Aluevaltuuston päätös vuodeosaston ja Villa Charlotan lakkauttamisesta esimerkki Espooseen keskittämisestä
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto päätti tiistai-iltana lakkauttaa Siuntion terveyskeskuksen vuodeosaston ja vanhusten tehostetun asumispalveluyksikön Villa Charlotan osana talousarviotoimenpiteitään. Siuntion kunta pitää päätöstä ikävänä osoituksena palveluiden keskittämisestä Espooseen.
– Lakkauttamispäätökset näyttäytyvätkin pikemminkin tulonsiirtoina kuin säästöinä. Siuntion kunta pystyi järjestämään palvelut niin, että lääkärille pääsi nopeasti ja valtakunnallisessa, THL:n tilaistoihin perustuvassa vertailussa Siuntio sijoittui 8:ksi ja alueen parhaaksi kunnaksi ikääntyvälle väestölle. Olemme pettyneitä siihen, että hyvinvointialue vie palvelut pois tätä huomioimatta, sanoo kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa.
Aluehallitus käsitteli viimein maanantaina 25.11. selvitystä Siuntion osastotoiminnan vaihtoehdoista, jonka antamisesta aluevaltuuston ryhmät päättivät neuvotteluissaan 10.5. Esittelytekstissä esitetään, että väestön kasvu ja ikääntyminen painottuvat lukumäärällisesti Espooseen ja sen lähialueelle ja että tähän vastataan siirtämällä hoitopaikkojen sijoittumisen painopistettä hyvinvointialueen sisällä.
– Myös Siuntiossa on väestönkasvua ja väestö on maan keskivertoa huomattavasti nuorempaa. Siuntion suurimmat ikäluokat ovat 49–59-vuotiaita. Nämä ikäluokat ovat niin sanottuja suuria ikäluokkia isompia. Siten väestön vanheneminen on vasta tuloillaan, Isotupa muistuttaa.
Kunnalla edelleen valmius rakentaa sote-keskus
Esittelytekstissä esitellään Siuntiossa vireillä olevaa kaavoitusta yksipuolisesti tai jopa tarkoitushakuisesti. Tekstissä esitetään, että asemakaavamuutoksen tarkoituksena on muuttaa nykyinen sosiaali- ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue (YS) pääosin asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL) ja että suunnitelman toteutuminen edellyttää nykyisten sote-rakennusten purkamista tai siirtämistä alueelta.
Siuntion kunta ei suinkaan ole häätämässä sote-toimintoja alueelta. Kunnalla on pitkälle viedyt suunnitelmat ja täysi valmius rakentaa naapurikortteliin uusi sote-keskus osastopaikkoineen ja asumispalveluyksiköineen. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hankkeelle tukirahan jo vuonna 2020, mutta hanketta ei ole voitu toteuttaa, koska hyvinvointialue ei ole hyväksynyt vuokrasopimusta.
– Olemme halunneet tarjota hyvinvointialueelle uudet, tehokkaat ja tarkoituksenmukaiset tilat toimia, Isotupa sanoo.
Nykyistä terveyskeskuskorttelia koskevalla asemakaavamuutoksella on ollut tarkoitus mahdollistaa esimerkiksi ikäihmisten yhteisöllistä asumista ja omaehtoista asumista sote-palveluiden äärellä.
– Kaavamuutos on tarkoitus viedä loppuun vain, jos sote-keskus saadaan rakennettua. Sote-keskus on oleellinen osa kokonaisuutta, jota ilman asemakaavalta putoaa pohja, Isotupa toteaa.
Siuntiossa aidosti kaksikielistä palvelua
Aluevaltuuston päätöksen myötä Länsi-Uudellemaalle jää Inkoon, Siuntion ja Kirkkonummen kattava laaja aukko, josta puuttuu osastopaikat kokonaan. Siuntioon ei myöskään jää hyvinvointialueen omaa asumisyksikköä, joka olisi esimerkiksi suoraan kielilain alainen. Kielilaki koskee vain julkisia toimijoita, jotka hankintapäätöksissään voivat edellyttää kaksikielistä palvelua.
– Siuntion vuodeosastolla ja Villa Charlotassa palvelu on ollut aidosti kaksikielistä konkreettisessa toiminnassa eikä vain paperilla, Isotupa napauttaa.
Lakkautuspäätös myös heikentää omaisten mahdollisuuksia vierailla osastopotilaiden luona.
– Hyvinvointialueen pitäisi huomioida, että kaikilla ei ole omaa autoa. Omaisilla on usein tärkeä rooli potilaiden kuntoutuksessa, Isotupa huomauttaa.
Lue lisää
- Katso aluevaltuuston kokous – Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Youtube-kanava (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Aluehallituksen pöytäkirja 25.11.2024 (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Aluevaltuuston esityslista ja kokousaineisto 10.12.2024 (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
- Aluevaltuusto kokoontuu Siuntioon päättämään hyvinvointialueen talousarviosta
- Siuntiossa on syvä huoli terveyspalveluiden järjestämisestä
- Siuntio vastustaa hyvinvointialueen yksiköiden sulkemista – ainoa kunta, jossa yksiköitä lakkautetaan
- Kunnanhallitus lausunnossaan: Hyvinvointialue ei huomioi pitkiä matkoja, heikkoja kulkuyhteyksiä eikä kielellisten oikeuksien toteutumista palvelujen karsinnassa