomi on lie­väs­sä taan­tu­mas­sa, mikä näkyy myös kun­nan ta­lou­des­sa. Työt­tö­myys on li­sään­ty­nyt, mikä pie­nen­tää ve­ro­tu­lo­ja ja ai­heut­taa ku­lu­ja.

– Tällä het­kel­lä Siun­tion ve­ro­tu­lot muo­dos­tu­vat muita kun­tia enem­män tu­lo­ve­rois­ta, jotka ovat toki kes­ki­mää­räis­tä pa­rem­mat. Tätä on jär­ke­vää vä­hin­tään yl­lä­pi­tää tai edis­tää jos mah­dol­lis­ta. Erit­täin tär­ke­ää on laa­jen­taa ve­ro­poh­jaa yh­tei­sö­ve­ro­jen ja kiin­teis­tö­ve­ro­jen osal­ta. Tähän tar­vi­taan esi­mer­kik­si lisää elin­kei­no­toi­min­taa ja uusiu­tu­van ener­gian tuo­tan­toa, Iso­tu­pa huo­maut­taa.

Ti­lin­pää­tök­sen tun­nus­lu­ku­ja20242023
Kun­nal­lis­ve­ro14 354 14615 076 984
Kiin­teis­tö­ve­ro2 590 4362 579 989
Yh­tei­sö­ve­ro548 696781 821
Val­tio­no­suu­det4 228 5904 038 292
Ul­koi­set toi­min­ta­tuo­tot4 839 4524 691 670
Toi­min­ta­ku­lut24 751 68023 364 113
Toi­min­ta­ka­te-19 726 315-18 561 330
Ra­hoi­tus­tuo­tot ja -​kulut-610 000-417 793
Vuo­si­ka­te1 385 0003 497 962
Ti­li­kau­den pois­tot2 124 0681 989 705
Ti­li­kau­den tulos-739 116,15408 257,75
Net­toin­ves­toin­nit3 320 9773 261 986

Mer­kit­tä­vim­piä toi­min­ta­ku­lue­riä Siun­tion kun­nas­sa oli­vat hen­ki­lös­tö­ku­lut noin 11,288 mil­joo­naa euroa ja pal­ve­lu­jen ostot, noin 8,862 mil­joo­naa euroa.

Lai­na­kan­ta kas­voi

Koska vuo­si­ka­te oli pie­nem­pi kuin pois­tot ja net­toin­ves­toin­nit, kunta jou­tui kas­vat­ta­maan lai­na­kan­taan­sa 2,75 mil­joo­nal­la eu­rol­la. Asu­kas­ta koh­den lai­naa oli vuo­den 2024 lo­pus­sa 4 255 euroa en­nak­ko­vä­ki­lu­ku­tie­dol­la las­ket­tu­na, 898 euroa edel­lis­vuot­ta enem­män.

Kun­nal­la on mer­kit­tä­vä lai­na­kan­ta ja li­säk­si ve­ro­tu­lo­jen ti­li­tys on ollut vuo­sit­tain vaih­te­le­vaa.

– Jotta ta­lous pysyy ta­sa­pai­nos­sa, tulee kun­nan jat­kos­sa kiin­nit­tää en­tis­tä enem­män huo­mio­ta tuot­to­jen kar­tut­ta­mi­seen, Loisa sanoo.

Siun­tion kun­nal­la on li­säk­si suu­ria in­ves­toin­ti­tar­pei­ta, minkä vuok­si vel­kaan­tu­nei­suu­den ke­hi­tys­tä on seu­rat­ta­va.

– Kun tu­le­vai­suu­des­sa pää­te­tään in­ves­toin­neis­ta, tulee käyt­tää har­kin­taa ja nii­den avul­la pyr­kiä te­hos­ta­maan toi­min­taa niin, että sillä olisi po­si­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia käyt­tö­ta­lou­teen, jat­kaa Loisa.

Ihmisiä, telttoja ja ilmapalloja kesäpihalla.
Siun­tio­lai­sia viet­tä­mäs­sä Siuntio-​päivää Ke­sä­pi­hal­la.

