Siirry sisältöön

Hidasta hämärällä – havaitse hirvet, kauriit ja peurat ajoissa

Kuvassa kantatie 51, tiellä rekka ja autoja ja tienreunassa varoitusmerkki hirvistä.
Kantatiellä 51 tapahtuu paljon hirvieläinonnettomuuksia.

Siuntiossa tapahtuu vuosittain iso määrä hirvieläinonnettomuuksia. Useimmat onnettomuudet sattuvat Rannikkotiellä eli kantatie 51:llä, Suitiantiellä, Siuntiontiellä, Lappersintiellä ja Evitskogintiellä.

Ylivoimaisesti eniten autot törmäävät valkohäntäkauriisiin ja metsäkauriisiin, mutta myös hirvionnettomuuksia tapahtuu useita vuodessa. Poliisin tilastojen mukaan vuosina 2019–2023 Siuntiossa tapahtuneista hirvieläinonnettomuuksista neljä johti henkilövahinkoihin.

Liikenneturvan havaintojen mukaan tyypillisimmin hirvieläinkolari tapahtuu noin tunti auringonlaskun jälkeen. Usein tilanteeseen liittyy myös jokin muu häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan huomion kiinnittyminen muuhun kuin liikenteeseen.

Parhaiten voit välttää hirvieläinkolarin hidastamalla vauhtia.  Mahdollisen törmäyksen sattuessa alhaisempi nopeus vähentää myös henkilövahinkojen todennäköisyyttä.

Liikenneturvan vinkit hirvieläinonnettomuuden välttämiseksi

  • Käytä mahdollisimman paljon kaukovaloja hämärällä ja pimeässä.
  • Vähennä nopeutta hirvivaara-alueella
  • Tarkkaile tien vierustoja, erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoa kasvaa tien lähellä.
  • Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää takaa.

Hirvieläinonnettomuudet 2019–2023 kartalla

Valkohäntäkaurisonnettomuudet on merkitty kartalle aniliininpunaisella, metsäkaurisonnettomuudet punaisella, hirvionnettomuudet vihreällä ja kuusipeuraonnettomuudet sinisellä. Voit klikata eri vaihtoehtoja, jos haluat tarkastella yhden eläinlajin aiheuttamia onnettomuuksia. Tilastot tulevat Riistakeskuksesta. Kartan on toteuttanut Ramboll.