Kierrättäminen hillitsee ilmastonmuutosta ja luontokatoa

Ilmastokriisin ja luontokadon taustalla vaikuttavat paitsi kasvihuonekaasupäästöt myös kaikenlainen luonnonvarojen liikakäyttö (Sitra 2022).
Se tarkoittaa sitä, että planeetan ja sitä kautta oman hyvinvointimme vuoksi emme voi jatkuvasti hyödyntää edes uusiutuvia luonnonvaroja uusiin tuotteisiin ja palveluihin (Sitra 2022).
Nykyiselle talousmallille parempi vaihtoehto olisikin kiertotalous, jossa uusien tavaroiden tuottamisen sijaan hyödynnetään jo käytössä olevat tuotteet ja lopuksi kierrätetään materiaalit uusiokäyttöön (Sitra 2022).
Kierrätykseen vasta pitkän elinkaaren päätteeksi
Kiertotalouden tavoitteena on siis pitää materiaalit mahdollisimman pitkään kierrossa: tuotteella tulisi itsessään olla pitkä käyttöikä ja sen tulisi olla korjattavissa, mutta käyttöiän tullessa vastaan tuotteen tulisi kiertää takaisin uuden tuotteen materiaaliksi sen sijaan, että se päätyy jätteeksi.
Tuotteen elinkaarta voidaan pidentää huoltamalla ja korjaamalla sekä kierrättämällä tuote alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan eteenpäin. Lisäksi kiertotalouden ajatuksena on siirtyä tuotteiden omistamisesta jakamiseen, vuokraamiseen ja lainaamiseen, jolloin tuotteita tarvitsee tuottaa vähemmän. (Sitra 2022.)
Kuluttajan näkökulmasta tämä voisi tarkoittaa sitä, että rikkoutunut puhelimen näyttö korjataan tai vaihdetaan, pieneksi jääneet ehjät lastenvaatteet myydään tai lahjoitetaan eteenpäin ja autoja vuokrataan käyttöön useammin kuin niitä omistetaan.
Kiertotalouden kehittyminen vaatii tietysti yrittäjien ja yritysten panosta, mutta myös kuluttajat voivat omalla toiminnallaan ja vaatimuksillaan edistää kiertotalouden kasvua.
Kierrättäminen on tuttua, mutta silti sitä tehdään liian vähän
Kotitalouksien jokapäiväisissä toimissa kierrättäminen näkyy selkeimmin kotitalousjätteen käsittelyssä: viemme tyhjät pantilliset PET-pullot kaupan palautusautomaattiin, kuljetamme muovit ja pahvit kierrätyspisteelle ja keräämme biojätteen erilliseen biojäteastiaan tai kompostoriin.
Meille tuttuja asioita ovat myös paristojen kierrätys, sähkö- ja elektroniikkaromu eli SER-jäte, käytöstä poistettavien tekstiilien kierrättäminen ja poisvientipalvelut vanhoille kodinkoneille ja huonekaluille, kun hankimme uusia.
HSY selvittää noin kolmen vuoden välein kotitalouksien sekajätteen koostumusta pääkaupunkiseudulla, ja kierrätyksen arkisuudesta ja tuttuudesta huolimatta vuonna 2024 yli 70 % sekajätteestä olisi ollut lajiteltavissa ja kierrätettävissä. Esimerkiksi biojätteen osuus sekajätteestä oli selvityksen mukaan keskimäärin 33,1 % ja muovin osuus oli keskimäärin 15,9 %. (HSY 2025)
Vaikka HSY:n selvityksessä kyse on pääkaupunkiseudusta, antaa se osviittaa sille, kuinka paljon kotitalouksissa voitaisiin vielä parantaa jätteiden lajittelua.
Kierrätä kierrätyspisteellä tai jäteasemalla
Siuntiossa kierrätettäville jätteille tarkoitettuja Rinki-ekopisteitä ja Ekopisteitä on yhteensä viisi. Kotien ja mökkien kierrätettävät jätteet, kuten esimerkiksi paperit, pienmetallit, kartongit ja muovipakkaukset, voi jättää Ekopisteille maksutta. (Rosk´n Roll 2025a.)
Suurten jätemäärien, suurten jätteiden sekä esimerkiksi puutarhajätteiden ja vaarallisten aineiden kierrättäminen tulee hoitaa kuitenkin jäteasemien kautta. Siuntiossa omaa jäteasemaa ei ole, mutta lähimmät Rosk´n Rollin jäteasemat löytyvät Inkoosta ja Lohjalta. (Rosk´n Roll 2025b.)
Jäteasemilla on omat hinnastonsa, jotka löytyvät jäteasemien sivuilta, mutta monia jätteitä saa jättää kierrätettäväksi myös maksutta. Maksuttomuus edellyttää yleensä pientä määrää jätettä. Veloituksetta kierrätettäväksi saa yleensä jättää muun muassa sähkö- ja elektroniikkaromuja, paristoja ja pienakkuja sekä vaarallisia jätteitä. (Rosk´n Roll 2025c.)
Myös romuauton voi jättää maksutta Rosk´n Rollin Lohjan jäteasemalle (Rosk´n Roll 2025c), mutta romuautolle voi tilata maksuttoman kuljetuksen myös suoraan Kuusakoskelta, joka huolehtii autojen romutuksesta ja samalla poistaa ne Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rekisteristä (Kuusakoski 2025).
Jokainen banaaninkuori on arvokas
Kierrätyksen tulisi kiertotalouden näkökulmasta olla siis viimeinen vaihe tuotteen elinkaaressa, ja oikein toteutettuna kierrätys hyödyttää sekä luontoa että meitä ihmisiä.
Esimerkiksi korjauskelvottomasta puhelimesta saadaan metalleja uusien tuotteiden raaka-aineiksi ja banaaninkuoret voidaan kompostorin kautta kierrättää puutarhan istutuksille uudeksi elinvoimaksi. Kun uusia metalleja ei tarvitse jatkuvasti kaivaa, rasitamme vähemmän luontoa ympärillämme, ja kompostoitu banaaninkuori puolestaan noudattaa luonnollisempaa ja luontoa hyödyttävämpää ravintoaineiden kiertokulkua kuin sekajätteen mukana poltettu.
Ei siis ole yhdentekevää, miten koemme ja käsittelemme jätteemme. Näemmekö me ne tosiasiallisesti vain jätteenä vai voisimmeko opetella näkemään jätteet resursseina planeetan ja luonnon ja siten myös ihmisen hyvinvoinnin takana?
Lue lisää lajittelusta
- Kodin lajitteluopas (Rosk´n Roll, pdf) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Jäteopas (Rosk´n Roll, rosknroll.fi) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Oppaat ja julkaisut (Rosk´n Roll, rosknroll.fi) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lähteet:
- Sitra 2022: Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleista – Käsikirja yrityksille (pdf) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- HSY 2025: Kotitalouksien sekajätteen koostumus pääkaupunkiseudulla vuonna 2024 (pdf) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Rosk´n Roll 2025a – Kierrätyspisteet (rosknroll.fi) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Rosk´n Roll 2025b – Tervetuloa jäteasemille (rosknroll.fi) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Rosk´n Roll 2025c – Jäteasemahinnasto kotitalouksille (rosknroll.fi) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Kuusakoski 2025 – Autokierrätyspalvelu (kuusakoski.com) (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)