Vä­ki­lu­ku kas­voi hie­man

Siun­tion kun­nan vä­ki­lu­ku nousi vuo­den 2024 ai­ka­na ollen vuo­den lo­pus­sa 6 181 asu­kas­ta, vuo­den 2023 lo­pus­sa vä­ki­lu­ku oli 6 159. Työt­tö­myy­sas­te nousi 0,1 pro­sent­tiyk­sik­köä edel­li­ses­tä vuo­des­ta ollen 6,2 pro­sent­tia. Siun­tion kun­nan työt­tö­myy­sas­te on sel­väs­ti pie­nem­pi kuin val­ta­kun­nan kes­kiar­vo.

Siun­tios­sa työt­tö­myy­sas­te oli jou­lu­kuus­sa 2024 6,2 pro­sent­tia, hie­man kor­keam­pi kuin vuon­na 2023 (6,1 pro­sent­tia). Työt­tö­myy­sas­teen las­ke­mi­ses­sa käy­te­tään työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riön lu­ku­ja, sillä ne pe­rus­tu­vat to­del­li­siin työnhaku-​ ja työt­tö­myys­tie­toi­hin, kun taas Ti­las­to­kes­kuk­sen luvut ovat ti­las­tol­li­sia ar­vioi­ta. Työt­tö­myy­sas­te on esi­tet­ty jou­lu­kuun lu­ku­jen mu­kaan.

Siun­tioon liit­ty­viä työ­paik­kao­ma­va­rai­suusas­teen lu­ku­ja vuo­del­ta 2024 ei ollut saa­ta­vil­la ti­lin­pää­tök­sen laa­din­ta­het­kel­lä. Vuon­na 2023 ja 2022 työ­paik­kao­ma­va­rai­suusas­te oli 43,6 pro­sent­tia.

Si­vis­tys­osas­tol­la isoim­mat menot

Kun­nan toi­min­ta­me­nois­ta meni hallinto-​osaston toi­min­taan 2 270 430 euroa, kun­ta­ke­hi­tys­osas­ton toi­min­taan 836 740 euroa, tek­ni­sen osas­ton toi­min­taan 8 014 773 euroa ja si­vis­tys­osas­ton toi­min­taan 13 581 563 euroa.

Si­vis­tys­osas­ton si­säl­lä menot ja­kau­tui­vat siten, että tu­ki­pal­ve­lui­hin meni 1,5 mil­joo­naa euroa, ope­tuk­seen 6,48 mil­joo­naa euroa, var­hais­kas­va­tuk­seen 3,95 mil­joo­naa euroa, kirjasto-​ ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­hin 554 818 euroa ja hy­vin­voin­ti­pal­ve­lui­hin 1,1 mil­joo­naa euroa, si­säl­täen liikunta-​ ja nuo­ri­so­pal­ve­lut.

Kun­ta­ke­hi­tys­osas­to aloit­ti

Kun­ta­ke­hi­tys­osas­to aloit­ti toi­min­tan­sa vuo­den 2024 alus­sa te­hos­ta­maan kun­nan ke­hi­tys­työ­tä edel­leen. Vuo­den 2024 Siun­tios­sa val­mis­tau­dut­tiin myös TE2025-​uudistukseen, jossa työllisyys-​ ja elin­kei­no­pal­ve­lu­jen tuo­tan­to siir­tyi kun­nil­le vuo­den 2025 alus­ta. Kun­ta­ke­hi­tys­osas­to alkoi tuot­taa yri­tys­neu­von­taa itse, sillä Yri­tys­ke­hi­tys No­va­go Oy lak­kau­tet­tiin. Kun­ta­ke­hi­tys­osas­to saat­toi kes­kus­tan kaa­va­run­gon lop­puun ja val­mis­te­li maa- ja asun­to­po­liit­tis­ta oh­jel­ma sekä elin­kei­no­po­liit­tis­ta oh­jel­maa. Kun­ta­ke­hi­tys­osas­to vas­taa myös kun­nan mark­ki­noin­nis­ta.

Al­ku­ke­säs­tä vie­tet­tiin uuden Ke­sä­pi­han ava­jai­sia Siuntio-​päivien mer­keis­sä. Ke­sä­pi­hal­la käyn­nis­tyi­vät myös il­ta­to­rit.

