Siirry sisältöön

Siuntio vastustaa hyvinvointialueen yksiköiden sulkemista – ainoa kunta, jossa yksiköitä lakkautetaan

Hyvinvointialueen suunnitelmien mukaan Siuntion terveyskeskus muuttuisi lähiterveysasemaksi ja vuodeosasto suljettaisiin.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (LUVN) aikoo taloutensa tasapainottamiseksi lopettaa omat ikääntyneille ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tarjoavat yksikkönsä Siuntiosta kokonaan. Hyvinvointialue hakee palveluverkoston muutoksilla 1,5 miljoonan euron säästöjä.

Julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella säästöistä 1,2 miljoonaa euroa tulisi Siuntion terveyskeskuksen vuodeosaston sulkemisesta ja 300 000 euroa Villa Charlotan sulkemisesta. Siuntio olisi näin ollen ainoa kunta, jossa hyvinvointialue lakkauttaa yksiköitään.

Siuntion kunta pitää kohtuuttomana, että karsinnat kohdistetaan ainoastaan Siuntioon ja että hyvinvointialue lopettaa kaikki omat ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tarjoavat yksikkönsä Siuntiosta. Jo aiemmin hyvinvointialue sulki Siuntiossa ympärivuorokautista asumispalvelua tarjonneen Azalean.

Toimet ovat ristiriidassa sen kanssa, että samaan aikaan hyvinvointialue tavoittelee 90 uutta asumispalvelupaikkaa ensi vuonna.

– Olemme ehdottomasti näitä lakkautuksia vastaan. Suunnitelmissa viitataan muun muassa rakennusten huonoon kuntoon, vaikka Siuntion kunnalla on jo pitkään ollut täysi valmius uuden sotekeskuksen rakentamiseen, kunhan hyvinvointialue hyväksyy sopimuksen, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Maria Koroma-Hintikka.

– Vaikka hyvinvointialueen palvelukuvauksissa aina korostetaan palveluiden saavutettavuutta, tuntuu tämä unohtuneen nyt täysin. Vuodeosaston lakkauttaminen vaikeuttaa omaisten vierailuja. Kaikilla ei ole autoa ja julkiset kulkuyhteydet Siuntiosta ovat heikot. Vierailut ovat tärkeitä niin omaisen kun potilaan kuntoutumisen kannalta, Koroma-Hintikka muistuttaa.

Lakkautukset heikentävät myös omaishoitajien asemaa, sillä matka sijaishoitopaikkoihin pitenee.

Siuntion väestö on maan keskivertoa nuorempaa. Suurimmat ikäryhmät ovat 49–59-vuotiaat. Nämä vuosiluokat ovat Siuntiossa huomattavasti niin sanottuja suuria ikäluokkia isompia.

– Tämä tarkoittaa, että ikäihmisten palveluiden tarve kasvaa Siuntiossa myöhemmin ja kasvanut tarve jatkuu pidempään kuin monella muulla paikkakunnalla, Koroma-Hintikka huomauttaa.