Banaaneja, viinirypäleitä, omenia ja päärynöitä isolla lautasella.
En­sim­mäi­sen osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin tu­lok­se­na Si­vis­tys­kam­pus Siun­tion sy­dä­mes­sä tar­jot­tiin op­pi­lail­le he­del­mä­vä­li­pa­laa.

En­sim­mäi­nen osal­lis­ta­va bud­je­toin­ti

Kunta to­teut­ti en­sim­mäi­sen osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin hank­keen­sa. Tee­ma­na oli las­ten ja nuor­ten hy­vin­voin­nin edis­tä­mi­nen Siun­tios­sa. Kaik­ki sai­vat jät­tää idean­sa, josta kun­nan joh­to­ryh­mä karsi to­teu­tus­kel­poi­set eh­do­tuk­set pe­rus­kou­lu­lais­ten kes­ken jär­jes­tet­tyyn ää­nes­tyk­seen. Ää­nes­tyk­sen voit­ti kou­lu­ruo­kaan pa­nos­ta­mi­nen. Si­vis­tys­kam­pus Siun­tion sy­dä­mes­sä opis­ke­le­vat op­pi­laat sai­vat vielä ää­nes­tää to­teu­tus­ta­vas­ta. Tämän ää­nes­tyk­sen voit­ti he­del­mä­vä­li­pa­la, jota alet­tiin tar­jo­ta op­pi­lail­le syk­syl­lä.

Pe­rus­kou­lun op­pi­lai­ta oli 422 vuo­si­luo­kil­la 1–6, 179 op­pi­las­ta Alek­sis Kiven kou­lun vuo­si­luo­kil­la 7–9 ja Käll­ha­gens sko­las­sa ja Winellska sko­la­nis­sa vuo­si­luo­kil­la 7–9 yh­teen­sä 88. Li­säk­si mui­den kun­tien kou­luis­sa opis­ke­li 34 siun­tio­lais­ta op­pi­las­ta. Siun­tios­sa kou­lua käy­vis­tä siun­tio­lai­sis­ta op­pi­lais­ta kou­lu­kul­je­tuk­sen sai 48 pro­sent­tia.  

Kou­luPT, yh­tei­sö­oh­jaa­ja ja ym­pä­ris­tö­kas­vat­ta­ja

Har­ras­ta­mi­sen Suo­men mal­lin ke­hit­tä­mis­hank­keel­le, mikä mah­dol­lis­taa en­tis­tä enem­män mo­ni­puo­lis­ten har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­sien tar­joa­mi­sen esi­mer­kik­si os­to­pal­ve­lui­na kun­nan op­pi­lail­le heti kou­lu­päi­vän pää­tyt­tyä. Syk­syl­lä 2024 niin ikään han­ke­ra­hoi­tuk­sel­la toi­min­tan­sa aloit­ti Kou­luPT, jonka teh­tä­vä­nä on li­sä­tä liik­ku­mis­ta Alek­sis Kiven kou­lun ja Sjundeå svens­ka sko­lan op­pi­lai­den kou­lu­päi­viin sekä edis­tää lii­kun­ta­myön­tei­syyt­tä ja op­pi­lai­den lii­kun­ta­har­ras­tuk­sia.

Kun­nal­le myön­net­ty­jen val­tio­na­vus­tus­ten an­sios­ta kou­luil­le on li­säk­si voitu pal­ka­ta yh­tei­sö­oh­jaa­ja ja ym­pä­ris­tö­kas­vat­ta­ja mää­rä­ai­kai­ses­ti. Hy­vin­voin­ti­pal­ve­lui­den tu­los­a­lu­eel­la on hel­mi­kuus­ta 2024 al­kaen työs­ken­nel­lyt mää­rä­ai­kai­nen hy­vin­voin­tioh­jaa­ja, joka on han­ke­ra­hoi­tuk­sen tur­vin käyn­nis­tä­nyt Siun­tios­sa lii­kun­ta­neu­von­nan pro­ses­sin. Vuo­den 2024 lii­kun­ta­neu­von­nan koh­de­ryh­mä­nä oli se­nio­ri­väes­tö.

Koulun liikuntavalmentaja Viljami Pulli pitää jalkapalloa käsissään koulun pihalla.
Koulu-​PT Vil­ja­mi Pulli on lii­kut­ta­nut Siun­tion kou­lu­lai­sia viime syk­sys­tä läh­tien.

Var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jia val­mis­tui

Kunta on tu­ke­nut var­hais­kas­va­tuk­sen hen­ki­lös­tön kou­lut­tau­tu­mis­ta var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jak­si. Vuon­na 2024 kolme var­hais­kas­va­tuk­sen hen­ki­lös­tös­tä val­mis­tui var­hais­kas­va­tuk­sen opet­ta­jak­si ja hei­dät va­ki­nais­tet­tiin.

Var­hais­kas­va­tuk­sen per­he­päi­vä­hoi­toon ha­keu­tu­vien las­ten määrä vä­he­ni olen­nai­ses­ti. Ke­säl­lä 2024 yksi per­he­päi­vä­hoi­ta­jis­ta siir­tyi työs­ken­te­le­mään päi­vä­ko­tiin. Toi­nen per­he­päi­vä­hoi­ta­ja työs­ken­te­li omas­sa ko­dis­saan vuo­den 2024 lop­puun asti, jol­loin per­he­päi­vä­hoi­to päät­tyi.

Var­hais­kas­va­tuk­ses­sa on pa­ran­net­tu di­gi­taa­lis­ten tai­to­jen opet­ta­mis­ta Digi-​seikkailu ja Digi-​tutor -​hankkeiden kaut­ta. Var­hais­kas­va­tuk­ses­sa on ollut myös ke­hi­tyk­sen ja op­pi­mi­sen tuen hanke sekä tasa-​arvo- ja kan­sain­vä­lis­ty­mis­hank­keet.

Suo­men­kie­li­ses­sä esio­pe­tuk­ses­sa oli 32 op­pi­las­ta ja ruot­sin­kie­li­ses­sä 18 op­pi­las­ta. Kun­nal­li­ses­sa var­hais­kas­va­tuk­ses­sa oli viime vuon­na 168 lasta, per­he­päi­vä­hoi­dos­sa neljä lasta ja yk­si­tyi­sis­sä päi­vä­ko­deis­sa 47 lasta.

Runomies Reijo Vähälä, OSIRIS-teatteri, Catariina Salo, Vesa Haapala, The Shit Kickers, Teater Taimine, Teatteri Hevosenkenkä, Fanjunkars sekä Sabrina ja Saarten tyttäret, kuvassa teksti Kultuuripäivät Miinasta Aleksikseen 1.-10.10.
En­sim­mäi­siä kult­tuu­ri­päi­viä vie­tet­tiin lo­ka­kuun alus­sa.

En­sim­mäi­set kult­tuu­ri­päi­vät

Kir­jas­ton toi­min­ta Siun­tion sy­dä­mes­sä on li­sän­nyt kir­jas­ton käyt­töä edel­leen. Jo­kai­se­na pal­ve­lu­päi­vä­nä kir­jas­tos­sa asioi 316 hen­ki­löä. Ennen kam­puk­sel­la muut­toa päi­vit­täi­nen kä­vi­jä­mää­rä oli reilu 100 hen­keä. Myös lai­na­mää­rät sekä e-​aineiston käyt­tö ovat li­sään­ty­neet.

Kult­tuu­ri­pal­ve­lut jär­jes­ti vuo­den ai­ka­na eri­lai­sia kult­tuu­ri­ta­pah­tu­mia kuten kir­jai­li­ja­vie­rai­lui­ta, luen­to­ja sekä musiikki-​ ja teat­te­rie­si­tyk­siä. Kir­jas­to jär­jes­ti myös yh­teen­sä 16 elo­ku­vae­si­tys­tä. Syk­syl­lä 2024 jär­jes­tet­tiin en­sim­mäi­set kult­tuu­ri­päi­vät Mii­nas­ta Alek­sik­seen. Kym­me­nen päi­vän ai­ka­na oli eri koh­de­ryh­mil­le suun­nat­tu­ja ta­pah­tu­mia, joi­hin osal­lis­tui 365 hen­ki­löä.

Te­hos­tet­tua nuo­ri­so­työ­tä ja ank­ku­ri­toi­min­taa

Nuo­ri­so­pal­ve­lut val­mis­te­li te­hos­te­tun nuo­ri­so­työn suun­ni­tel­maa yh­teis­työs­sä In­koon nuo­ri­so­pal­ve­lui­den kans­sa. Yh­teis­toi­min­nan to­teut­ta­mi­sek­si Siun­tion ja In­koon kun­tien vä­lil­le teh­tiin yh­teis­toi­min­ta­so­pi­mus, joka astui voi­maan 1.12.2024. Yh­teis­toi­min­ta In­koon nuo­ri­so­pal­ve­lui­den kans­sa mah­dol­lis­taa riit­tä­vät re­surs­sit te­hos­te­tun nuo­ri­so­työn te­ke­mi­seen. Te­hos­tet­tu nuo­ri­so­työ on krii­si­ti­lan­tees­sa ja sen jäl­keen ak­ti­voi­tu­vaa nuo­ri­so­työn kei­noin ta­pah­tu­vaa nuo­ria tu­ke­vaa toi­min­taa.

Siun­tio liit­tyi mu­kaan Länsi-​Uudenmaan alu­eel­li­seen ank­ku­ri­toi­min­taan elo­kuus­sa 2024. Siun­tio kuu­luu ank­ku­ri­toi­min­nas­sa Kirk­ko­num­men ank­ku­ri­tii­min alu­ee­seen. Ank­ku­ri­toi­min­nan ta­voit­tee­na on en­nal­ta eh­käis­tä alle 18-​vuotiaiden nuor­ten ri­kok­sia ja edis­tää nuor­ten hy­vin­voin­tia mo­nia­lai­ses­sa yh­teis­työs­sä.

Kuvassa kaksi koiraa on noussut takajaloilleen toisiaan vasten ja kolmas koira heiluttaa häntäänsä vieressä koirapuistossa.
Koi­ra­puis­to avat­tiin elo­kuus­sa 2024.

Kun­nal­lis­tek­niik­kaa, leik­ki­puis­to ja koi­ra­puis­to

In­ves­toin­te­ja teh­tiin 3,4 mil­joo­nal­la eu­rol­la, jois­ta suu­rim­pia koh­tei­ta oli­vat Pic­ka­la Rock Re­sor­tin kun­nal­lis­tek­nii­kan ra­ken­ta­mi­nen ja Su­den­kaa­ren kun­nal­lis­tek­nii­kan uusi­mi­nen. Isoja in­ves­toin­te­ja oli­vat myös ase­man lai­tu­rei­den ja py­sä­köin­tia­lu­een suun­nit­te­lu, ka­tu­va­lais­tuk­sen ra­ken­ta­mi­nen ja uusi­mi­nen, Ti­ma­lan­tien suun­nit­te­lu ja ra­ken­ta­mi­nen, Störs­vi­kin­tien ja kan­ta­tien 51 ris­teyk­sen suun­nit­te­lu ja mo­ni­toi­mi­kau­ka­lon han­kin­ta.

Pa­lo­num­mel­le val­mis­tui ke­vääl­lä leik­ki­puis­to, elo­kuus­sa avat­tiin koi­ra­puis­to ju­na­ra­dan vie­reen ja syk­syl­lä ur­hei­lu­ken­tän vie­reen Puis­to­po­lun toi­sel­le puo­lel­le asen­net­tiin mo­ni­toi­mi­kau­ka­lo.

Lop­pu­vuo­des­ta Kirs­ti Hor­nin puis­ton suun­ni­tel­ma ase­tet­tiin näh­tä­vil­le, ja val­mis­teil­la oli myös kes­kus­leik­ki­puis­ton suun­ni­tel­ma.

Kiin­teis­tö­huol­lon so­pi­mus­ta ei jat­ket­tu so­pi­muk­sen mää­rä­ajan päät­ty­mi­sen jäl­keen, sen si­jaan kun­taan pal­kat­tiin oma kiin­teis­tön­hoi­ta­ja. Vi­he­ra­luei­den suun­nit­te­luun, ke­hi­tys­työ­hön ja käy­tän­nön työn to­teu­tuk­seen sekä val­von­taan pal­kat­tiin kun­nan puu­tar­hu­ri.